Mot Grönland!

På väg mot Grönland!

Fyra förväntansfulla expeditionsdeltagare

MARY’S HARBOUR, LABRADOR. Sådär ja. Arthur har dragit vidare. Båten är full med mat, diesel och vatten. Och väderprognosen ser ok ut. Nåja, åtminstone varannan prognos, vädret är inte särskilt stabilt men det verkar det aldrig bli här uppe. Och isläget, ja det är som det är med det. Den värsta packisen har börjat släppa runt Grönlands södra udde. Men det är fortfarande mängder av isberg där ute. Tusentals. Längs Labradors kust i synnerhet. Lokalbefolkningen menar att de aldrig tidigare sett så många isberg i början av juli.

Planen är att försöka gå österut i en båge upp mot Grönland, för att komma ut från kusten så snabbt som möjligt. De stora isbergen ser vi på radarn, de små hoppas vi upptäcka med blotta ögat. Ludvig har monterat en strålkastare i fören, som vi kan använda på natten. Om tjockan tillåter. Ja, det är tyvärr så att de sydliga vindarna som vi vill ha för att segla norrut också brukar medföra en hel del dimma. Kall, tjock och drypande blöt dimma. Och kallare lär det bli, ju längre norrut vi kommer. De hade tre grader på södra Grönland igår. Men värmaren funkar fint, så vi kan gå in och värma oss ibland.

Vi siktar på det lilla samhället Qaqortoq drygt 100 sjömil väster om Kap Farväl, och hoppas vara framme någon gång nästa helg. Följ oss gärna på SPOT-kartan, och skicka en hälsning på satellittelefonen då och då. Det är alldeles gratis. Och vi blir lika glada varje gång det plingar till.

10 reaktioner på ”Mot Grönland!

 1. Tack för fantastiska resebrev ! Oh, vad jag kommer att sakna dem. Ha en fin färd hem. I Torekov har vi just nu 27grader i skuggan !

  Gilla

 2. Jag följer er med spänning!
  Här i Skåne njuter vi äntligen av sommarvärme. Men att få se och uppleva Grönland, ja det är det inte många som får!
  Trevlig resa!

  Gilla

 3. Direktlänken kanske kräver sin förklaring: S/Y Marys SPOT har pajat men de försöker lägga upp sin position en gång per dygn på JRSK´s karta ”Båtar på havet” i ovanstående kommentar så finns det en snabblänk till Mary´s position.
  //gunnar

  Gilla

 4. Det är fortfarande ovant att se er så påpälsade på era fantastiska bilder 🙂 Ni får verkligen uppleva ytterligheter både vad gäller kultur, klimat, djur och natur! Och vi med er! 😉 Det tackar jag för! Det ska bli så spännande att följa er ända till Västra Hamnen i Malmö. Jag kommer garanterat vara där liksom jag följde er på plats i Limhamn 2010, när ni gav er iväg! Ha det så gott bland isbergen och jag instämmer med en föregående ”talare”; håll ögonen öppna för de små rackarns isbergen!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s