Det exotiska landet i norr

Ingen brist på varmvatten här inte.

Ingen brist på varmvatten här inte.

HEIMAEY, ISLAND. ”Det här känner jag igen från en bok jag har”, säger Lovis och ser sig om i omklädningsrummet. Skohyllan. Skåpen, och nycklarna med gummiband. Duscharna på rad. Ögonen glittrar; hon är full av förväntan. Vi har badat i varma källor, och duschat i vattenfall. Om och om igen. Men det var många år sedan vi var i ett badhus sist.

För islänningarna är bada ett sätt att umgås, det är folkligt. Varje samhälle med lite självaktning lär ha ett badhus. Så också den lilla ön Heimaey. Island är de varma källornas hemland, här finns ett överskott av varmvatten och geotermisk energi. Det var tydligt i duschen på marinan i Reykjavik; varmvattnet kom ut med betydligt högre tryck än kallvattnet.

Att gå till badhuset verkar vara det enklaste och billigaste sättet att få sig en dusch här på ön, det är därför vi går dit. Inträdet är bara 70 kronor för hela familjen. Men när vi kommer ut ur omklädningsrummet möts vi av sex olika pooler, varav fem utomhus. Alla med olika tempererat vatten, de flesta jättevarma. Några med jetstrålar och bubblor. Andra med fontäner, klätterväggar och rutschkanor.

Det är kallt i luften, så Ludvig och jag glider snabbt ner i en sån där 40-gradig relaxbassäng tillsammans med ett gäng islänningar. Och där blir vi sittandes, medan Lovis och Otto springer fram och tillbaka mellan vattenrutchkanorna. ”Det är första gången jag åker i en vattenrutschkana”, berättar Lovis förtjust. ”Jag med”, instämmer Otto. Kan det verkligen vara så? tänker jag. Men de har nog rätt.

Våra barn har upplevt en hel del, men missat så mycket annat. Sånt som är självklart för andra svenska barn. Jag ler för mig själv, när jag tänker på att för Lovis och Otto är hemkomsten bara ännu ett äventyr. Kanske det största av dem alla, att äntligen få uppleva det där exotiska landet i norr. Det som de alltid kallat hemma, men inte riktigt minns.

6 reaktioner på ”Det exotiska landet i norr

 1. Jag har faktiskt aldrig åkt i en vattenrutschkana heller… hehe, men det är väl mest för att det inte har lockat… Hoppas få se några bilder från Västmannaöarna! Bodde som sagt där nästan ett helt år, och har väl varit lite överallt. Skulle vara intressant att se hur det ser ut nu! 🙂

  Gilla

 2. Vilket härligt äventyr Lovis och Otto har framför sig!!! Att få upptäcka det som vi alla kallar vardag! Jag förstår att ni säkert haft lite av en vardag under era 4år på resande fot, men att det som nu blir på ett ställe som de redan varit på, men ändå inte har några minnen ifrån gör det ju lite speciellt. Samt att nu är det lite annorlunda med att knyta kontakter och träffa nya kompisar, eftersom ni under resan vetat att ni kommer ge er av inom en snar framtid, men nu är det kanske vänskap för evigt. Jag kommer ihåg att du skrev att det varit tufft att se barnen tvingas lämna sina nyfunna vänner, men samtidigt att de varit så duktiga och införstådda med det.
  Jag är övertygade att du och Ludvig har förberett barnen med vad som väntar, även om de inte kan sätta sig in i det. Så mycket planering och förberedelser ni gjort inför resan, så tror jag säkert ni tänkt till inför återkomsten också.
  Men precis som du skriver Linda, detta är kanske det största äventyret!
  Jag som feg landkrabba har följt er varje dag sedan ni lämnade Sverige, och får nu återgå till en vardag utan att få följa er på det nya äventyret!
  Segla nu lugnt och var rädda om er sista biten av resan så ses vi när ni anländer till hemmahamnen. Jag kommer stå på bryggan och hälsa Er välkomna hem och tacka för allt jag fått ta del av på er fantastiska resa.
  Med vänlig hälsning från Vikkan

  Gilla

 3. Det skulle vara väldigt spännande om du, efter hemkomsten, vill fortsätta att skriva om ”hemkomstäventyret”, och hur dina barn upplever allt det som är nytt för dem men välkänt för oss andra.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s