Feber i malarialand

”Jag tycker inte om att vara smittad” säger Otto matt och tittar på mig med trötta blanka ögon. Han har haft feber sedan i går eftermiddag, och kräkts från och till under kvällen och natten. Det är 30 grader i båten, och luften står stilla trots att alla luckor är öppna. Ingen rolig miljö att vara sjuk i. Stackars Otto.

Hemma i Sverige var Lovis och Otto sjuka flera gånger i månaden, och lite feber var inget att oroa sig för. Men i den här delen av världen tas det på största allvar. För det här är malarialand, och myggen ligger bakom fyra och en halv procent av landets dödsfall. Värst drabbas barnen.

Risken för att Otto skulle ha drabbats av just malaria känns dock liten. Vi äter malariaprofylax, använder myggnät på båten och är noggranna med myggmedel och heltäckande kläder iland. Men man kan aldrig vara helt säker. Och Otto fick faktiskt några myggbett på Anatom för knappt två veckor sedan. Symptomen, feber i kombination med huvudvärk eller illamående, kan tydligen uppstå redan en vecka efter själva smittotillfället.

Jag tar tempen på Otto. Den är nere på 38,1. Lovis hade också feber tidigare i veckan, fast utan kräkningar. Men det hela var över på två dygn och vi hoppas att det är samma sak Otto drabbats av. Och han verkar faktiskt piggare nu. Förhoppningsvis är det värsta över.

Skulle febern trots allt stiga under dagen är det akut transport till närmsta sjukhus som gäller, och sådana finns det bara två av i hela Vanuatu. Ett i Port Vila och ett i Luganville, båda 15-20 timmars segling bort. Men det finns en flygplats här på Epi Island, och vi har en bra reseförsäkring.

Mer om malaria, och hur vi skyddar oss finns att läsa i vårt senaste gästinlägg på ERV-bloggen.

7 reaktioner på ”Feber i malarialand

  • Nä, antagligen samma virus som Lovis drabbades av. Så nu väntar Ludvig och jag på att bli sjuka också. Väldigt ovanligt att någon av oss är sjuka dock. Första gången sedan Kap Verde vad jag kan minnas. Bortsett från någon enstaka förkylning. Ont om baciller på sjön : ) /Linda

   Gilla

 1. Enligt syrrans sambo (som forskat på malaria) ska man hålla koll på om insidan av ögonblicken blir vita. Kan vara bra att vera. Skönt att han blev bättre! kram

  Gilla

 2. Jag har vanner som har seglat hela bredden East & West av Pacifika i ca tio ar, och Andrew ar Aussie lakare och Meretdith ar ocksa lakare, och sa ar hennes syster. Jag tror att mina rad baserade pa deras berattelser och deras otaliga erfarenheter av lokala ”lakare” och sjukhus kan sammanfattas: ”forgetaboutit”. Inkompetensen pa sjukhusen ar otrolig och naturligtvis ofta tragisk! Visst ”lyckas” de ibland eftersom de flesta sjuka tillfrisknar trots allt!
  (har man inte risgrynsgrot med mjolk och mandel far ata vad som finns) Nagra regler: Behover du lakare forsok med VHF och HF i hopp att det finns en bat med semestrande lakare i narheten.
  All medicin du behover maste du forse dig med sjalv. Lita inte pa nagra lokala mediciner – inte 1000-tals men HUNDRA-1000-tals manniskor dor i fattiga lander vart ar pga ”fake medication”. Det mesta kommer fran China och Indien och ser ofta helt akta Europeiskt ut, men allt ar falskt t.om hologrammen.
  Behover du opereras – flyg till Australien, Nya Zeeland eller ett Fransk Territorium. Lat inte nagon lokal lakare fordroja flykten!
  Diagnos? Din diagnos i discussion med andra seglare kan vara battre an t.ex en lokal lakare.
  Listen! Om de lokala politikerna (plus plus) reser till Australien for all sjukvard, varfor skall nagon som har rad gora annurlunda? Det ar enda fragan du behover fraga…

  Gilla

 3. Mygg spiraler ar ett billigt och effektivt hjalpmedel bade ute och inne, men lukten kan vara irriterande. Dessbattre an varre for myggen sa spiraler ar populara. Jag har goda erfarenheter av grona mygg spiraler som man branner pa ett litet stativ i en skyddande burk, nastan som valsignad katolsk rokelse – halleluja. All profylax som impregnerade mygg-nat osv. ar mycket viktigt eftersom viss malaria ar fullstandigt profylax-resistent! Varje ar infekteras omkring 500 millioner manniskor! Av dessa kommer cirka tva millioner att omkomma, men mestadeles redan svaga och nedgangna individer. Malaria orsakas av fem olika mikro-organismer: Plasmodium falciparum, Plasmodium vivax, Plasmodium ovale och de mindre farliga Plasmodium malariae and Plasmodium knowlesi. Men den ”goda” nyheten ar att fanns inte naturens mygg och malaria sa blev det istallet annat som t.ex. svalt och konflikt som fick reglera jordens befolkningstillvaxt. Malaria ar sallsynt i folktomma omraden sa det finns kanske en tanke bakom trots allt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s