Pirtikit trollar!

Det knackar försiktigt på peket. Jag tittar ut. Det är Pirikit, mekanikern. I handen har han den makapär som jag numera känner igen som en bränsleinsprutnings-pump.”I put it back in and then -prrrrrn” säger Pirikit och ser strålande glad ut. Han har fått tag på en ny pump. Nåja, ny är väl en lätt överdrift. Den ser ut att ha levt ett långt och hårt liv.

De mekaniker vi varit i kontakt med där hemma har intygat att detta är komplicerade grejer, att det är svårt att hitta en pump som verkligen passar när den väl kommer på plats. Och ännu svårare lär det vara att hitta någon som kan reparera en begagnad pump. Men va sjutton, om Pirikit tror sig kunna få igång vår motor så var det klart att han ska få försöka.

Vi förhandlar till oss ett fast pris som faller ut först när eller om motorn startar. Så sätter han igång. Första dagen kommer han tre timmar senare än angivet.  Efter ett par timmar måste han åka hem och hämta ett verktyg. Och så dröjer det fem timmar innan han dyker upp igen. Han stannar en timme till, sedan är det dags att ta kväller. Och så fortsätter han. I dagarna tre.

Dagens hjälte!

Han monterar in pumpen, han monterar ur den. Han plockar några delar från vår trasiga pump, och montorerar in pumpen igen. Han skruvar lite här, fixar lite där och provar igen. Och så händer det otroliga. Mortorn startar! Det är som ljuv musik för öronen. Ja, det är sant! Pirikit har lagat motorn! Fantastiskt.

Nu är det ju faktiskt så att ännu en pump är på väg hit från Gran Canaria, skickad med det transportsätt som verkar överlägset snabbast 2011: segelfrakt! Men hellre två bränsleinsputningapumpar i handen, än en trasig motor i båten. Vem vet, med lite otur kommer även pump nummer två till användning under resan. Annars finns ju alltid Blocket. Men det tänker vi inte mer på nu.

Skumpan ligger på kylning. Ikväll skålar vi för Pirikit!

8 reaktioner på ”Pirtikit trollar!

 1. Gott med människor med intelligens i sina händer. Gott med tryggheten i 16 ton stål som rör sig även utan vind. Gott att ni vet när en flaska Champagne skall öppnas; man förtjänar den i segern…

  Gilla

 2. Hej

  Gott Nytt År!

  Fint att det har löst sig, och en extra pump är det nog bara bra att ha.

  Vid bryggan i N. Fiskehamnen ligger det ca 20-30cm is, min båt sitter helt fast, den rör sig inte en mm… Börjar bli lite orolig 😦

  Gilla

  • Hej och Gott Nytt Martin!

   Så länge som båten inte lyfter för mycket är det väl bara som en jämn och fin pallning för båten. Vi får hoppas att den smälter bort lugnt och fint till våren bara. Annars om du blir för orolig så får du ta fram den extra långa fogsvansen och såga loss båten 😉
   /Ludvig

   Gilla

 3. Gratulerar! Man skulle kunna kommentera med att Pirikit s.a.s. inte gick på pumpen…. Detta var naturligtvis den bästa lösningen och säkerligen den billigaste, även om jag inte vet något om ert överenskomna fasta pris!
  Skål! ANDY

  Gilla

  • Hallå Andy! Ja det var nog både bäst och billigast. Bäst därför att det antagligen skulle ta månader att få hit en servicesats till en pump. 500€ för pump med installation och 350€ för den andra pumpen på Gran Canaria tror jag måste räknas som fynd, båda delarna, även om det svider lite. Särskilt eftersom vi varit tvugna att ligga i marinan här hela tiden/Ludvig

   Gilla

 4. Grattis till en fungerande bränslepump och en fantastisk duktig mekaniker!! Nu kan det bara bli bättre. God fortsättning på det nya året önska hela familjen på Grötö. 72 de SA6BQZ (Ja, jag har blivit seglande radioamatör!!)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s