PATIENTJOURNAL: Pumptransplantation Perkins 4.108

Patientdata:

Modell: Perkins 4.108
Hästkrafter: 48 hk
Årgång: 1983
Antal motortimmar: 2375

Diagnos

Söndagen den 20 februari 2011 fick patienten akut besvär med bränsletillförseln utanför Grenadas västkust. Symptomen var likvärdiga med de som upplevt  i samband med att den förra bränsleinsprutningspumpen skar mellan Kanarieöarna och Kap Verde. På Kap Verde fick patienten en ny bränsleinsprutningspump installerad den 6 januari 2011. Denna accepterades utan vidare komplikationer och har fram till bortstötningen den 20 februari fungerat utan anmärkning. Värt att notera är dock att patienten enbart varit aktiv i tio timmar sedan transplantationen på Kap Verde.

Med tanke på patientens historia antog vårdgivare L.Hammarberg att patienten stött bort den nya bränsleinsprutningspumpen. Efter vidare undersökningar och provtagningar kunde detta bekräftas. I likhet med tidigare pump hade den nya pumpen skurit med axelbrott som följd.

Det förra haveriet ansågs vara orsakat av luft i systemet som konsekvens av en sprucken slang. Den här gången har dock inga lutläckor kunnat påvisas. Vad som orsakade haveriet den 20 februari är svårt att säkerställa, och många experter har engagerats i diagnosen. Det finns de som menar att vatten i bränslet ligger bakom 99 procent av den här typen av haverier, men det finns också de som menar att bakterietillväxt i bränsletanken kan vara en bidragande orsak. Provsvaren har visat på viss bakterietillväxt i styrbordstanken; denna var dock inte i bruk vid tillfället för haveriet. Något vatten har inte kunnat identifieras men får ändå antas som den troligaste orsaken.

Behov

Patienten var i akut behov av en fungerande bränsleinsprutningspump, men också preventiva åtgärder för att undvika ytterligare en bortstötning. En ny bränsleinsprutningspump i reserv fanns att tillgå sedan förra haveriet. Som preventiv åtgärd rekommenderade experterna största möjliga bränslefilter och vattenavskiljare av typen Racor. Men det finns också de som förespråkar ett smörjmedel i bränslet för att smörja den nya pumpen. Vårdgivarens bedömning var att båda dessa åtgärder borde vidtas.

Åtgärd

Den nya bränsleinsprutningspumpen kunde installeras av vårdgivaren själv, eftersom denne bistått den kapverdianske kirurgen vid den förra transplantationen. Samtidigt utgick en efterlysning av ett Racor-filter i passande storlek, som ersättning för de mindre och enklare Vetus-filter som hittills används. På hela ön Grenada fanns enbart Racor-filter av störta typen att tillgå. Hinder som platsbrist och ekonomiska begränsningar fick därför undanröjas. I samband med installationen av detta installerade vårdgivaren även en tryckmätare för att kunna mäta framtida tryckförändringar framför och efter filtret, men också för att enklare kunna identifiera framtida läckor i systemet. Valet av smörjmedel föll på Marvel Mystery Oil efter samrådan med en kuban som berättat att denna magiska blandning ärhemligheten bakom Kubas gamla men förhållandevis väl fungerande bilpark.

Tack för alla tips. Göran, tror du det här filtret är stort nog?

Marvel Mystery Oil - improving engine since 1923!

 

 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

Resultat

Transplantationen av den nya bränsleinsprutningspumpen kunde genomföras med framgång redan måndagen den 21 februari, dagen efter haveriet. Installationen av Racor-filtret var däremot inte utan komplikationer på grund av platsbrist, men efter ytterligare två dagars arbete var även detta på plats. Lördagen den 26 februari var patienten redo för sin första provkörning. Färden som varade i tre timmar gick från St. George på Grenadas västkust ner till Prickly Bay på sydsidan. Provkörningen genomfördes med gott resultat, men det är fortfarande för tidigt att dra några slutsatser.

Eftervård

Patientens tillstånd ska hållas under noggrann observation, och samtliga förändringar undersökas. Vattenavskiljare och bränsletryck ska kontrolleras regelbundet, och Marvel Mystery Oil ska tillföras bränslet i samband med framtida tankningar. Barbordstanken ska också rengöras så snart lämpligt tillfälle ges, fram till dess får enbart styrbordstanken användas.

2011-02-27 (LH)  5 reaktioner på ”PATIENTJOURNAL: Pumptransplantation Perkins 4.108

 1. Ship ahoy!
  Hahaha, vilken rolig berättelse av doktor Hammarlund. Jag tror mycket på den där mysteryoljan. Miljödieseln är nog för torr för de gamla pumparna, så det blir bra med lite extra smörjning. Jag håller tummarna för att motorns hjärta skall hålla sig friskt i fortsättningen och jag tror det går bra nu! Ha det bäst! ANDY

  Gilla

 2. Förlåt, jag råkade skriva Hammarlund, det skall naturligtvis vara doktor Hammarberg!
  Sorry, skyller på tidig söndagsmorgon…. ANDY

  Gilla

 3. Instämmer med Andy. Roligt och lärorikt!
  Själv har vi under 5 timmar hållit på att fixa fallet till storseglet. Nu är det fixat så när vi seglar förbi imorgon bitti kan vi ha samtliga segel uppe! Robert, var killen som fixa det – han tillbringat nästan 2 timmar uppe i masten! Men nu vet jag i detalj hur man skall göra, så nästa gång kan vi nog klara det på mindre än 1 timme. Det finna med segling är att det alltid kommer nya utmaningar och man får nya erfarenheter.

  Gilla

 4. Rackarn otur ni har med motorn. Vi är på väg till Grenada beräknar att vara där 20/3 kanski ni är kvar. Skulle vara kul att ses. Tänker på er.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s