Mera godis för nätseglare

”Bli nu inte paranoida men just nu håller jag koll på er framfart via spoten, kan se vilka fartyg ni har runt omkring er på http://www.marinetraffic.com, se var ni är på sjökortet på C-Map och kolla väder, vattenstånd och hur det ser ut i hamnen ni snart kommer att gå in i på http://www.langeoog.de/de/webcams.htm?camnr=4. Om ett tag hoppas jag kunna se när ni glider in i hamnen på deras webcam… Riktigt kul att nätsegla”

Så skrev vår kompis Ralph här på bloggen för några veckor sedan. Nu kan vi glädja Ralph och alla er andra nätseglare att det finns ännu ett sätt att hålla koll på oss. Vi har nämligen installerat den AIS-sändare från True Heading som Watski till vår stora glädje sponsrat oss med. Och med suverän hjälp från Gunnar på KB Vågspel fick vi den idag programmerad på nolltid.

AIS är ett system som gör det möjligt för andra fartyg runt omkring oss att se information om vår båt och dess fart och kurs ute på havet. Befinner vi oss dessutom nära land kan även landstationer fånga upp våra signaler och visa dem på internet. Bra va? Det bästa är ändå att vi också kan få upp information om andra båtar runt omkring oss där ute och därmed tidigt upptäcka om vi är på kollissionskurs. Det är nämligen lagkrav för alla fartyg i kommersiell drift att ha AIS ombord, men även de flesta mindre båtar har en egen mottagare. Särskilt användbar är naturligtvis AISen i mörker och i dimma.

Imorgon tänkte vi ge oss ut på havet igen. Den här gången hoppas vi på att komma lite längre. Prio ett är att komma ut från den nedrans Engelska kanalen, men allra helst skulle vi ta skuttet över Biscaya också när vi ändå höll på. Totalt en sisådär 500 sjömil (4-6 dagars segling på landkrabbespråk). Vi får väl se hur det går men med nuvarande väderprognos ser det i alla fall inte omöjligt ut. Följ oss på SPOTen eller AISen om ni har lust. Men som med all annan elektronik så bli inte oroliga om ni inte ser oss för stunden. Batterier kan ta slut, antenner kan komma utom räckvidd, eller så får vi helt enkelt lust att vara ”ensamma” en stund : )

12 reaktioner på ”Mera godis för nätseglare

  1. Hallå där! Snälla, stäng för all del inte av er SPOT! Den är kanon och det är så kul att följa er. Jag tycker att det ser ut som om ni siktar på att passera Biscaya? Lycka till med det. Friskt vågat är hälften vunnet, inte sant? Det gäller att utnyttja det här fina väderhålet, som ni väntat så länge på! Webbseglare Andy.

    Gilla

    • Hej Andy!

      Ja, vi tycker också att det är jättekul med Spoten och har köpt flera batchar batterier nu, så den ska vi nog hålla igång.

      Vi var väldigt ivriga att komma bort från Engelska kanalen, nu kommer vi nog ta det lite lugnare ner till Kanarieöarna.
      /Ludvig

      Gilla

  2. Way to go, do not stop! ser ju ut som om ni siktar rakt hitåt, bara att surfa vidare över Biscay, aldrig svänga. Vi lovar att hålla en bra plats till er! 32 grader här, lätt bris, fina vindar 🙂

    Gilla

  3. Ser att ni är mitt i Biscaya nu. Måste vara helt underbart att hur man än kollar bara se hav och hav. Avvundas er enormt och saknar er ännu mer.

    Gilla

  4. Ca 18 distansminuter kvar till La Coruna ser det ut som. Hälsar er välkomna till Spanien! Jag, Katy C och Euphore ligger för ankar utanför Baiona i en underbar vik (efter Vigo), som ni absolut bör besöka! Men innan dess förtjänar ni vila. Hoppas allt gått bra!

    Gilla

  5. Skepp ohoj! Sista markeringen på SPOTen är ju 19:09 och gissa vad jag räknade fram i söndags eftermiddag, jo ankomst tisdag kl 19:00! Svårt att komma närmre, men jag skryter inte, mest tur naturligtvis! Grattis till att ha ”krossat” Biscayan i alla fall. Det var tydligen jobbigt i dag med mycket vind och höga vågor? Hoppas ni mår bra och god fortsättning! ANDY

    Gilla

  6. Tack för alla tillrop. Kom igår kväll fram ordentligt genomsköljda av saltvatten. Är det någon som har sett oss på AIS’en? Både Weymout, där vi installerade den och La Coruna verkar vara svarta hål för marinetraffic.com. /Ludvig

    Gilla

    • Härligt att ni är framme! Ja det finns många svarta AIShål, bland annat där ni ligger nu. Både Siitech och Marinetraffic bygger på frivilliga som länkar upp info till dem. Om du laddar ner Siitech´s AIS server och har en Intenetuppkoppling så kan du ta den data som din CTRX levererar in i datorn och skicka den vidare ut i ”cybervärlden”. En ganska enkel operation. Hör av dig om jag kan hjäpa er.

      Gilla

Lämna en kommentar