Tre timmar sommar

En ovanlig syn nuförtiden

En ovanlig syn

BRAS D’OR LAKE, CAPE BRETON ISLAND. Den kalla vinden dog ut och molnen skingrades i samma stund som vi kastade vårt ankare. Plötsligt satt vi där i strålande solsken, och svettades i våra mössor och fleecejackor. Temperaturen steg från sedvanliga 12 till 25 på bara några minuter – i skuggan. Ja, det var så varmt att Lovis föreslog ett dopp efter sillen. En tanke som varit fullkomligt otänkbar i flera månader. När jag tänker efter så har vi faktiskt inte badat sedan vi lämnade Bahamas i april. Inte från båten i alla fall.

Det var otroligt kallt i vattnet, det kallaste jag upplevt sedan doppet vid Svartisen för sex år sedan. Ludvig fick så bråttom ombord igen att badbyxorna fortfarande var delvis torra när han kom upp på däck – hur nu det nu är möjligt. Men badade, det gjorde vi – alla fyra. Och firade med jordgubbar. Nyplockade, från Nova Scotia. Hur de lyckats få dem att mogna i kylan, det är för mig obegripligt. Antagligen växthus. Oavsett, mycket goda.

Allt var som i en dröm. Den perfekta midsommaren, till och med blommorna i kransen var rätt. Men lagom till ”små grodorna” såg jag hur mörka moln närmade sig från söder. Temperaturen sjönk lika snabbt som den steg några timmar tidigare, och snart kände jag de första regndropparna. Hög tid att uppsöka en säkrare natthamn.

Vi hann precis få upp ankaret innan kulingen var över oss. Men vi hade i alla fall fått tre timmar underbar sommarvärme, det var vi mycket glada för. Kanske de enda vi får uppleva i år. Det blir snabbt kallare nu. Åtta grader på norra Newfoundland, fyra grader på Grönland. Vad har vi gett oss i på?

Tidigare midsomrar med Mary af Rövarhamn:

 • Mauritius 2013: Det blåste så mycket på ankringen att vi inte kunde lämna båten. Barnen fick göra kransar av papper i stället, men sillen från Ikea i Singapore slank ner utan problem.
 • Vanuatu 2012: Vi tog jollen upp i en flod till ett blått hål, svingade oss i lianer över det kristallklara vattnet och gjorde kransar av vilda hibiskusblommor.
 • Rövarhamn 2010: Sista midsommaren i Sverige firades med familj och vänner på Rövarhamn i norra Stockholms skärgård. Strålande solsken och roddtur på fjärden.

5 reaktioner på ”Tre timmar sommar

 1. Hej!
  Och vi firade med en båttur till en holme utanför Styrsö. Lite blåsigt och sol. Vaknade av att de regnade lite tidig morgon. Ligger kvar och myser. Skall snart lyssna på sommarpratare som börjar med ”Timbuktu” idag.
  Va rädda om er.
  Kram

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s