Mot pingvinerna!

Mary af Rövarhamn sätter kurs mot Godahoppsudden.

Mary af Rövarhamn sätter kurs mot Godahoppsudden.

RICHARDS BAY, SYDAFRIKA. Tiden går. Vi har snart tillbringat en hel månad i Richards Bay, och det är hög tid att lämna girafferna och flodhästarna bakom oss för att segla söderut mot pingviner och sälar. Under goda förhållanden ligger Godahoppsudden bara en dryg vecka bort. Men förhållandena är allt annat än goda.

Vädret här nere är synnerligen besvärligt. Ena dagen blåser det kuling från ena hållet, för att nästa dag blåsa fullt ös från andra hållet. Vi får ta ett steg i taget, en hamn i sänder. Och utnyttja varje tillfälle med medvind. Så borde vi väl komma runt kapet förr eller senare. Vi börjar redan i eftermiddag; får se hur långt vi kommer.

Vår SPOT-sändare saknar fortfarande täckning. Men vi kommer befinna oss så nära land att det borde gå bra att hålla koll på oss via AIS* istället. Klicka här för att se vår senaste AIS-position.

___________________________________________________________________________________

* AIS är en smart liten apparat som sänder ut vår position, kurs och fart till närliggande båtar, för att minska risken för kollision. Men signalen fångas även upp av landstationer i närheten. Dessa skickar i sin tur upp vår signal på internet så att alla som vill kan se var vi befinner oss.   

7 reaktioner på ”Mot pingvinerna!

 1. Välkomna till pingvinerna och OSS! Vi bor i Glencarin, Simonstown. Det tar 7 minuter med bil till Boulders där pingvinerna bor. Siktar ni in er på Kapstaden eller kanske rent utav Simonstown? Jag ska hålla utkik efter er. Välkomna på en fika om ni har lust!
  Gabriella

  Gilla

 2. Liten rättning när det gäller möjligheterna att se er på AISn.
  Jag tar Sverige som exempel vilket är ungefär det samma som i resten av världen.
  Den information som samlas in över AIS-data är normalt inte offentlig, detta innebär att de siter på nätet som visar AIS-data bygger sin information på frivilliga personer som skickar upp data till deras servrar (typ Marine Traffic, SIte mm) Detta innebär att det oftast på kuster typ Västlandet Norge inte finns någon täckning till dessa servrar.
  Jag får ofta frågor varför någons båt inte syns på nätet och detta är en av förklaringen till detta.
  Det bästa hade varit om typ Svenska Transportstyrelsen hade offentliggjort sin data så kanske andra nationers sjöfartsverk hade följt efter men så är inte fallet i alla fall i dag 🙂
  Fair wind
  Gunnar

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s