”Vår” bok vann!

augustgalan2

Amanda, Jakob och jag.

Högläsning har alltid varit ett trevligt sätt att fördriva tiden till havs. Här hemma i Sverige har vi inga problem med att få tiden att gå, tvärtom. Men högläsningen har vi fortsatt med. Det känns liksom lite mysigt att på kvällarna få samlas en runt fotogenlampan för att läsa en stund. Särskilt nu när det är så mörkt och ruggigt ute.

Den senaste boken vi läste tillsammans heter Mördarens apa. En alldeles underbar äventyrsskröna om en ovanlig klok gorilla som heter Sally Jones. Det är vi tydligen inte ensamma om att tycka. För igår kväll utsågs just den boken till Årets barn- och ungdomsbok på självaste Augustgalan.

Så varför berättar jag då detta? Jo, alla de 18 böcker som är nominerade till Augustpriset inom någon av de tre kategorierna blir varje år presenterade av en läsare på galan. Och igår kväll var det faktiskt jag som stod där på scenen inför de 1700 åskådarna på Stockholms konserthus och berättade vad boken om ”Mördarens apa” betytt för vår familj.

Jag var så nervös att jag inte minns någonting från själva framförandet. Att just ”vår” bok vann hade naturligtvis ingenting med mig att göra. Men jag kände mig ändå stolt när jag fick lämna över vinnarstatyetten till Jakob Wegelius som skrivit och illustrerat boken. Det kändes så fint att få möjligheten att tacka honom personligen.

Jag kan avslöja att statyetten var otroligt tung. Och så trampade jag på släpet till konferencieren Amanda Ooms klänning när jag lämnade scenen. Jag kände hur ena foten drogs undan under mig när hon gled iväg, men lyckades förhindra ett platt fall. Sedan fick jag springa hela vägen till centralstationen för att inte missa tåget hem till Malmö.

Ja, det var den Augustgalan det. Närmare en Auguststatyett än så lär jag aldrig komma. Nu sitter jag istället här på min båt igen, och funderar vilken högläsningsbok vi ska välja näst. Är det någon som har några tips? Det ska helst vara en sån där bok som roar hela familjen. Inte bara barnen.

Augustgalan 2014 på video:

Linda Hammarberg presenterar Mördarens apa av Jakob Wegelius (YouTube)
Jakob Wegelius tar emot Augustpriset 2014 (YouTube)
Webbsändning från hela Augustgalan 2014 (Bambuser)

20 reaktioner på ””Vår” bok vann!

 1. Hej!
  vårat bästa tips är Harry Potter! Spännande, roliga och fascinerande böcker! Vi har haft högläsning när vi har seglat med familjen, både på kvällen och under gång. Nu fortsätter vi hemma, det är många böcker!
  hälsningar
  familjen Nicander

  Gilla

  • Jo, de är nog bra men vi har ju redan sett alla filmerna. Inte riktigt lika spännande då. Fast det är klart, böckerna är ju nästan alltid bättre än filmerna. /Linda

   Gilla

 2. Jag var där och tyckte att det var så himla roligt att se dig där eftersom jag följt er världsomsegling så länge. Superfint snack! Och ni har väl inte missat Legenden om Sally Jones som Wegelius också vann Augustpriset för (om jag inte minns fel)? Fler bilder dock och därför inte lika lämpad som högläsningsbok.

  Gilla

  • Nämen. Va lustigt, att du var där och kände igen mig. Legenden om Sally Jones står redan på önskelistan till tomten. Har redan kikat lite i den. Superfin. Älskar illustrationerna. /Linda

   Gilla

 3. Verkligen fint framförande och feltrampet på galablåsan klarade du lika galant som motiveringen att läsa boken. Skall försöka få tag i boken på biblio, välskrivna äventyrsberättelser passar alla åldrar. Är Wilhelm Mobergs Utvandrar-serie något för familjen?

  Gilla

 4. Har läst böckerna om Tam (Jo Salmson) för barnen, speciellt lillebror som tror på drakar gillade den. Lånade som e-bok på plattan.

  Gilla

 5. Vi har nyligen läst Jagger Jagger och Apstjärnan av Frida Nilsson för våra 6-och 8-åringar. De var uppskattade!
  Sedan finns ju alla Roald Dahls böcker, vi har gillat Matilda, SVJ och Häxorna
  /Sofia

  Gilla

 6. Jag älskar ”Hjältar och monster på himlavalvet” av Maj Samzelius. Har en bok med alla fyra delarna i. Superkul att läsa och sedan titta och leta stjärnbilderna på himlen. Den gick som julkalender när jag var liten. Barnen gillar den i perioder.

  Gilla

  • Jo, vi fick för oss att den skulle vara bra för barnens allmänbildning om Sverige. Så vi kämpade länge, men gav upp ungefär halvvägs. Inte barnens favorit, och lite jobbig att läsa högt om jag inte minns fel. /L

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s