2014: Året som gått

Detta bildspel kräver JavaScript.

Så här vid årsskiftet brukar det vara populärt att summera det gångna året. Vi på Mary af Rövarhamn vill naturligtvis inte vara sämre. Så här kommer en tillbakablick, månad för månad.

Januari
Inviger det nya året på Sydatlanten – det trevligaste havet av dem alla. Simmar med delfinerna på Fernando de Noronha, korsar sedan ekvatorn för sjätte gången och angör Djävulsön utanför Franska Guyana. Därefter bunkring i rymdhamnen Korou för fortsatt färd mot Karibien. Sammanlagt 3500 sjömil på en månad.

Februari
Strax söder om Barbados korsar vi vår egen rutt. Jordenruntseglingen är fullbordad, och våra smågastar koras till Sveriges yngsta världsomseglare. Väl framme på Martinique firar vi med glass till lunch varje dag i minst en vecka. Sedan går färden vidare till natursköna Dominica, där vi badar i varma källor, duschar i vattenfall och klafsar runt i djungeln tills det nästan växer mossa på oss.

Mars
Kapten firar sin 39:e födelsedag på den sömniga lilla ön Barbuda, och vi får vårt första besök av filmteamet från SVT. Sedan tar vi oss en titt på svenskkolonin St Barth och låter oss bli jet blastade på Saint Martin innan vi fortsätter mot Brittiska Jungfruöarna där Lovis fyller åtta år. Månaden avslutas med en efterlängtad silverfisk i Puerto Rico.

April
Resans sista födelsedag (min egen) firas på en öde ö i Bahamas sydligaste övärld. Sedan bär det av mot Kuba där vi lämnar vi båten för en veckas rundresa på lastbilsflak. Därifrån seglar vi sakta norrut genom Bahamas underbara övärld för att angöra Florida den 20 april, där vi får finast tänkbara mottagande av käraste familjen Fredriksson.

Maj
Maj månad inleds med räkfestival i Fernandina och vildhästar på Cumberland Island. Öster om North Carolina siktar kapten ett UFO, och i Virginia Beach får jag efter 22 år återse värdfamiljen från min tid som utbytesstudent i USA. Den 21 maj passerar Mary af Rövarhamn frihetsgudinnan och lägger till i North Cove Marina på södra Manhattan. Nu åter med filmteamet ombord.

Juni
I Newport installerar vi vår nya dieselvärmare, och sätter sedan kurs på Maine och Nova Scotia. Här njuter vi av färsk hummer i överflöd, och kanske världens mest gästfria befolkning. Midsommar firas med kyligt dopp i Bras d’Or på Cape Breton Island. En dryg vecka senare angör vi Newfoundland där vi bestiger Gros Morne, bygger en snögubbe och får se vårt första isberg.

Juli
Labradorhalvön välkomnar oss med tät dimma och mängder av isberg. När resterna av orkanen Arthur passerat fortsätter vi norrut mot Grönland. Väl framme badar vi i öns enda varma källa, får lift av några paddlare, besöker gamla vikingaruiner, vandrar på inlandsisen, plockar korgvis med svamp, fiskar öring i forsarna och hänger med guttarna på norska Skruff. En av resans absoluta favoriter.

Augusti
Ett lågtryck parkerar sig väster om Färöarna, och vi blir inblåsta på Island. Filmteamet passar på att hälsa på. Medan vi kollar in gejsrar och vattenfall, går på badhus och kokar ägg på toppen av en vulkan. Så snart vädret tillåter fortsätter vi hemåt, och den 30 augusti angör vi Malmö igen efter 1489 dygn på världshaven. En stor dag, som avslutas med århundrades skyfall.

September
Lovis och Otto börjar skolan, och Ludvig går till jobbet för första gången på fyra år. Själv stannar jag mest hemma på båten, kokar kaffe och småpratar med bekanta och allehanda nyfikna som kommer förbi för att hälsa oss välkomna hem. Och så hämtar vi hem skeppskatten Båtsman från Blekinge – en efterlängtad dag. Så långt allt gott.

Oktober
Smekmånaden är över. Jag kickar igång egna firman på heltid igen, och är tillbaka i ekorrhjulet på nolltid. Bankerna nekar oss bolån, och försäkringskassan ifrågasätter vår rätt till barnbidrag. En jobbig månad som slutar med att den älskade skeppskatten blir akut sjuk och måste avlivas. Jag gråter i en vecka, jobbar för mycket och tycker livet känns meningslöst.

November
Dags att rycka upp sig. Lillgasten fyller sju år och besättningen utökas med en kampfisk och två sniglar. Filmteamet från SVT gör ett sista besök. Jag talar på Augustgalan, blir invald i styrelse för världens största båtklubb och håller första föredraget om resan tillsammans med Ludvig. Bolånefrågan löser sig, nu ska vi bara bestämma oss för var vi ska bo.

December
De första veckorna rusar iväg. Plötsligt sitter vi i bilen på väg upp till Rövarhamn. Där saktar livet ner till lagom hastighet igen. Vi hugger en gran, barnen upplever sitt första snöfall och får åka pulka igen. Väl tillbaka i Malmö insjuknar halva skeppet i vinterkräksjukan. Ett dåligt slut, på ett i övrigt ganska så gott år. Nästa år tänkte vi prova livet som landkrabbor. Det blir spännande efter 13 år på båt.

GOTT NYTT ALLESAMMANS!

11 reaktioner på ”2014: Året som gått

 1. Har ju dagligen följt er under året och de andra åren ni varit ute på de 7 haven! Ni har verkligen på ett fantastiskt sätt förmedlat er känsla vart ni än varit och var ni varit med om! Underbar läsning! Önskar er ett härligt och spännande 2015, med nytt äventyr framöver (att bo på landbacken och inte bli vaggad av vågorna till sömns). Hoppas ni alla är friska igen och åter kan fira in nytt år i Sverige. Kramar från Vikkan
  Ps! Trädet klarade väl inte alla minusgraderna?

  Gilla

 2. Vilket fantastiskt år ni har varit med om. Även vi har följt er resa och tycker ni gjort en fantastisk sådan. Mycket fina bilder och härliga berättelser. Filmen kommer vi kanske att missa då vi fortfarande är utomlands om den inte går på playTV förstås. Nu väntar ett annat äventyr för er som landkrabbor. Önskar er ett riktigt fint 2015 på fast mark.

  Gilla

 3. Gott nytt år! Och tack för alla uppdateringar på bloggen både i ord och bild, de har definitivt bidragit till att förgylla mitt 2014!

  Gilla

 4. Gott Nytt År! hoppas ni hittar något fint ställe att bo och leva på som kan få er alla att njuta av livet i land!
  Jag är ännu en som följt er resa med glädje! Och en stor portion avundsjuka eftersom jag är svårt sjösjuk och är född landkrabba. 🙂
  Ser fram emot att se serien på SVT
  Lycka till med livet som landkrabbor, och jag hoppas ni fortsätter berätta!

  Gilla

 5. Vad mycket ni hunnit med i år! (Jag håller fortfarande på att läsa i kapp om er resa bakåt i tiden) Önskar er fortsatt lycka till med ”återanpassningen”!
  Jag reagerade på det du skrev om att försäkningskassan ifrågasatte er rätt till barnbidrag! Hur motiverade de detta?!
  Jag önskar vi kunde se TV-serien härifrån Portugal, men tror inte SVT bjudet på det!
  Vi har förresten vänner till er, FREEDOMtravel, Peter och Helena här över nyår! Ni firade visst med dem förrförra nyåret! (:

  Gott Nytt År! / Åsa

  Gilla

  • Hej.

   Va kul. Ja, vårt nyår på Langkawi sammanföll med Peter och Helenas besök där. Så vi firade tillsammans. Hälsa om de är kvar.

   Angående Försäkringskassan så är det en lång historia. Frågan är fortfarande under utredning. Vi berättar mer om det när det är över. Men generellt kan man säga att det kantiga svenska systemet inte riktigt är designat med sådana som oss i åtanke.

   Vi hoppas att tv-serien ska kunna ses från utlandet. Det verkar så, men är inte helt bekräftat än.

   Allt gott,
   Linda

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s