Mot Bluff. På Roaring Forties.

En albatross kan ha ett vingspann på upp till 3,5 meter.

En stor albatross cirkulerar runt båten. Den glider fram utan att röra på sina enorma vingar.  Så ofantligt vackra, och en symbol för de sydliga breddgrader vi nu seglar på.

Långt där bak ligger Tasmanien. Och framför oss . Antarktis. Ja, nu är det ju inte Antarktis vi ska till, till Lovis stora besvikelse. Hon längtar efter snö. Nej, vi siktar istället på en liten stad som heter Bluff på Nya Zeelands sydspets. Men vi måste hålla en sydligare kurs de första dagarna för att minska risken för motvind senare under veckan.

Det har inte varit en enkel sak att hitta en lämplig prognos för att segla vidare mot Nya Zeeland. De här breddgraderna kallas inte ”The Roaring Forties” för intet. Och vi velade in i det sista. Men nu är vi alltså på väg. Och prognosen ser ok ut. Inte perfekt, men ok.

Någon gång i mitten av nästa vecka borde vi vara framme. Skicka gärna några värmande hejarop på vägen. Det är kallt här nere.

16 reaktioner på ”Mot Bluff. På Roaring Forties.

 1. Hej

  otroligt roligt att följa Er underbara resa och läsa om Era äventyr.
  NZ är ett underbart vackert land!

  Sköt om er!

  Hälsningar

  Marie på ÅF

  Gilla

 2. Jag har läst om er sen i somras, väldigt inspirerande! Så häftigt att ni har varit borta så länge och kommit så långt! Vi hade en lånad segelbåt i somras och det känns som ett långt steg mellan trevande dagsutflykter i mälaren och stillahavsöverfarter, men vem vet, kanske nån dag?

  För 9 år sen var jag på Sydön, minns att The Catlins var en väldigt vacker kuststräcka, och vi flög också över till Stewart Island så det tycker jag ni också ska ta med i planen! Lycka till med överfarten, ser ut som ni redan har klarat av en fjärdedel! hej!
  mvh Simon Carlquist, Stockholm

  Gilla

  • Hej Simon. Tack för dina tips. Vi tänkte segla ut till Stewart Island om ett par dagar. Var vi tar vägen sedan får nog vindarna bestämma. Och de tenderar att vara synnerligen bestämda härnere så det är bara att foga sig. Är sugna på både Fjordland och ostkusten, men man kan inte få allt. Har du varit på båda sidor? Undrar Linda

   Gilla

   • Hej! Ja, jag har varit på båda sidorna men inte till sjöss:) I mitt minne är västkusten den mer bergiga, vilda och vackra kusten med fjordar och glaciärer.. å andra sidan, på östkusten kan ni stöta på människor så det är upp till er!

    Gilla

 3. Lycka till!
  Jag gissar att ni vet att det börjar pusta på söder om er på fredagsmorgonen och förmiddagen. Lågtryck som rör sig österut, med nordliga vindar och en del skrotande med vinden backom lågtrycket…

  Martin

  Gilla

  • Läste faktiskt att det då och då kommer isberg så här långt norrut. Mer än vi visste när vi var där. Ibland ska man ha tur, fast det är klart – det hade ju varit ganska häftigt att se ett. I dagsljus! /Linda

   Gilla

 4. Hej,
  Jag skickar gärna en värmande hälsning till er där nere där det går mot höst och vinter. Här i Gränna är det vårkänsla med +5 och sol. SM för varmluftballonger har hållits här under veckan och det har varit jättetrevligt för en f.d. ballongpilot.
  Varma hälsningar,
  Per-Arne Björk
  Hotel Gyllene Uttern

  Gilla

 5. Hej
  Var och tittade på Vildmarkshav där Deborah och Rolf pratade och svarade på frågor om deras seglingar, imponerande!! men måste säga att segla som ni gör, med barn är minst lika imponerande och en livslång gåva både till er som föräldrar som till Lovis och Otto

  Gilla

 6. Mary slår lågtrycket till Bluff NZ med 2 timmar det är mitt tips 🙂 och då hinner ni lägga er till rätta och kanske till och med göra en lätt bunkring

  Gilla

 7. Hej!

  NZ vida kända delikatess Bluff Oysters plockas (plockades?) just runt den lilla staden Bluff. Om ni blivit förtjusta i de fantastiska albatrosserna så hittar ni världens enda landfasta albatrosskoloni utanför Dunedin. Och åka fyrdjulsdrivet uppe i bergen där man när som kan råka på guldvaskare är också lite spännande….
  Håller tummarna att lågtrycket inte ställer till det för mycket!

  Hälsningar
  Monica
  E.ON

  Gilla

  • Hej Monica. Tack för dina tips. Hoppas på att kunna plocka upp några egna oysters ute på Stewart Island till helgen. Den där albatrosskolonin hade varit kul att besöka, om vi tar ostkusten upp. Inte bestämt oss riktigt än, beror på vindarna framöver. Allt gott, Linda

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s