Världens grymmaste 13-åring!

Lovis har länge drömt om egen båt. Ingen liten jolle som hon har idag. Nä, den har hon blivit för stor för. En riktig båt ska det vara. En sån där och med flera kojer och ett litet kök, så hon kan ta med sig några kompisar och ge sig ut på egna äventyr i skärgården. En egen mini-Mary helt enkelt. Runt 20-25 fot.

Ok, sa vi. ”Men först måste du ta förarintyg, ett slags körkort för båt där du lär dig navigation, väjningsregler och allt det där andra man bör kunna för att ge sig ut med en båt på egen hand.”  Ok, sa Lovis. ”Då önskar jag mig en sån kurs i julklapp.”

Tyvärr finns det inga förarintygskurser för barn under 13 år. Kanske för att vissa delar är ganska avancerade. Men man kan ju alltid tjuvstarta lite tänkte vi, och anmälde Lovis till en webbaserad distanskurs med Harald Treutiger. Då kunde hon gå kursen i sin egen takt, och vi kunde hjälpa till när det behövdes.

Den där Treutiger hade Lovis nog klarat sig lika bra utan. Kursboken däremot, den läste hon om och om igen, tills hon kunde den utantill. Inte för att hon tyckte den var särskilt roligt, men för att hon bestämt sig för det. Hon är bra på sånt, våran Lovis. Att bestämma sig. Det är en fantastisk förmåga hon har, nästan som en superkraft.

För att inte dra ut på det längre bokade vi en tid för uppskrivning, den 16 november. De senaste veckorna har Lovis hängt över övningssjökortet nästan varje kväll, och slukat vartenda övningsprov vi hittat. Ludvig och jag har så klart gjort vårt bästa för att hjälpa och stötta, men också avdramatisera. Det är ju trots allt inte hela världen om man får skriva om provet. Men för Lovis var detta dödligt allvar.

I lördags var den stora dagen kommen. Vi hade bestämt träff med förhörsförättaren i Svenska Kryssarklubbens kurslokaler i Långedrag, och jag tror aldrig jag sett Lovis så nervös tidigare. Stackars barn. Hon kunde ju det här, det visste jag, men provångest kan få vem som helst att tappa fokus. Jag gav henne en kram och gick där i från. Måtte det gå bra, för hennes skull.

 Vi hade seglat ner Mary till Långdrag kvällen innan, så jag gick tillbaka till resten av familjen på båten, plockade undan frukosten, fixade en kopp te och slog mig ner i soffan för att slösurfa en stund. Men knappt hade jag hunnit sätta mig förrän det ringde på mobilen. Det var Lovis. Jag tittade förvirrat på klockan. Det hade bara gått en timme. Provet skulle ta 90 minuter, sedan skulle de rätta och gå igenom svaren tillsammans. Det var så förhörsförrättaren sagt. Vad kunde ha hänt?

”Hej Mamma, jag har mitt förarintyg nu.”, hörde jag i andra änden. Provet var redan rättat och klart. Otroligt. Lovis hade blivit klar på halva tiden. Två fel hade hon bara haft. Av hur många möjliga minns hon inte, men det brukar vara ett 50-tal frågor. För godkänt krävs 60% rätt. Hon hade klarat sig med råge.

Den eftermiddagen firade vi med varsin Kingsize Deluxe (Göteborgs största räkmacka) på Heaven 23 längst upp i Gothia Towers. Det var första gången vi var där, och jag tror aldrig jag sett Lovis så nöjd med sig själv. Med rätta. Vilken otroligt grym tjej vi har!

Nu återstår nästa utmaning för Lovis, att hitta en fin liten båt för en överkomlig peng. Någon som har några tips?

20 reaktioner på ”Världens grymmaste 13-åring!

  1. Grattis Lovis bra jobbat! En Jordenruntsegling är på gång!
    Sitter och tänker på vårt barnbarns och moppe kortet. Hur bra allt kan gå bara man är intresserad och fokuserad. Och den glädje jag fick se när jag hämtade henne efter provet.

    Gilla

  2. Från en som läst om era äventyr bakom mitt skrivbord sedan ni lade ut från Limhamn kommer här ett hjärtligt grattis! Vilken glöd Lovis har! Hoppas hon hittar sin båt, även om det inte brådskar.

    Gillad av 1 person

  3. Grattis! Det fina båtlivet sätter spår i kommande generationer 👍🤗🤗🤗. Lycka till!
    Hälsa Sally o Chiefen!
    Hälsning,
    Rune&Agneta, Sigtuna
    PS Det finns flera fina/billiga IF, till salu i höst!

    Gillad av 1 person

    • Hej! Oj, va roligt att höra från er. Lovis hälsar och tackar. Och musfångaren Sally hon ligger här och latar sig i fåtöljen som vanligt. Större än någonsin, trots strikt diet 🙂 IF är fina båtar. Barnen ärvde faktiskt en sådan för några år sedan, helt utan inredning dock. Tänkte först behålla den, men den saknade inredning så det var lite väl mycket jobb för en förstabåt. Sålde den istället för en symbolisk slant till en kille som lovade att fixa upp den. Han höll sitt löfte och båten blev jättefin. Skulle gärna köpa tillbaka den nu, men misstänker att han kanske inte är så intresserad av det 🙂 Hoppas allt är bra med er. Kram, Linda med familj

      Gilla

  4. Hej Lovis Tillykke så sejt 🙂 Carl Emil, Kirsten og jeg har de sidste 2 somreture sejlet Danmark rundt i en Carina 20 fod som vi fik gratis af en gammel fisker og har fixet op. Det er et synkefrit tysk skolefartøj, bærger sig godt og let at håndtere og 4 køjer 🙂 Lykke til og hils familien Carl emil og Claus København Danmark

    Gillad av 1 person

    • Efter att ha läst på hemsidan lite bättre, ser jag att Ludvig också har erfarenhet av att långsegla Havsfidra och då förmodligen redan funderat på det alternativet… 🙂

      Gilla

      • Haha. Jo den baljan är inget man glömmer i första taget. Ludvig seglade henne till Kanarieöarna med en kompis och jag (Linda) mönstrade på Madeira och seglade hem henne via Azorerna. Vansinnigt söt och trygg liten båt men usel på kryssen och rullar infernaliskt på länsen. Vi får se vad det blir, hon verkar inte ha någon brådska. Bra tycker jag 😊

        Gilla

  5. Bra gjort! 🙂 Jag föreslår en H-båt. Också liten men snabb. Ryms alltid fast det är ”fullt”. Saknade toa i vår båt och håller inte för fyra stora karlar men för några småtjejer skulle det väl vara fantastiskt. Förens lutning gör också att man kan komma nära i naturhamnarna. 🙂 till sommarn 2021 då… 🙂

    Gilla

Lämna en kommentar