Så minns vi 2015

2015 - året då vi blev landkrabbor.

2015 – året då vi blev landkrabbor.

KROKEN, BOHUSLÄN. Vid den här tiden förra året var vi oändligt trötta. Trötta på att bo i en fullastad båt, trötta på trilskande banker och myndigheter. Trötta på gråväder och mörka kvällar bakom datorn. Trötta på höga bostadspriser, och bristen på roliga jobb. Trötta på jakten efter ett annat liv. Ja, ni anar inte hur frestande det var, att bara skita i alltihop och segla iväg igen. Men så här i efterhand kan vi konstatera att 2015 blev ett rätt skaplig år till sist. Här ett axplock av vad vi hittat på.

 • Året inleddes med en veckas välbehövligt surfläger på Fuerteventura.
 • Från slutet av januari och sex tisdagar framåt visades sedan delar av vår världsomsegling i tv-serien Familjer på äventyr.
 • Sportlovet tillbringades i Dalarna, där Lovis och Otto äntligen fick lära sig att åka skidor.
 • I april tackade Ludvig ja till sitt drömjobb på Rutgerson Marin i Marstrand.
 • Snart var vi även ägare till ett litet hus i avkroken Kroken.
 • Under våren åkte vi land och rike runt och berättade om vår världsomsegling. Jag ensam i veckorna, och tillsammans med Ludvig och barnen på helgerna. Totalt har vi hållit över 30 föredrag under året – från Umeå i norr till Höllviken i söder, Finska Nykarleby i öster, och Marstrand i väster.
 • De helger vi inte var på resande fot seglade vi – till Limhamn, Köpenhamn, Flakfort och Ven.
 • I maj röstades vi fram till Årets Reseinspiratör, och första helgen i juni var det dags för mitt livs första skutsegling.
 • Sommarlovet inleddes hos min familj i Blekinge, där vi plockade våra första svenska jordgubbar på fem år.
 • Efter midsommar seglade vi upp vår båt från Malmö till Marstrand, och tajmade målgången i Volvo Ocean Race perfekt.
 • Väl på plats i Marstrand flyttade resten av familjen iland, och vi blev landkrabbor för första gången på 13 år.
 • Familj och vänner bytte av varandra i gäststugan hela sommaren – vi grillade, gick långa kvällspromenader, plockade stora mängder bär och utforskade våra nya hemmavatten.
 • Sista semesterveckan tillbringade vi på Rövarhamn, familjens lantställe i Roslagen. Otto fick stanna en vecka extra, medan Lovis gick på seglarskola i Marstrand.
 • Den 17 augusti var det dags för barnen att börja skolan igen, nu i sina nya klasser på Marstrandsskolan.
 • I september utökades familjen med två efterlängtade kattungar.
 • Hösten bjöd på strålande väder. Lovis seglade Optimist två kvällar i veckan. Ludvig arrangerade grabbsegling med Mary, och barnen och jag gav oss ut på årets andra skutsegling.
 • När mörkret och höststormarna dragit in tog arbetet med vårt nya kök äntligen fart, och Ludvig fick sin efterlängtade diskmaskin.
 • I november avsade jag mig mitt styrelseåtagande i Svenska Kryssarklubben, och fick mer tid för att skriva för föreningens tidning På Kryss.
 • En kompis och jag har även startat en sajt för Svenska Långfärdsseglare under året.
 • Totalt har jag skrivit ett 30-tal artiklar, och sålt en hel del bilder.
 • Också bloggen har fått en del uppmärksamhet under 2015, totalt 68 nya inlägg och 670 000 besök.
 • Året avslutades med en veckas julfirande på Rövarhamn, ett besök på Vinterland på Liseberg följt av vår första nyårsfest i Marstrand.
 • Tidigare under året har vi även besökt Tivoli och Kolmården – väl så viktigt som allt det andra om man frågar våra små.

Nu sitter vi här och funderar på vad vi ska göra av 2016. För så är det ju faktiskt. Vi är alla kaptener över våra egna liv, även när det är motigt och andra försöker komma in och ta över rodret ibland.

God fortsättning allesammans!

25 reaktioner på ”Så minns vi 2015

 1. Jag tänkte inte summera 2015 för det var ju året efter utlandsflytten då det inte hände så mycket mer än att vi försökte komma in i en ny vardag. Sen tänkte jag lite och kom på att vi faktiskt även har besökt ett gäng länder under 2015 som det kanske får bli en liten summering av.
  De stora punkterna på vår lista 2016 är nästa barns skolstart och en resa till Uganda i slutet på året. Vad som händer mer får tiden utvisa 🙂

  Gilla

  • Ja, det är rätt nyttigt att göra sådana här summeringar ibland. En bra påminnelse om allt det som faktiskt blev av. Man känner sig liksom lite nöjdare efteråt 🙂 Uganda låter fantastiskt, dit hade jag också gärna åkt. /Linda

   Gillad av 1 person

  • När vi kom hem var Sverige bara ännu ett land i raden för barnen. De var så små när vi avseglade att de inte riktigt kom ihåg något från ”hemmalandet”. Men nu börjar de fatta vad det är för ställe de landstigit på 🙂 /Linda

   Gilla

 2. Önskar er en God Fortsättning! Det är så sant, 2016 blir precis vad man gör av det och jag är säker på att ni får ett helt fantastiskt 2016! Själv skall vi återvända till Fiji och njuta av det fram till juni/juli sedan blir det Vanuatu, New Kaledonien och Australien. Det blir så när man kommer på efter kälken! 🙂

  Gillad av 1 person

 3. Hej familjen äventyr😃
  När första avsnittet av familjer på äventyr sändes så var jag fast direkt! Jag kände att det där kunde vara våran familj som släpper allt och drar ut i världen på äventyr. För 4,5 år sedan gjorde vi just detta, släppte allt och flyttade till Nederländerna. Vi är för tillfället i slutskedet av försäljning av vårat hus vi köpt här i Nederländerna och letar oss nu ”hemåt” till Sverige för att få lite svensk luft och träffa familjen igen. Men tusan vad ni inspirerar mig! Allt från att våga följa sina drömmar och inte fastna i det vardagliga lunket
  (som många är fast i) till att hitta annorlunda lösningar för att hitta mer tid till sin familj❤️. Jag letar förbrillt lösningar så vi ska kunna segla ner till Medelhavet 6 mån ( ja, jag vet, det är inget jämfört med er resa😄) Jag är ingen som ger upp, så det ska nog lösa sig! Egentligen ville jag bara säga, tusan vad ni inspirerar och tack för att ni är ni och att ni delar med er!!!
  Ha ett fantastiskt 2016!!!

  Gilla

  • Nämen fina du. Så snällt skrivit, alltid en positiv bieffekt om man kan inspirera någon. Hoppas ni kommer iväg, hör gärna av er om det är något ni undrar eller tror vi kan hjälpa till mer. Medelhavet har vi dock aldrig seglat i, men det kommer kanske en dag det också. Hoppas i alla fall på en resa till Grekland i år, där jag aldrig varit men hört så mycket gott om. /Linda

   Gilla

 4. Det är lika roligt att följa er nu när ni har blivit landkrabbor, som när vi fick följa er på haven.
  Ni verkar ju ha en hel del att göra 🙂
  God fortsättning!

  Gilla

 5. Vad mycket spännande och roligt ni hunnit under året! Vi är nog också lite vilsna, trots att vi ”bara” varit ute och rest ett år. Jag blev av med mitt jobb under resan (har ett tillfälligt 4-månaders jobb just nu). Så vad ska jag hitta på nu…? Och så vill man ju ha nya spännande mål att se fram emot för att inte bara tycka att allt känns trist… Men resor ska det bli, har vi tänkt i alla fall. Vi får väl se… 😉

  Gilla

  • Ajdå. Även om det i slutändan alltid brukar leda till något bättre, så är det alltid lite jobbigt att bli av med jobbet. Håller alla tummar och tår. Och tack för att vi får följa er resa. Ni är grymma. Längtar tills vi ses igen. Kram, Linda

   Gilla

 6. Ni verkar ju ha haft ett väldigt händelserikt år 🙂 Sverige är underskattat faktiskt, det finns ju så otroligt mycket vackert här också. God fortsättning!

  Gilla

 7. Vilket härligt år! Hoppas 2016 blir ännu bättre! Och hoppas att du fortsätter blogga trots att ni är i land, den här bloggen ligger på favoritlistan!

  Gillad av 1 person

 8. Vilket fint år ändå. I bland behöver man helt enkelt låta tiden gå. Vi är verkligen kaptener över våra egna båtar, vilket är lätt att glömma bort ibland. För ett tag sedan fick jag en kommentar som är en av de finaste jag har fått, typ så här: ”Du låter inte livet styra dig, du styr livet”. Det har tagit sin lilla tid, men nu är jag faktiskt bättre på det. Att styra. Och jag ser verkligen fram emot att styra vidare mot nya äventyr under 2016.

  Tack för att du/ni fortsätter inspirera – hoppas att vi ses snart igen! Gott nytt 2016!

  Gillad av 1 person

 9. Spännande år, förstår att det måste vara en enorm omställning för er. Följde er på TV ”Familjer på äventyr” och är grymt imponerad över er modiga och inspirerande livsstil! Följer nu bloggen med stort intresse, Gott Nytt Reseår 2016!

  Gilla

  • Tack tack, och tack det samma. Planerar en tredagars till Hamburg i detta nu. Inte så långt, men en av mina absoluta favoritstäder. Ska dessutom hälsa på några vänner som vi lärde känna under långseglingen. Längtar. /Linda

   Gilla

 10. Hej, Jag har följt svts program ni var med i och läst lite på bloggen. Ni verkar vara en helt underbar familj och väldigt lyckliga, det verkar som ni verkligen har hittat er nyckel för ett lycklig liv. Er familj är en förebild för mig! Ville bara säga det.
  Önskar er god fortsättning!

  Gilla

  • Tack för de fina orden. Vi gör väl alla så gott vi kan. Ibland blir det fel, och då får man prova något annat. Jag tror det viktiga är att inte fastna i invanda mönster, utan hela tiden ifrågasätta, prata med varandra och fundera på vad man gillar och vad man vill förändra. Kram, Linda

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s