Skeppsbibliotek

Ingen riktig båt utan ett skeppsbibliotek. Här tipsar vi om några av favoriterna i S/Y Marys skeppsbibliotek, favoriter utan inbördes ordning som har försetts med skeppsstämpMary af Rövarhamnel och troligen kommer att stå kvar och ta plats i bokhyllan hur trångt det än blir.
Tipsa gärna om dina egna favoriter längst ner på sidan. I bokhyllan väntar redan flera potentiella bubblare.

 • Ensam genom världens stormbälte, Vito Dumas
  Klassiker från 1963 om den utfattige argentinske bonden Vito Dumas som på 40-talet seglade sin träketch Legh II runt jorden längs ”the roaring forties” – åt fel håll! Och mot alla odds.
 • Överleva!, Steven Callahan
  Det som inte får hända händer. Efter ett skeppsbrott tvingas Steven Callahan tillbringa 76 dagar på drift i en livflotte. Mardrömmen för varje seglare. En sannskildring om människans okuvliga livsvilja.
 • En otrolig seglats, Tristan Jones
  Tristan Jones får den fantastiska idén att segla från världens lägst belägna vatten till världens högst belägna vatten:  Från Döda havet till Titicacasjön. Trots svält och stora faror ger han inte upp. En otrolig berättelse av en man som inte drar sig för att salta sin historia.
 • The long way, Bernhard Moitessier
  Fransmannen som med den första Joshuan ställer upp i väldens första non-stop solo-race (Golden Globe Race) runt jorden 1968. På vägen tappar han trots bästa tid intresset för tävlingen och förälskar sig istället i livet på havet.
 • I farliga farvatten, Per Tangvald
  Seglingsberättelse av och med norrmannen som slänger alla sina fruar i sjön. Eller? En väl läsvärd historia av en märkligt olycksdrabbad man.
 • Flykten från Scapa Flow, Björn Karlin
  Något så ovanligt som en seglingsthriller, fiction alltså. En relativt okänd men spännande bok om en seglats till lunnefåglarnas häcklingsplatser, Orkney. Bör läsas av alla som planerar at segla i dessa farvatten.
 • Keltiska ringen, Björn Larsson
  Ytterligare en seglingthriller i skotska vatten av en riktigt skicklig författare. Man får känslan av att denna osannolika berättelse bär spår av verklighet. Dessutom en intressant lektion i keltisk historia. Ett måste för den som tar Kaledonienkanalen till Hebriderna.
 • Vinterskepp, Rolf Bjelke och Deborah Shapiro
  Rolf Bjelke och Deborah Shapiro låter sin Joshua Northern Light frysa fast i isen på Antarktis och övervintrar ombord (1992). En makalös prestation av Sveriges mesta långseglare. Fantastiska bilder. De har även gjort en skickligt inspelad dokumentär om resan som har sänts på Sveriges Television.
 • Arktis Antarktis, Rolf Bjelke och Deborah Shapiro
  En fotobok från tidigt 80-tal om Rolf Bejlkes och Deborah Shapiros segling från pol till pol. Vackra bilder på en vacker båt på vackra platser : )
 • Bris, Sven Lundin (a.k.a. Yrvind)
  Fascinerande biografi och extrem minimalist och levnadskonstnär. Kallas också ”The one dollar man” då han sägs leva på en dollar om dagen. ”En liten båt är en billig båt men små problem och stor frihet”
 • Fallet Apollonia, Klaus Hympendahl
  En sann och tragisk historia om den tyskflaggade yawlen Apollonia som lämnar Gran Canaria för att segla över till Västindien. När båten angör Barbados finns bara fyra av sex besättningsmedlemmar kvar i livet, varav en är svårt skottskadad.
 • Ensam seglare jorden runt, Joshua Slocum
  Originalklassikern. Klassikernas klassiker. Skriver om varför det är så bra att ha med sig lite häftstift om man seglar i Eldslandet. Nuddar rodret tre gånger över Atlanten. Säger allt, eller hur?
 • På kryss med  krisen, Per Erik Grönvall
  En vansinnig seglingskomedi om hur fyra män kämpar sig igenom 40-årskrisen ombord på en seglelbåt. Många är katastroferna i deras kölvatten.
 • Myteriet på Bounty, Charles Nordhoff & James Norman
  Sann och fascinerande skildring om myteriet på fartyget Bounty 1789. Det sägs att ättlingar till myteristerna lever kvar på Pitcairn än idag. Har filmatiserats flera gånger.
 • På världsomsegling med Ariel IV, Erik Boye & Birgitta Boye Freudenthal
  Goda vänner till oss på S/Y Mary. Ludvig träffade dem första gången i La Coruña i början av familjens världsomsegling. Och på den banan är det. Inspirerande läsning för oss som seglar i deras kölvatten. Men också för vanligt folk : )
 • Alla sa vi skulle dö, Danjel Henriksson, Kajsa Björn & Jonatan Bonthran
  Underhållande bok om en segling runt jorden under enkla förhållanden. Tre norrländska ungdomar utan seglingserfarenhet, två killar och en tjej ger sig av mot alla odds. Varje kapitel skrivs av olika personer som har korsat deras väg under resans gång.
 • Ensam med havet, Sebastian Näslund
  Dramatisk berättare seglar sin fyra meter korta egenbyggda båt, Arrandir, över Atlanten. Har även gjort SVT dokumentären ”Nu tillhör jag havet” om samma segling och figurerat i Packat & Klart.
 • Kontiki, Thor Heyerdahl
  Flottfärd 1947, från Peru till Polynesien, för att bevisa att Stillahavsöarna är befolkade av indianer från Sydamerika. Kontroversiell praktisk antropologisk forskning.
 • Min dröm om havet, Milo Dahlmann
  Sommaren 1997 lämnade Milo hemmahamnen i Stockholm för att förverkliga sin dröm om havet. Ett och ett halvt år och 30 000 sjömil senare var hon tillbaka – som den första svenska kvinna som ensamseglat över Atlanten!  Respect!
 • A Sea Vagabond’s World, Bernard Moitessier
  En praktisk bok i tre delar från legenden Moitessier. Första delen handlar om båten och utrustningen, andra om havet och seglingen och den tredje och sista delen om hur man överlever på en atoll! Sjysta skisser, tex på hur man klättrar upp i palmen för att få ner cocosnötterna och hur man kommer åt innehållet.
 • Sandbankarnas gåta, Erskine Childers
  En klassisk spionroman och äventyrsberättelse som utspelar sig i de grunda vattnen innanför de nordfrisiska öarna i början på 1900-talet. Obligatorisk läsning för den som har seglat eller planerar att segla i området. Finns också som film från 1979.

OttoBarnens hylla

 • Snigeln och valen, Julia Donaldson
  En underbar bok om en snigel som drömmer sig ut i världen och får lift med en val. Fantastiska färgsprakande illustrationer av Alex Scheffner, och den rimmande texten är mästerligt tolkad av Lennart Hellsing.
 • Lilla Anna och Långa farbrorn på havet, Inger & Lasse Sandberg
  En fin liten historia om långa farbrorn som tar lilla Anna med sig på en dagstur på havet. Långa farbrorn är så lång att han får ha fötterna i jollen som de har på släp : )
 • Skeppskatten Monsun seglar jorden runt, Gudrun Warnqvist
  Gudrun och Kjell Warnqvist seglade jorden runt 1998-2005. Skeppskatten Monsun mönstrade på redan i Gibraltar. I boken avslöjar Monsun sina hemligheter och äventyr som Matte och Husse inte hade en aning om. Given i S/Y Marys skeppsbibliotek med tanke på att vi har en egen alldeles egen skeppskatt ombord, om än tillfälligt avmönstrad.
 • Pippi Långstrump på Kurrekurreduttön, Astrid Lindgren
  Pippi, Annika och Tommy seglar till Kurrekurreduttön ombord på Hoppettossa. De bästa episoderna ur Pippi Långstrump i Söderhavet. Strålande bra precis som allt annat Astrid Lindgren ligger bakom.
 • Barbapappa havet, Talus Taylor & Anette Tison
  Barbafin drömmer om ett äkta pärlhalsband och familjen bygger en båt för att ge sig ut på havet och dyka ner i djupet för att leta pärlor. Men under ytan lurar oväntade faror …
 • Bamse och sjörövarna, Rune Andréasson
  Bamse och hans vänner kommer över en skattkarta och bygger en båt, Viktoria, för att leta reda på skatten. En spännande historia från den gamla goda tiden innan vargen blev snäll.
 • Den vilda bebisen, Barbro Lindgren
  Den förskräckligt vilda bebisen ger sig ut på havet för att upptäcka världen i en låda försedd med en sopkvast till mast och kökshandukar till segel. Du hör själv, det kan gå hur illa som som helst. Fantastiska illustrationer av Eva Eriksson.
 • Nu seglar Pip-Larssons, Edith Unnerstad
  Minns du Pip-Larssons? Den stora glada familjen som en gång ärvde ett par bryggarhästar och gav sig av på kastrullresan? De har en båt också, en präktig koster som heter Rudolfina. Och den här boken handlar om när alla ungarna ger sig av på långsegling. Härlig historia för de lite större barnen.
 • Letters from the sea, Deborah Shapiro
  61 dagar tog det för Deborah Shapiro och Rolf Bjelke att segla de 8000 sjömilen från Argentina till Fiskebäckskil, non-stop. Under resans gång skrev Deborah brev till  barn om livet till havs. Dessa brev blev till en bok som riktar sig till de lite större barnen. Enkla trevliga illustrationer som även de mindre barnen gillar. Finns även på svenska.

20 reaktioner på ”Skeppsbibliotek

 1. Ett tips på en bok som borde införskaffas så snart den påträffas: ”Med familjen som manskap: en äventyrsfärd i segelbåt till öarna i Söderhavet” av norrmannen Erling Tambs. Seglingen genomfördes på 1920-talet i en 40-fots Colin Archer. Räknas som en av de första nöjesseglatserna jorden runt.

  Gilla

 2. Med Fram öfver polarhafvet, i den klassiska (svenska) förstautgåvan från 1898 är en studie hur man planerar ett projekt, genomför det och trots de bästa förutsättningar bedrar sig själv. Ett av tidernas största polarforskningsgenombrott. Nansen, en av de riktigt stora…

  Gilla

  • @Carl Biblioteket har nu utökats med Nansens Fram öfver Polarhafvet på din inrådan. Ser fram emot att sätta tänderna i de två tegelstenarna.

   Gilla

 3. Vilken fin hemsida. Ser fram emot att följa era seglatser i framtiden. Ser att ni redan känner Björn Larsson. Då vill jag bara tipsa om ”Från Vredens Kap till Värdens Ende”. En sådan långfärdsseglarbok, som man kan läsa igen och igen. Handlar mest om åren i båten i Dragør och seglingar i Keltiska vatten. En underbar bok!!!

  Gilla

 4. Boktips!
  ”The Riddle Of The Sands” av Erskine Childers, boktips snott av Björn Larsson. Spioneri och segling pre WW1.
  mvh
  Greger

  Gilla

  • Hej Håkan, jo den är en av listans många bubblare som ligger här i hyllan och väntar ivrigt på att vi ska få lite mer tid till att läsa : ) Tack.

   Gilla

 5. Ville bara tips om en bok ”Överens med havet” av Naomi James. Första kvinnan att segla ensam runt jorden via Cape Horn 1977-78. Boken handlar om den resan som hon gör. Klart läsvärd.

  Gilla

  • Åh, det var en av de första långseglarböckerna jag läste. Vill minnas den som väldigt bra, men det var lääänge sedan. Minns att jag gickt till Kungliga biblioteket i Stockholm och lånade allt jag kom över, i hopp om att mellan raderna hitta förståelse för Ludvigs planerade långsegling med havsfidran Ava. Det är snart 15 år sedan … /Linda

   Gilla

 6. I have two lovely Hard Cover books, out of print now but Amazon still sells them 2nd hand obviously
  (1)”Once is enough” Miles Smeeton ( about their attempts to round Cape Horn
  (2)”Red Mains’l” by E.A.Pye and his travels with his wife aboard their yacht ”Moonraker”
  regards
  Richard

  Gilla

 7. Hej kommer med lite tips på (som jag tycker) bra barnböcker som kan läsas om och om igen. Barnens bibliotek bör kompletteras med JAcob seglar till Kina. En favorit hos mina barn när den kom ut .

  Alla böcker om Barna Hedenhös kan också rekommenderas finns numera som samlingsvolymer.

  Originaltitel: Jacob seglar till Kina Ostindiefararen Götheborgs resa 1743-1745
  Författare: Anita Steiner

  ISBN10: 9163171880

  ISBN13: 9789163171888

  Mona Hellman på s/y Sea Wind

  Gilla

 8. Bocker? Mitt intryck ar att Ni som seglar ombord Mary af Rövarhamn rund jorden inte behover nagra bocker. Det ar ju bara att titta ut genom en ventil och sedan ga ut i verkligheten dar ute. Hall till godo…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s