Bunkring på Kap Verde

Inte en kyldisk så långt ögat når.

Det börjar dra ihop sig. Motorn är reparerad och passadvindarna har stabiliserats. Om några dagar kastar vi loss för att korsa Atlanten, en resa som beräknas ta ungefär tre veckor. Det börjar med andra ord bli dags att bunkra mat igen.

De flesta långseglare som har varit på Kap Verde brukar rekommendera sina efterföljare att bunkra så mycket som möjligt redan på Kanarieöarna eftersom utbudet är dåligt och priserna är höga här på Kap Verde. Anledningen till detta är naturligtvis att ungefär 80 procent av maten måste importeras. Men det finns fördelar med att handla här.

Om de importerade varorna är dyra så är de varor som faktiskt produceras lokalt desto billigare. Man måste bara handla rätt grejer. Dessutom är kapverdianerna i likhet med oss på Mary af Rövarhamn sparsamma med energi (läs kyla) och utbudet är anpassat därefter.

Vi har länge irriterat oss över att man i Sverige, till skillnad från de allra flesta andra länder, verkar betrakta ägg som kylvara. Problemet med det är inte bara att affären slösar bort massor av energi på att kyla ägg i onödan. Kylda ägg måste fortsätta att vara kylda. Annars blir de dåliga. Ägg som aldrig varit kylda sägs däremot kunna hålla sig i ett år eller längre. Inte helt utan omvårdnad, man lär behöva vända på dem ibland och täcka skalet med vaselin, men ändå. Vi har dock aldrig haft anledning att lagra ägg mer än ett par månader, men det har funkat fint – även utan vaselin.

I Sverige och hela Europa är nästan alla ”färskvaror” kylvaror. Här på Kap Verde är det tvärtom. Ytterst få matvaror, inga frukter eller grönsaker, är kylvaror. Ägg, smör, margarin, mjölk, ost (inte Bregott eller Herrgårdost så klart, utan egna produkter anpassade för att inte behöva kylas). Till och med fisk säljs utan någon som helst kylning. Och det funkar faktiskt, och då är ju utgångstemperaturen ändå lite högre här än hemma.

Detta är naturligtvis något som vi på Mary af Rövarhamn välkomnar. Vårt kylskåp är väldigt litet (ca 80 liter), samtidigt som vi behöver lagra mat för väldigt långa perioder. Den stundande Atlantöverfarten beräknas ta tre veckor och en gyllene regel till havs brukar vara att ha mat och vatten för dubbelt så länge som man beräknar vara ute. Det blir mycket mat det. Hög tid att gå till marknaden med andra ord.

Läs mer om hur olika matvaror kan lagras och hur länge

3 reaktioner på ”Bunkring på Kap Verde

 1. Spännande läsning! Här i Leksand förvarar faktiskt matbutikerna ägg utanför kyldisken i vanlig temperatur vilket man inte ser på många ställen i Stockholm. Å andra sidan är det ju inte riktigt så varmt som på Kap Verde. Hoppas ni har en fin helg på Santo Antão.

  Gilla

 2. Grymt bra blogg. Hittade den efter tv-programmen. Plöjde alla avsnitten på SVT-play och har nu börjat läsa bloggen bakifrån. Ska gå på båtmässan för första gången på 15-år och lyssna på ert föredrag. Intressant tips kring maten hur länge saker håller sig, har efter att jag har börjat segla igen intresserat mig för att kunna klara mig länge utan kylvaror och ändå äta gott (helst tre rätter). Det är en större utmaning att laga god mat utan kylvaror än att laga det när man har ett modernt kök. Kommer nog att ställa lite frågor till er angående maten.

  Gilla

  • Hej. Va kul. Vi träffade några paddlare på Grönland som frystorkade all sin mat själv. De har ju ännu mindre plats än vi. Otroligt god mat, mycket inspirerande. De ska paddal hela Norges kust i sommar. Kanske kan du få några tips från dem. Här en länk till deras blogg. http://300100.se Ses på mässan. /Linda

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s