Vårt första isberg

Nu börjar det ...

Nu börjar det …

FLOWER’S COVE, NEWFOUNDLAND. ”Mamma, mamma. Vakna. Vi ser ett isberg. Mamma vakna!” Det var Otto som levererade den stora nyheten. Jag hade slumrat till på soffan. Jag reste mig upp, och gick ut. Och minsann. Långt där framme syntes något stort och vitt. Det såg onekligen ut som ett isberg. Vårt första.

Vi närmade oss Strait of Belle Isle, sundet mellan Newfoundland och Labrador. Det ska finnas 69 isberg i sundet just nu, enligt kanadensiska vädertjänstens senaste rapport. Och det är bara början, väl på andra sidan väntar betydligt fler. De förs söderut med den kalla Labradorströmmen.

Det flöt små isklumpar i vattenytan här och var. Bara några meter stora. Det hade troligen lossnat från det stora isberget. Ja, för det var onekligen rätt stort. Åtminstone med våra mått mätt. Kanske 70-80 meter långt. Ändå syntes det inte på radarn förrän vi kommer riktigt nära, och då bara ibland. Det gav sämre eko än väntat.

Det såg ut som vårt isberg hade gått på grund. Det låg alldeles stilla; vågorna bröt mot det som det vore en ö. Det sägs att det bara är en sjundedel som brukar sticka upp ovanför vattenytan. Den synliga delen var kanske 7-8 meter hög i det här fallet. Och det var 50 meter djupt.

Färgen var precis så där vackert isblå som jag har sett på bild. Det var en imponerande syn, men också skrämmande. Än så länge kan vi undvika att segla på nätterna, det finns gott om hamnar längs kusten. Men förr eller senare måste vi ut på havet. Där finns ingenstans att söka skydd när mörkret faller, eller dimman drar in.

Jag är glad att vi har en stålbåt.

10 reaktioner på ”Vårt första isberg

 1. Vackra isberg och lite skrämande är de. Vi var runt Svalbard för ett par år sedan mycket kort på isberg blev de. Kul former ibland.
  Va rädda om er.
  Mia

  Gilla

 2. Fortsätter att fascinerat läsa om er resa. Tycker att det är lite kul att jag under vintern har njutit av era inlägg som visat på sol och värme och nu när vi har sol och värme (och snart fem veckors seglingssemester) ja då får ni vinter. Fortsatt lycka till!

  Gilla

 3. Kusligt det där med radarekona. Kanske halvsmält is är ganske porös och absorberande?
  Nätterna är väl inte speciellt ljusa där? Inte som här där vi har midnattssol.
  Segla försiktigt.

  Undrar förresten hur det kommer sig att så många hundraser verkar komma därifrån? Newfoundland, Labrador, Nova Scotia.

  Gilla

 4. Tänk på att de ibland vänder på sig – utan förvarning. Så håll ett säkerhetsavstånd på några hundra meter till dem. Om inte annat för svallvågen som blir när de snurrar runt.

  Gilla

 5. […] Juni I Newport installerar vi vår nya dieselvärmare, och sätter sedan kurs på Maine och Nova Scotia. Här njuter vi av färsk hummer i överflöd, och kanske världens mest gästfria befolkning. Midsommar firas med kyligt dopp i Bras d’Or på Cape Breton Island. En dryg vecka senare angör vi Newfoundland där vi bestiger Gros Morne, bygger en snögubbe och får se vårt första isberg. […]

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s