Snigel till middag

Kan man verkligen äta den här?

Oj, va han kämpar! säger Otto och pekar ut mot grodmannen som plaskar i tången en bit ut från klipporna. Det är Ludvig som plockar abalone (se videoklipp). Ett slags skaldjur, eller om man kallar det snigel, som bor i stora platta snäckskal och suger sig fast på klippor och stenar på dessa kalla breddgrader. Vad de heter på svenska vet vi inte.

Vi har blivit tipsade om stället av Paul, en kille vi lärde känna i Hobart. Han och hans familj kastar loss med sin båt Midnight Sun om några veckor för att segla mot Alaska, så han har inte längre anledning att hålla stället hemligt.

Då och då närmar sig grodmannen land. I ena handen håller han sin senaste fångst. I den andra den kniv han använder för att bända loss abalonen från stenarna. Han ser vild ut, inte helt olik kung Neptunus själv. Insnärjd bland sjögräs, tång och alger.

Barnen applåderar av förtjusning. Jag är också imponerad. Det är kallt. Runt femton grader i luften, och säkert inte mycket varmare i vattnet. Och på himmeln drar mörka moln fram. Ena stunden skiner solen, och fem minuter senare regnar det och blåser kuling. Typiskt tasmanskt högsommarväder.

När hinken är full tar vi jollen tillbaka till båten, tvärs över viken. Då och då tittar en liten pingvin upp för att dyka lika snabbt igen. Tidigare idag, på väg in i viken, såg vi både sälar och delfiner. Djurlivet här är lika fantastiskt som vädret är bedrövligt. Antar att man får ta det onda med det goda.

Väl ombord igen firar vi fångsten med hembakade kolakakor och varm choklad. Barnen kröner sin nerkylde hjälte till Kung Abalone den förste. Och som bevis på hans tapperhet hänger de varsin välförtjänt guldmedalj runt hans hals.

Ikväll blir det smörstekt abalone med klyftpotatis och aioli till middag på Mary af Rövarhamn. Och blåbär till efterrätt. Men först ska vi lägga ut en hummertina med snigelrens. Osäker på om humrar äter snigel. Men det är värt ett försök.

13 reaktioner på ”Snigel till middag

  1. Det är så roligt och insorterande att läsa om er fantatiska resa. Tycker verkligen det är häftigt, och att ni får det att funka så bra. Själv hade jag blivit livrädd så fort det började blåsa upp litegrann. Tack för att ni delar med er!

    Gilla

  2. Abalone till middag. Inte illa. Den anses som en verklig delikatess, framförallt i Ostasien men även i Chile och annorstädes. Det har blivit en daglig rutin för mig att följa Er runt klotet. hur länge tänker Ni stanna på södra halvklotet? vart bär det av sedan?
    Varma hälsningar från ett ännu kyligare Sverige. Jag skulle varit glad för 15 plus just nu.
    Per-Arne Björk, Hotel Gyllene Uttern, Gränna

    Gilla

  3. Abalone ar verkligen en dilikatess. Jag har har bara haft turen att fa ata farsk abaloni hos vanner vid kusten. Vi fangade dom utanfor Lorne i Victoria. Det ar en dilicatess som kostar oerhort mycket pa restaurant, om det finns tillgangligt overhuvedtaget! Mycket tjuv fiskas tyvarr pga priset i Asien och det har ocksa varit problem med fungi-infektioner is vissa delar av Australien. Ni har verkligen tur som fatt veta var dom finns, mums. Abaloni, det smakar verkligen mums fillibabba!
    Dom ar lattast att fanga vid low-tide med en bred skrivmejsel!

    Gilla

    • Tvärtom. Barnen tycker det är lika spännande varje gång de ska få smaka på något de aldrig ätit förr. Osäker på vad vi gjort för att förtjäna detta beteende. Men vi äter av naturliga skäl nya saker väldigt ofta.

      Abalone, eller havsöron som de tydligen heter på svenska, är en riktig delikatess. Konsistensen är lite som bläckfisk, och smaken som … skaldjur. Oväntat gott. /Linda

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s