Semesterångest

I natt sov jag på ett pyttelitet liggunderlag. På sovrumsgolvet. Bredvid min egen säng. Eller sov och sov, det är en överdrift. Jag låg mest och vred mig, än hit än dit. Hela kroppen ömmade, alla ställningar var lika osköna. Och ju mer jag vred mig, desto mer ångest fick jag.

Nästa vecka är det tänkt att vi ska bygga en flotte, och flyta fram längs Klarälven. Det låter ju spontant rätt kul. Ja, riktigt mysigt till och med. I alla fall om solen skiner, fisken nappar och myggen håller sig borta. Jag gillar idén, det gör jag verkligen. Men så har vi det där med att sova i tält. Det är liksom inte riktigt min grej.

Jag är en riktig prinsessa på ärten, en sån som sover skitdåligt i alla sängar utom min egen. Helst ska det vara tyst också. Och mörkt. Dottern, som är scout och något av ett friluftsproffs, tyckte jag skulle köpa ett likadant liggunderlag som hennes, ett sånt där modernt självuppblåsande. ”Världens skönaste, testa en natt vetja” sa hon. Jag var skeptisk, men lät mig övertalas. Och nu låg jag här och led.

Tänk så enkelt allt hade varit om vi kunde segla, som vanligt. Båten finns ju redan, kojen är skön och man kan gå in om det regnar. Nejdå, istället ska vi lägga en halv förmögenhet på stockar, campinggrejer, spritkök, tält, liggunderlag, sovsäck och allt det där andra som behövs när man ska leva på en flotte i Värmland i en hel vecka.

Hur blev det så här? Ja, de där barnen börjar ju få egna viljor. Så när vi förra året presenterade förslaget om att segla runt Irland i åtta veckor ställdes ett motkrav, att 2020 skulle bli deras år. Året när de fick bestämma vad vi skulle göra på semestern. Inte för att de ogillar segling, men för att det någon gång hade varit kul att göra något annat. Det lät fair. Jag accepterade, och nu får jag betala.

Så kom det sig att jag hamnade på ett par skidor i fjällen på sportlovet och skadade knät så illa att jag fortfarande knappt kan gå. Och så kom det sig att jag nu låg här vaken på ett liggunderlag, mitt i natten, med ont i hela kroppen och världens ångest inför semestern.

Nåja, det sägs ju att det är bra att tänja lite på sin komfortzon ibland. Men ett är säkert, i veckan bär det av till Jysk för att köpa en sån där riktigt tjock luftmadrass. Väga vad den väga vill.

Foto: Vildmark.se

13 reaktioner på ”Semesterångest

 1. Ta med en luftmadrass! Mycket skönare än liggunderlag. För extra komfort – låg liggunderlaget ovanpå luftmadrassen. Ta med egen kudde också.
  Camping blir roligare om man för sova och om det finns i alla fall lite bekvämligheter.

  Gillad av 1 person

 2. Det var vår bröllopsresa 1983! (plus Göta Kanal med en kanal båt).
  Det var härligt, det var obekvämt, och det regnade hela tiden. Så vi var klara på två eller tre dagar.
  Såg en älg simma över älven. Och bäver. Och 1,000,000 mygg.
  (Jag minns att vi önskade att vi tagit med ett paraply.)

  Gillad av 1 person

 3. Ta med mycket myggmedel! Och ett tätt tält! Har paddlat Klarälven för många år sedan i sex dagar. Vi paddlade förbi några flottar per dag. Vi var tvungna att stänga in oss i tältet kl20 varje kväll pga myggen. Men vackert var det och så liten man kände sig på den stora älven mellan de höga bergen.

  Gilla

 4. Ett av mina starkaste (och bästa) sommarlovsminnen är veckan på Klarälven. På en flotte som vi hade byggt själva. Var vi tysta mer än 3 min (svårt) såg vi bäver!
  Ni kommer att ha det underbart :)! Vi slog alltid upp ett tält på land där vi sov. Andra sov på flotten.

  Gilla

 5. Myggnät kan vara ett bra förslag för nattsömnen. Vackert är det så ni kommer inte att ångra den delen. God mat och dryck lättar alltid upp om vädret inte är det bästa och en kortlek kan hjälpa till om barnen blir rastlösa. Hälsa Ludde och barnen från oss i Phuket och nästa resa blir på förälådrarnas vilkor. Hit är ni alltid välkommna väl flygen börjar gå igen. Här har det varit lugnt på Coronafronten. Sonen Ice är i Linköping och Sara läser sista terminen på distans i hemmet. Ha en bra tur på älven.
  Jens, Khaw, Sara och Ice

  Gilla

 6. en hopfällbar skumgummimadras kanske kan vara något att ”släpa” på. har jag alltid med mig när jag tälta. sover som en kung.

  Gilla

 7. Hej!
  Vi känner till det där att barnen hävdar sitt bestämmande rätt angående vad man ska göra på semestern. Tjejerna (17 och 11 år) är fortfarande med oss och seglar, sonen som är 20 ser man oftast med FaceTime.
  Det har dock inte varit den bästa seglingssommaren hittills som ni säkert vet, vädermässigt, och den äldsta dottern vill mönstra av och ta tåget hem till kompisarna. Den yngsta vill hem till katten som farmor ta hand om. Jag förstår dem, vi har blivit inblåsta i hamn efter hamn denna semester som börjar gå mot sitt slut.
  De har blivit mycket spel och bokläsning i båten, vilken inte är så tokigt heller.
  Bra att ni har semestern framför er, det kanske till och hinner bli sommar!
  Vi seglade förbi varandra förresten i Marstrandsfjörden för nån vecka sedan. Vi var på väg mot Skärhamn och ni på väg hem tror jag.

  Lycka till med tältsemestern!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s