Motorhaveri halvägs till Kap Verde

Jag hör hur Ludvig sänker gasen, när summern till oljetrycksmätaren ger ifrån sig ett ilsket, men väl bekant tjut. Den låter så varje gång vi startar och stänger av motorn, vilket är helt i sin ordning. Och att Ludvig stänger av motorn kan bara betyda att det har börjat blåsa igen. Härligt att slippa sova till motorbrum, tänker jag som just ska gå och lägga mig. Men väsnas inte summern värre än vanligt? Vi brukar hålla ett finger framför summern för att skona öronen …

Jag slänger ett öga mot nedgången där summern och tändningen till motorn är placerad. Ludvig är inte där. Men så dyker han plötsligt upp i luckan, kastar sig ner för att slå av tändningen. Det något som inte stämmer. Det knyter sig i magen. Jag möter Ludvigs blick, och får min oro bekräftad. Ludvig ställer in gasreglaget för att starta motorn igen, och jag vrider på tändningen. Oljetryckssummern börjar tjuta igen, men motorn förblir tyst.

Att mecka varmkörd motor på natten är knappast aktuellt, så efter en stunds utbytande av olika teorier går jag slutligen till sängs. Några timmar senare vaknar jag av att båten lutar åt andra hållet. Bidevind från väst, blir min analys från kojen i akterhytten. Jag lägger mig till rätta på andra sidan sängen och försöker somna om. Jag hör hur Ludvig skotar, ställer in vindrodret, skotar igen. Båten lutar allt mer. Varför går vi så högt i vind, undrar jag. Jag har mina misstankar, men kan det vara så illa? Jag stiger upp för att kolla kompassen. Men jodå, det blåser rakt från mål (Mindelo, Kap Verde).

Vi laddar ner en ny väderkarta via satellittelefonen. Kan konstatera att vinden borde vrida tillbaka under dagen och ersättas av svaga och varierande vindar de kommande dagarna. Bra! Eller vänta lite, är det verkligen bra? Utan motor behöver vi ju vind hela vägen. Nåja, det finns ju fortfarande hopp om att få igång motorn igen, tänker jag och går och lägger mig en stund till.

Idag har Ludvig tillbringat halva dagen upp och ner i motorrummet medan stanken av diesel vuxit sig allt starkare i båten. Utan framgång. Än det ena än det andra har uteslutitits. Det verkar vara fel på bränsleinsprutningspumpen. Men helt säkra är vi inte. Det enda Ludde Meck kan kontstatera med säkerhet är att detta inte är något han kan fixa till sjöss. Kanske inte heller i hamn, i alla fall inte utan hjälp.

Jag kan inte låta bli att undra hur många Perkins-mekaniker en stad med 50 000 invånare kan tänkas rymma. Men det blir ett senare problem. Vi har ju trots allt en segelbåt. Men vad betyder egentligen detta på kort sikt? Ja, eftersom den rådande prognosen inte utlovar särskilt mycket vind kan den återstående delen av resans ner mot Kap Verde ta sin lilla tid. Dåligt med vind betyder också att vi inte kan räkna med laddning från vindkraftverket. Och eftersom vi inte har någon motor kan vi inte heller få el från motorns generator. Men tack vare de solpaneler vi installerade på Gran Canaria ska vi förhoppningsvis få ihop tillräckligt med el för att driva det viktigaste: kylskåp, navigationsinstrument och lanternor. För sol råder det ingen brist på här ute.

Jag kan inte heller låta bli att bekymra mig lite för att angöra Mindelo utan motor. Mary af Rövarhamn är en bastant dam på 16-17 ton så man får inte så många chanser. Men i rätt vind borde vi kunna segla in och kasta ankar i viken utanför. Och i fel vind, ja då får vi väl helt enkelt begära assistans. Det ska nog ordna sig. För bortsett från motorstrulet har vi det bra här ute på havet. Otto leker med bilar i akterhytten samtidigt som han sjunger Sjörövarfabbe i högan sky. Ute i sittbrunnen försöker Lovis entusianstiskt lära sig pluttifikation (med visst stöd av beräkningsingenjören ombord). Det är varmt och skönt och från ugnen sprids doften av den guldmakrill som vi fick på kroken imorse. Allt medan båten stävar söderut mot solgången, nästan rakt mot mål. I långsam promenadtakt.

Jag nöjer mig här, men efter middagen lämnar jag över tangentbordet till Ludvig som tänkte ta chansen att beskriva motorproblemet lite mer i detalj. I hopp om att någon av er läsare kan tänkas ha några tips. Den som inte är särskilt intresserad av motorer kan sluta läsa här : )

/Linda

19 reaktioner på ”Motorhaveri halvägs till Kap Verde

 1. Sicket elände – men om det finns ett problem i ena ändan så finns det en lösning i andra – säger Mulle Meck :). Härligt att höra att ni har det bra! Kursändringen såg onekligen lite mystisk ut…..

  Gilla

 2. OJOJOJ. Ni bjuder som vanligt på spännande läsning. Dock inte alltid rolig läsning om man ser till er situation. Jag hoppas att ni löser problemet och att vinden ligger där ni vill så ni kommer fram till Kap. Massa kramar och ännu mer lycka till

  Gilla

 3. Det verkar som om du är relativt lugn över situationen. Själv får jag lite ont i magen när jag läser ditt inlägg, men hoppas på att ni hittar en lösning på era motorproblem. Alternativ att vinden hjälper er att nå ert mål. Lycka till! Kram

  Gilla

 4. Tänker på er massa, och hoppas ni får bra vind hela vägen fram! Ni är väldigt fantastiska och barnen verkar ju älska det! Kram på er

  Gilla

 5. Hej! Vi känner inte varandra, men jag är en av era bloggföljeslagare. Jobbigt med motorproblem- min man kanske kan komma med några tips, han brukar fixa det mesta (t.ex. plockade isär en gammal MG och byggde ihop den igen det tog visserligen 13 år, vilket jag hoppas att det inte ska ta för att få igång er motor ;-), fixat igång åtskilliga båtmotorer etc. Ni får gärna höra av er – vore roligt att kunna hjälpa en seglarfamilj. Hälsningar från familjen Lister i södra England.

  Gilla

 6. Hej

  Måste ändå vara en skön känsla att befinna sig på en segelbåt och inte en motorbåt. Hade samma problem i rännan innanför Saltholmen i 3 knops motström. Då var det bara att hissa segel och försöka visa att man faktiskt kan kryssa in en 43:a in i N. Fiskehamnen, Limhamn… Var faktiskt ganska lärorikt. Men nu har ni ju en mycket tyngre båt…

  Martin

  Gilla

 7. Hej, jag råkade ut för ett läckage i en bränsle anslutning typ konkoppling uppe påbränsletanken, ett minimalt läckage som gjorde att luft sögs in. Det var svårt att upptäcka, men ni verkar inte ha problem med att få fram bränsle till insprutningspumpen. Vid tjuvluft får man ju problem redan vid matarpumpen. En input bara, Lycka till

  Gilla

 8. stopp i bränsleledningarna har ni också säkert redan kollat. Vi fick ju stopp i filtret efter att ha tankat bottensatsen på Azorerna (för att slippa vänta en vecka på ny diesel) och i kombination med en minst sagt skumpig segling till England. Vet inte om ni kommer ihåg våra specialdragningar från dunken direkt till motorn 🙂

  Gilla

 9. Hallå där! Attans otur ni har. Om Linda skrivit rätt så började det med att oljelarmet gick, vilket tyder på att trycket sjönk. Det kan vara ett oljerör som sprungit läck. Det har jag själv råkat ut för. Prova i så fall med att fylla på motorolja och om inte läckan är alltför stor, bör trycket komma upp så larmet håller tyst. Sedan får du ju söka läckan och hålla sträng koll på oljetrycket. Om läckan är liten bör du kunna köra för motor in i hamn i alla fall. ANDY

  Gilla

 10. Haft samma problem och det känns inte gott när man tror att man inte har oljetryck i motorn.
  I mitt fall så var det fel på givaren så det var tryck på motorn hela tiden.
  Det finns ett membran i gamla givare som kan ge sig på sikt men ett sätt att kolla dettta på är att lossa givaren och försöka känna manuellt med tumman. Sen skaka ut oljan ur den och montera tbx när du sen startar om det då slutar att tjuta för att senare tjuta har du läck i membranet.
  Jag har i dag ett t-stycke och en manometer så jag kan se trycket oxå.

  LYCKA TILL

  Thomas

  Gilla

 11. Det verkar aldeles otroligt att det inte finns någon vind mitt ute på havet.

  Följer ert zic-zackande på kartan… det är som att sitta och se gräset växa. Och ändå ser detta ut att bara vara 1/3 av hur långt det är till America.

  Ser ni någonsin andra båtar?

  Gilla

 12. Hej!
  Jobbigt! Aldrig roligt med motorproblem. Vi horde en engelsk bat, Raging Cajun, som forsokte ropa pa er pa VHFen igar kvall. Ni svarade inte, men vi pratade lite med honom. Hade kanske inte kunnat hjalpa er anda, men synd att vi inte visste att ni hade problem.
  Kanske ses vi i Mindelo!
  /Olivia

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s