HEIMAEY, ISLAND. ”Mitt hål är varmast”, säger Otto. ”Nej mitt”, ropar Lovis. Vi sitter alla fyra och gräver i gruset. Ömsom med händerna, ömsom med varsin sten. På vissa ställen är gruset så varmt att man bränner sig, som man tagit i glödande kol. Och vi är ute efter den varmaste platsen av dem alla, för att tillreda våra medhavda ägg.
Den 27:e mars 1973, bara ett par dagar före den dag då jag själv föddes, hördes ett mäktigt dån här på Heimaey. Jorden öppnade sig, och ut kom eld, lava, stenar och oändliga mängder aska. Vulkanen Eldfjell fick utbrott, och precis vid foten låg ett samhälle med över 5000 invånare, och den hamn som var avgörande för deras försörjning. Fiske.
Vulkanutbrottet varade i sex månader. Mer än 400 hus förstördes, och alla invånare utom 300 räddningsarbetare evakuerades till fastlandet. Heimaeys yta utökades med 20 procent, och öns enda hamn hade stängts till om det inte vore för de enorma mängder vatten som sprutades för att bromsa det aldrig sinande lavaflödet.
Idag är vulkanen fortfarande varm, trots att det gått mer än 40 år sedan utbrottet. Fram tills för några år sedan kunde man fortfarande baka bröd på vulkanen. Nu svalnar den för varje år, men vi har ändå tagit med oss ett par okokta ägg upp, i hopp om att få möjlighet att tillreda dessa. Försiktigt placerar vi dem i den varmaste gropen, och täcker över den med grus.
En halvtimma senare gräver vi upp våra ägg igen. Med stor spänning knäcker Ludvig det första ägget, medan innehållet rinner ut över hans händer. Vitan har börjat koagulera, men ägget är långt från färdigkokt. Det här kan nog ta sin lilla tid, tänker vi och fyller i gropen igen, noterar positionen och märker vi upp platsen med ett litet stenmonument. I hopp om att någon annan ska ha vägarna förbi lite senare.
Det blir guttarna på S/Y Skruff som får den äran att gräva upp våra ägg, men de har inte ärende upp på vulkanen förrän nästa dag. Vi är nog alla införstådda med att 24 timmar kan vara lite väl lång koktid, även för de ägg som tillreds på toppen av en avsvalnande vulkan. Frågan är bara huuur hårdkokta de kommer bli. Svaret? Ja det ser ni på bilden ovan. Mycket hårdkokta. Helt förkolnade faktiskt, så när som på skalet.
Nåja, det kommer kanske fler chanser. Som väderprognosen ser ut just nu blir vi kvar här i all evighet.
Vad häftigt och härligt. Ha det bra 🙂
GillaGilla
Påminner nästan om dom ägg som serverades till frukost på ett hotell jag bodde på i somras 🙂
GillaGilla
Ajdå. /L
GillaGilla
Wow, vad underbart att ha (ta sig…) tid med sånna experiment!:)
GillaGilla
Hittade igen eran blogg för två veckor sedan och sedan har jag varit in nästan varje dag för att läsa om er otroligt spännande resa ni gör.
Är som att läsa en väldigt bra bok, så fängslande är bloggen eran 🙂
Lite trist att det är nu först, i slutet av er resa, jag hittade igen bloggen. Men kommer definitivt följa er till Sverige genom att läsa här, samtidigt som jag läser om resan ni gjort.
Önskar er alla en trevlig helg!
GillaGilla
Hej och välkommen. /Linda
GillaGilla
Jag har också hittat tillbaka till er blogg i veckan och läst i kapp om era äventyr sedan i julas ungefär. Vilket äventyr ni har varit med om! Har bloggat några rader om er i det här inlägget: http://hallojvarlden.wordpress.com/2014/08/17/om-jag-hade-en-bat/
GillaGilla
[…] passar på att hälsa på. Medan vi kollar in gejsrar och vattenfall, går på badhus och kokar ägg på toppen av en vulkan. Så snart vädret tillåter fortsätter vi hemåt, och den 30 augusti angör vi Malmö igen efter […]
GillaGilla
[…] eldsprutande vulkanen på Tanna, om kråkan som snodde moroten från snögubben på Gros Morne, om äggen vi grävde ner i vulkansanden på Island, om ovädret på Le Pouce på Mauritius och mötet med frosten på Réunion. Vi brukade ofta göra […]
GillaGilla