Mary i rymdhamn

Härifrån styrs Europas raketer.

Europas raketer styrs från ett kontrollrum i Sydamerika.

KOUROU, FRANSKA GUYANA. Men är det inte farligt? frågar många. Att segla runt på haven sådär. Och jo, visst kan det vara det. Man kan råka ut för pirater, stormar och monstervågor. Segla på isberg, obemannade spökskepp, sovande valar och halvsjunkna containrar. Drabbas av blindtarmsinflammation, trilla överbord eller få bommen i huvudet. Igår lärde vi oss att det också finns en viss risk för att bli träffade av en raket.

Mary af Rövarhamn ligger sedan några dagar tillbaka ankrad i floden utanför den lilla staden Kourou i Franska Guyana. Det är regnperiod här. Det regnar nästan hela dagarna, med bara några korta uppehåll då och då. Hopplöst jobbigt när man försöker laga segel eller torka tvätt. Men en bra ursäkt att gå på museum. Rymdmuseum.

Strax utanför Kourou ligger Europas viktigaste rymdhamn. Ja, det låter konstigt. Men det här är en fransk koloni. Och ju närmare ekvatorn desto bättre skjuts österut får raketen, det sparar bränsle när man ska skicka upp satelliter till den ekvatoriala omloppsbanan. Och det är tydligen rätt vanligt, det avgår nästan en raket i månaden från Kourou. Jag tror även att det faktum att Franska Guyana är rätt glesbefolkat, och ligger långt från Frankrike spelar en viss roll. I de fall något går fel, sånt händer.

Nästa raketuppskjutning är först om tio dagar, så den missar vi tyvärr. Och barn under åtta år får inte besöka själva rymdbasen. Men museet var också spännande. Jag tyckte bäst om en utställning av fotografier som var tagna i rymden. Det är vackert där ute. Barnen gillade den 58 meter höga modellen av Ariane 5 bäst. Men LEGO-modellen av samma raket imponerande också – byggd av 120 000 bitar. Och kontrollrummet, även det i LEGO.

Mest intressant blev dock hemfärden. Vi fick lift av en tjej som jobbar som guide på själva rymdbasen. Vi passade på att fråga varför man bara visade bilder och filmklipp från uppskjutningar på museet. Varför fick vi inte se själva landningen? Svaret blev som jag befarade. Man landar inte obemannade raketer. De sprängs när de gjort sitt jobb, och de delar som inte brinner upp låter man falla ner i havet.  Det hav där vi seglar omkring lyckligt ovetandes.

Under 2014 finns minst 55 raketuppskjutningar planerade runt om på jorden. Den som har riktigt otur träffas av en rysk raket. De sänks hela, om man får tro vår guide. Utan att sprängas. Risken att vi ska träffas av en raket är inget som oroar mig nämnvärt, men känns tråkigt att än en gång få bilden av havet som en allmänt accepterad sopplats bekräftad. Det kostar drygt 20 000 kronor per kilo att skicka ut en satellit.  Arianne 5 kan lasta ungefär tio ton. Så som vanligt, när det finns mycket pengar att tjäna får miljön komma i andra hand …

10 reaktioner på ”Mary i rymdhamn

 1. Trevligt att följa er. Sitter själv i Barcelona med sol idag och +22 . Men vintern har varit kall. Det värmer att läsa om er.

  Gilla

 2. Linda, RISKEN med halvsjunkna containrar ar verklig, atminstone pa bio-duken. Du gillar saker senaste Robert Redford filmen ALL IS LOST. Vilken klant-skalle 77-arige Robert tycks vara som ensam-seglare. Men trots alla missar (Vad styr baten? Nar skall han gora nagot med seglen? Motorn vaffo? Ingen hink?) Filmen kommer sakert att ge er bada ett verkligt gott och langvarigt skratt. Reccomenderas!
  RAKETEN? Snart kan alla seglare gladja sig over Europas nya GPS system ”Gallileoi” som lar leverera sadan exakthet att det kan styra obemannade skorde-troskor och ”drones” naturligtvis. Sa visst ar det vart att sta ut med lite rymd-skrot. Foresten, om det verkligen var ett problem sa kan vi vara sakra pa att TV visar det senaste nedfallna skrotet med langa gravalvarliga haranger om ”om hur om”

  Gilla

   • LOL – Ja da kommer Ni med 100% sakerhet med pa TV over hela varlden. Rymdskrot uppetill och containrar i vattnet med er SY Mary som ”the meat in the sandwitch”.

    2020 kommer vi att ha tillhang till inte mindre an fyra satellite navigerings system: 1) USA med GPS 2) ett Sov.. RYSK system som redan funkar 3) plus snart ett EU system som sagt for alla jordens sjalvgaende grasklippare! 4) slutligen ett CHINA system som bara CHINA och Pakistan kan anvanda…

    Huk er i bankarne for di han nu ladder om…

    Gilla

 3. VARNING TILL MANSKLIGHETEN

  Praktiskt taget all mansklig aktivitet innebar en viss fara till liv och lem, sarskilt for men! Segling ar forenat med allvarliga halsorisker. Bilkorning, ridning pa hastar och andra mer eller mindre intelligenta djur ar vansinne. Dykning ar mycket farligt om luften tar slut… Listan ar oandlig!

  Men statistiskt representerar allt detta en minimal risk! De flesta manniskor i utvacklade lander dor i sängen.

  Det ar ett mysterium varfor de Svenska Myndigheterna inte har varit forst i varlden med att forbjuda all anvandning av sang. Det ar inget fel pa statestiken sa varfor ar sangar fortfarande tillatna? I det har sammanhanget ar det vart att notera att ”marine bunks & berths” inte ar forknippade med tillnarmelsevis lika dodlig risk som sängen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s