Vi har gjort julen

Imorgon blir det lussebullar till frukost ombord på Mary af Rövarhamn.

Imorgon blir det lussebullar till frukost ombord på Mary af Rövarhamn.

LANGKAWI, MALAYSIA. Vi brukar försöka ta seden dit vi kommer. Men någonstans går gränsen. Att fira jul på malaysiskt vis är att inte fira jul alls. Och så kan man ju inte ha det, inte om smågastarna får bestämma. Och det får de. Men att komma i julstämning här är inte det lättaste. Det sker liksom inte av sig själv. Så idag tog vi saken i egna händer.

Vi har stekt köttbullar och gjort röbetssallad. Klätt granen, och dragit ljusslingor runt hela båten. Vi har pyntat, pysslat och smusslat med papper och snören i akterhytten. Spelat julmusik, och sjungit julsånger. Rotat fram skumtomtar, julmust, glögg och knäckebröd ur gömmorna. Gjort julgodis av choklad och marsipan, och bakat lussebullar i värmen.

När barnen gick till sängs denna lilljulafton doftade det av saffran, nejlikor och apelsin. Precis som det ska. Och hela båten glimmade och glittrade. ”Det verkar minsann som det blir jul i år också”, sa jag till Lovis där hon låg i sin koj och försökte sova. ”Ja, och det är vi som har gjort den”, svarade hon stolt. ”Alldeles själva.”

Hur och var firar du jul i år? Skriv och berätta.

11 reaktioner på ”Vi har gjort julen

 1. Vad duktiga ni är och vad mysigt det låter. Här har vi varit ute i Essingeskogen och hämtat tallkvistar så det luktar gott inomhus. Livhjärtat kommer med sin pappa imorgon till lunch och vi längtar efter henne. Mormor, moster och jag. God Julmorgon till er alla fyra!

  Gilla

  • Hej Sandra. Smågastarna blev jätteglada för sina vattenflaskor. Och Otto bär sin näst intill hjärtat, han saknar sin Liv väldigt mycket … Imorgon bär det av till Bon Ton igen. Stor kram till er båda. /LLL&O

   Gilla

 2. God Jul!

  Sitter i ”hemtrakterna” Insjön med -5 och ca 30 cm snö. Snön hänger på träden och julstämmningen infinner sig.

  Bilresan från Stockholm gick bra med lite trafik.

  Ha det så bra!

  Med vänlig hälsning, Andreas

  Gilla

 3. Underbart, Ni ar for harliga allihopa! Jag hoppas allt pynt och smusslande, plus alla jul-dofterna har fixerat stora breda smil pa sma-gastarnas ansikten 🙂
  Vi ar just hemkommen fran vanner 24/12 dar vi firat med barn fran Australien och Korea. Ingen riktig jul utan nagra lattlurade skrattande barn! Vi bestallde en saltad skinka fran slaktaren i god tid. Vi kokade den i tryck-kokarn med kryddor och bukett. Sedan rorde vi till agg, senap och brodsmul. Sedan vips 180 C i ugnen och 30′ senare MUMS! Tyvarr fick vi lamna det mesta hos barn och vanner darfor i morgon flyger vi upp till Sydney och baten – Suzi-Q dar vi en gang samlades i kajutan. Ett ar har snart gatt i graven 😦 Ingen skinka for eder inshallah!!! Pytte-liten chans i ett Muslimskt land dar defacto Sharia rader. I Singapore finnes det skinka eftersom man trots sina brister har goda lagar oberoende av skaggiga ”tomtar” som bara laser Koranen. Fatwa pa skinka, och ingen glogg eller nubbe, inga husdjur hundar… Sydney Mosque proklamerade tom en fatwa pa julhalsningar vilket naturligtvis ar overflodigt i ett Muslimskt land. Glaa Jul!

  Gilla

  • Åh, tanken på Sydney väcker fina minnen. Vilken fantastisk stad. Men nej, någon skinka blev det naturligtvis inte. Desto mer glögg och julgodis, så oss har det knappast gått någon nöd på. Tvärtom, nu är jag i vanlig ordning redan trött på alltsammans och längtar efter en hederlig Nasi Goreng igen : ) /Linda

   Gilla

 4. Vi har firat julen hemma i Leksand med gamla och nya traditioner. Lilljulafton med god take-away från vår kinakrog. Julafton med Kalle och hans vänner, julbord (även om jag serverat c:a 3000 gäster på Gyllene Uttern), klappar och gran. Ingen julotta på juldagen, sov gott i stället. Är ledig till 7/1 och ska fortsätta att njuta av dagarna. Idag -6 och strålande solsken över vinterlandskapet. Hoppas Ni vinner bästa resebloggen för det är Ni värda.

  God fortsättning och Gott Nytt År önskar Maj & Per-Arne, Leksand

  Gilla

 5. Wow, har precis hittat till din blogg via Freedomtravel. Vilket äventyr ni gör! Underbart! Vi firade jul i Skottland i år, supermysigt. Lycka till, ser fram emot att följa er blogg framöver

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s