Världens bästa jul

Detta bildspel kräver JavaScript.

RÖVARHAMN, ROSLAGEN. Så länge Lovis och Otto kan minnas har vi firat jul på resande fot. Och även om vi alltid har gjort vårt bästa för att slå vakt om våra svenska traditioner så har den äkta julkänslan aldrig riktigt infunnit sig på de varmare breddgraderna. Så i år tänkte vi att våra barn skulle få uppleva en äkta svensk jul.

Förra lördagen packade vi bilen, och satte kurs mot Rövarhamn – familjens lantställe i Roslagen. När vi kom fram var det minusgrader i hela huset, och vattenledningarna var frusna. Men det fanns gott om ved. Och en spis i köket och kakelugnar i varje rum. Det är som om tiden stått stilla här ute. Både dusch och varmvatten saknas, och den som behöver gå på toaletten är hänvisad till utedasset. Men det hör liksom till, det är en del av charmen.

Redan andra dagen fick barnen uppleva sitt första snöfall på fem år. Otto räckte instinktivt ut tungan så som barn brukar göra, och Lovis klättrade andaktsfullt upp på en hög kulle för att beskåda de vackra flingorna som virvlade ner från himlen. Det var en stor stund i bådas liv. Sedan de varit ute och lekt i snön varje dag.

Vi har pyntat hela huset med tända ljus, mossa och kottar, nötter, äpplen, apelsiner, och grenar av ene och tall. Granen hittade vi femton meter från ytterdörren. Vi har gjort pepparkakshus och julgodis. Ja, till och med en riktig skinka till julbordet. Hela huset doftar skog, saffran och glögg.

Julafton firades med farmor, farfar, fastrar och kusiner. Delvis hos oss, och delvis hos Ludvigs syster som har ett eget hus på andra sidan ängen. På kvällarna har vi samlats för att spela spel, och barnen har introducerats till Aladdinasken som väcker så mycket minnen och känslor hos oss svenskar.

Det har varit en magisk vecka. En bättre plats att tillbringa julen finns det inte i hela vida världen.

Blogginlägg från tidigare jular:

4 reaktioner på ”Världens bästa jul

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s