Historien upprepar sig

0.2, 0.6, 0.0, 0.0, 0,1, 0,2. Jag stirrar som hypnotiserad på gps:ens fartangivelse. Vi har en knapp knops motström, och nästan ingen vind. Och så har vi ingen motor. Jo, motor har vi. Men den har lagt av igen. Tvärt av, under gång.  Det kändes skrämmande bekant på något vis. Och mycket riktigt, efter en första diagnos kan vi konstatera att det kommer fram diesel till den nya bränsleinsprutningspumpen, men där tar det stopp.

Det är becksvart ute, månen har inte gått upp än. Vi som hade hoppats på att komma fram i dagsljus. Nu kommer vi inte fram alls. Nåja, någonstans kommer vi nog. Men knappast dit vi tänkt, Prickly Bay på Grenadas sydkust.  Jag tittar ner på navigationsskärmen. Den lilla båten som markerar var vi är på sjökortet pekar norrut. Vi backar.

Vi befinner oss bara tre sjömil från St George, Grenadas huvudstad. Så nära men ändå inte. Stadens ankring verkar enkel att angöra. Men hur ska vi ta oss dit? Jag försöker kalla upp en segelbåt vars lanterna syns akteröver. Jag hoppas på lift. Men icke, den svarar inte. Istället svarar en 120 fot lång motoryacht. Jag ser värsta lyxyachten framför mig. Nej tack, att få lift av en sådan kan bli en dyr historia. Vi får klara oss själva.

Vattnet är platt, kanske läge att se hur väl vår lilla jolle  och dess fyrahästar utombordare gör sig som bogserbåt. Det är bra att veta om det verkligen skulle krisa någon gång.  Vi sjösätter jollen och förtöjer den på Marys barbordsida. Ludvig drar igång motorn. Och kors i karamellen, det funkar. Snart flyger 16 ton tunga Mary fram i 2½ knop.

Pumpen paj igen

Några hundra meter från ankarplatsen utanför St George kommer en lätt vindpust. Vi stänger av utombordaren, så det finns bensin kvar för att ta sig till macken imorgon. Vi glider in mellan de ankrade båtarna, sakta sakta. Jag pustar ut när Marys ankare går mot botten. Vi har gjort det igen. Gått in i hamn för bara segel, i mörker. Och det gick bra den här gången också. Ganska fridfullt faktiskt. Så trist bara, att ännu ett motorhaveri ligger bakom.

”Men det gör ju inget” säger lilla Lovis i ett försök att muntra upp oss. ”Vi har ju en sån där pump till” Och det har hon ju alldeles rätt i, vi har en pump i reserv sedan den förra havererade halvägs till Kap Verde. Men vad sjutton är det som får två bränsleinsprutningspumpar att haverera på bara några månader?

18 reaktioner på ”Historien upprepar sig

 1. Berätta gärna mer om vad ni tror är felet, ska fråga runt lite, min farsa har jobbat många år med dieselar…
  Jag måste verkligen gå igenom min motor..

  Gilla

  • Hej Kalle! Har inte skruvat ner motorn än men är ganska säker på att pumpen skurit igen. Förra gången var jag övertygad om att det var tjuvluft. Nu tror jag att jag kanske trots vattenavskiljare har vatten i bränslet iallafall. Det som hände den här gången var att motorn tvärdog på marschvarv. Bränsle kommer fram till insprutningspumpen men inte ut från den. Har för mig att du tipsade om att hälla i 2-taktsolja i dieseln. Har googlat lite på det och det verkar som att man kan få problem med spridarna då istället. Fick tips av en kubansk båtgranne om en produkt som hette Marvel-Oil eller liknande som enligt honom kommer lösa alla problem. Värt att testa tror jag.

   /Ludvig

   /Ludvig

   Gilla

 2. Hej,
  Min kusin Ulf Glantz i Marstrand misstänker att du p.g.a. den nya miljövänliga dieseln har fått ”bakterier” i tanken. I så fall måste tanken rengöras. Ulf har själv råkat ut för detta. Han tror inte att det är något fel på själva pumpen. Du får gärna ringa eller mejla honom.
  Tfn. 0303-61755 alt. 070-5409918
  E-post: glantz@tripnet.se

  Gilla

  • Hej Anders! Tack för erbjudande om hjälp. Bakterier i tanken har vi säkerligen, trots att vi använder biocider mot just bakterier och också gjort rent tankarna för inte allt för länge sedan. Bakterietillväxten verkar inte gå att rå på. Hur som helst så är det inte stopp i filtret som är det akuta problemet utan att insprutningspumpen inte funkar. Jag är ganska självsäker i diagnosen den här gången eftersom det är andra gången på kort tid som vi råkar ut för detta. Lyckligtvis har vi sedan förra gången en nyservad pump i reservdelsfacket. Det som bekymrar mig är då vad som får pumpen att skära. Jag ser inget vatten i vattenavskilljaren. Problemet är kanske att den är dålig på att sortera ut vatten? Har också nya vattenavskilljare med förfilter i reservdelsfacket som jag tänkt montera vid tillfälle. Tror nog att det tillfället måste bli nu. Har också tänkt att höra mig för om det finns något man kan hälla i dieseln för att smörja pumpen

   /Ludvig

   Gilla

 3. låter onekligen som ni har något fel på bränslet/filtret så det kommer skit i pumpen eller så har ni otur bara! kul att följa era äventyr tack Peter från Kalix för blogg tipset

  Gilla

 4. Hej,
  Tydligen har du något annat ”skumt” problem, men varför inte Googla på nätet?
  Det finns med all säkerhet gott om tips där. Nätet är numera var mans hjälpreda oavsett typ av problem.
  Lycka till!
  / Anders H

  Gilla

 5. Hej,
  Har i mellantiden googlat på C.A.V. Lucas dieselpumpar och hittat massor av information om felsökning/tips. Den man som rekommenderade speciell olja som tillsats rekommenderade väl inte kokosolja = farligt! Tydligen skall man vara mycket försiktig vid arbete med dessa pumpar. Felaktigt handhavande kan förorsaka brand.

  Gilla

  • Hej igen. Fick just igång motorn med reservpumpen. Nu gäller det bara att hålla den oskuren. Han som rekomenderade oljan var kuban och förklarade att det är den här oljan som håller bilarna levande i Kuba. Jag har inte köpt någon olja än men ska försöka kolla upp den ordentligt innan jag pytsar den i tanken. Nu ska jag montera nya vattenavskiljare. Men allra först ett dopp i havet:)

   Gilla

 6. Hej,

  Måste vara skönt med ett dopp i det vattnet. Själv får jag hugga upp en vak i isen innan jag får njuta.
  Hittade Marvels sajt på nätet. Har ni någon Wal Mart butik i närheten?
  Är det säkert att tanken är alldeles ren från otyg? Kanske en extra koll vore på plats?

  Gilla

 7. Fixar inte coca-cola allt nu längre???? 😉 Om inte så låter ju kubanens råd vettigt…Hittade detta om Marvel Mystery Oil:

  Born in Chicago in 1923, Marvel Mystery Oil was developed to combat deposits on carburetors caused by poorly refined gasoline of the age. Marvels popularity soared as word spread of its effectiveness in treating all types of engine ailments and was used extensively in WWII on everything from airplanes to battleships to tanks. Today, Marvel Mystery Oil provides vehicle owners the ability to solve scores of automotive ailments with one product that can be added to both oil and fuel.

  ADDED TO GAS OR DIESEL:
  Marvel Mystery Oil® lubricates the entire fuel system-fuel pumps, fuel injectors or carburetors and the top-portion of the cylinders. These are areas, that by design, motor oil does not reach. Using Marvel Mystery Oil® in your fuel extends the life of these vital components by providing them with lubrication that fuel alone does not provide.

  Håller tummarna för att nu fungerande pump håller.

  Gilla

 8. Kan ni inte prova med att fylla på en ren plastflaska med diesel från tanken, låt den stå över natten och checka sedan nästa dag om den innehåller vatten.

  Håller tummarna för er att det löser sig, tur att ni har era goa ungar som håller humöret upp när det ibland saker och ting strular. Murphy’s law brukar tyvärr jävlas rent för ofta när man minst anar det.

  Gilla

 9. Hittade en passande sida: http://www.dieselinjectionpump.net/

  På punkt nummer 1 på troubleshooting guiden står det:

  ”The most common mechanical issue with a diesel injection pump is the rotor seizing in the distributor section of the diesel pump. In most cases this is caused by the diesel pump failing to get lubrication caused by a clog. The diesel injection pump uses the fuel as the lubricant. ”

  En tanke till som slog mig, på min gamla traktor hade jag en vattenavskiljare, en vanlig kopp, den läckte inte diesel men sög luft i sin översta del, detta syntes inte i koppen eftersom läckan var längst upp. Vet inte om detta kan göra att pumpen skär.

  Gilla

 10. Hej,
  Pratade med Ulf G på Marstrand. Den gången han hade problem med sin motor gjorde han rent tanken. Efter ett tag stannade motorn igen. Under hans tank fann han en kopp/vattenavskiljare plus en kran. Han skruvade bort koppen och fann en hård geléklump som hade samma form som koppen. Klumpen hade bildats p.g.a. bakterierna. Ny rengöring fixade det hela.
  Ulf rekommenderar att du tankar vanlig diesel. Ingen mer miljödiesel!

  Gilla

 11. Hej i regnet,
  Det skulle vara mycket intressant att höra om du löste problemet.
  Dåligt bränsle eller mekaniskt fel, eller både och? Lagas den trasiga pumpen på
  plats där du är?
  Mvh
  Anders H

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s