Vanliga frågor

Inspelning på Island

Inspelning på Island

Om vår medverkan i tv-serien Familjer på äventyr

Hur kom TV i kontakt med er? Vi listades redan 2010 som en av Sveriges äventyrligaste familjer i tidningen Äventyr. Detta i kombination med att vår blogg rankats som Sveriges största reseblogg gjorde att vår sajt hamnade överst när man googlade ”familj+äventyr”. Produktionsbolaget Art89 skickade ett mejl, där de berättade om programidén och frågade om vi kunde tänka oss att medverka.

Tvekade ni aldrig? Vi var skeptiska till en början, men efter att produktionsbolaget lovat att ingen skulle ”röstas ut” gick vi med på en provfilmning i Karibien. Materialet från provfilmningen skulle användas till en pilot för att sälja in programidén till SVT. Men det gav även oss bra känsla för vilken typ av program det skulle bli, och hur det kändes att ha ett filmteam i hasorna.

Varför valde ni att vara med? Vi tyckte om programidén och såg tv-serien som en fantastisk möjlighet att få delar av vår resa dokumenterad av ett professionellt team. Vi har själva varit duktiga på att dokumentera vår resa i text och bild, men desto sämre på att filma. Kanske för att det är svårt att både fotografera och filma på samma gång. Film kräver dessutom mycket efterarbete.

Hur ofta besökte filmteamet er? När inspelningen skulle börja återstod bara ett halvår av vår fyra år långa världsomsegling. Filmteamet besökte oss tre gånger under den tiden. På Barbuda i Karibien, I New York och på Island. De var också med vid hemkomsten, och gjorde en kort uppföljning senare under hösten. Totalt 20-25 inspelningsdagar beroende på hur man räknar.

Hur var det att ha ett filmteam ombord? Filmteamet bestod av en inslagsproducent, en fotograf och en ljudtekniker. Därtill en herrans massa utrustning. Alldeles för mycket för att rymmas i en liten båt. Filmteamet kunde därför inte vara med när vi seglade, mer än någon enstaka vända i närheten av land. Till havs och på svårtillgängliga platser filmade vi själva, med viss hjälp av besättningen på norska S/Y Skruff som vi samseglade med från Canada till Island. 

Fick ni något betalt? Nej, vi fick inget betalt för att medverka. Däremot betalade produktionsbolaget en del utgifter under inspelningen. Bland annat marinaavgiften på Manhattan, eftersom de inte fick filmtillstånd i den billigare hamnen där vi annars skulle lagt till. Vi fick också en symbolisk ersättning för vårt egen-filmade material som användes i programmet.

Var kan man se alla avsnitten? SVT har bara har rätt att visa programmen på SVT Play under en viss period. De finns inte heller att beställa som DVD. Däremot så finns de uppladdade på YouTube, jag har samlat länkarna till alla avsnitten här.

Kommer det fler säsonger? Sommaren 2015 spelades andra säsong av Familjer på äventyr in med fyra nya familjer. Produktionsbolaget gjorde då också en kort uppföljning om vi fyra familjer i första säsongen. Denna visades i samband med första avsnittet av andra säsongen. Sommaren 2016 spelades även en tredje säsong in, nu med en ny seglarfamilj (våra vänner på S/Y Anna Lisa). Produktionsbolaget efterlyser nu också familjer som vill delta i en eventuell fjärde säsong.

Finns det en film eller bok om hela er världsomseglingen? Nej, vi har inte filmat tillräckligt mycket för att göra en film om hela världsomseglingen, men du hittar många videoklipp på vår YouTube-kanal. Vi har inte heller skrivit någon bok, men håller en hel del föredrag om resan. Hela resan finns dock väl dokumenterad här på bloggen, från planeringsstadiet till återkomst. Läs första inlägget här.

En reaktion på ”Vanliga frågor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s