Här vill vi bo!

prospect1

Mary af Rövarhamn vid bryggan i Prospect.

PROSPECT, NOVA SCOTIA. Vi har alltid pratat om att bo på en ö. Och det borde ju egentligen inte vara så svårt att få till, det finns ju många öar i världen. Men ganska få med jobb och skola runt knuten. Och än färre med en handfull trevliga och billiga små hus att välja på. Ja, faktum är att vi inte känner till en endaste sådan ö i Sverige. Men det finns säkert. Jag tror kanske Blekinge skärgård är vårt starkaste kort. Annars återstår alltid alternativet att emigrera, kanske till Kanada. Ja, för här har vi faktiskt hittat vad vi söker.

Mindre än en halvtimmes bilväg från storstaden Halifax, ligger det gamla fiskesamhället Prospect. Byn är uppbyggt på ett antal klippöar förbundna med små broar och i mitten ligger den sötaste lilla hamn omgiven av bryggor, båthus och enkla små boningshus på klipporna. Och högst upp står en söt liten kyrka. Huspriserna är överkomliga och skolbussen går ända fram till byn. Ja, här bor redan ett par barnfamiljer, och byborna ser gärna att fler flyttar in. Flera hus står tomma.

Prospect har hamnat lite i skuggan av grannbyn Peggys Cove, som för några år sedan hade turen, eller oturen, att listas som landets finaste och mest lättillgängliga fiskesamhälle. Och nu, några år senare räknas Peggys Cove som en av Nova Scotias största turistattraktioner. Till Prospect däremot, dit kommer inga turister. Inte ens på sommaren. Byn ligger olägligt till, längst ut på en smal udde dit ingen har vägarna förbi. Och det finns ingen fyr att fotografera. Inte ens ett café eller en restaurang.

Inte heller seglarna verkar ha upptäckt Prospects charm. De långväga brukar nöja sig med ett stopp i världsarvslistade Lunenburg några mil västerut. Och det lokala båtfolket går till den populära naturhamnen Rouges Roost tvärs över viken. Sån tur för oss. Både gamla och unga verkade nämligen tycka det var så roligt att vi hittat till just deras lilla hamn att de ställde till med fest. Mary fick ligga gratis vid byns brygga, och när vi skulle segla därifrån hjälptes byborna åt att lasta båten full med ägg, rabarber, brownies, hemmagjord lönnsirap och öl från det lokala bryggeriet. Ja, allt var så fantastiskt trevligt att jag redan längtar tillbaka.

Vi har förälskat oss i många platser, men få där vi faktiskt kan tänka oss att bo och leva. Prospect, Nova Scotia, är ett undantag. Nedan ytterligare några bubblare på listan.

– Sydney, Australien
– Hobart, Tasmanien
– Bluff, Sydön NZ
– Kaphalvön, Sydafrika
– Reunion, Indiska Oceanen
– St Helena, Sydatlanten

27 reaktioner på ”Här vill vi bo!

   • Inte ute på Donsö, Brännö osv. Där ligger priserna på hus många gånger bara på ½ eller 1/3 av på fastlandet och så slipper man bilar också…

    Gilla

   • Jaså minsann, vi tittade på Styrsö för några år sedan. Har vänner där, men tyckte det var dyrt. Men grannöarna är kanske billigare. Tack. /L

    Gilla

   • Jag vill också tipsa om Göteborgs södra skärgård! Är själv uppväxt där och kan utan tvekan tänka mig att flytta tillbaka den dagen jag får egna barn 🙂 besök någon av de mindre öarna, Köpstadsö, Asperö, Vrångö… Finns skolor, bra förbindelser med båtar in till Göteborg och skolor till barnen såklart! Utan att förlora ökänslan 🙂

    Gilla

 1. Kul! Segla vidare till Newfoundland, där är också jättemysigt och befolkningen oerhört trevliga – kanske ännu en i listan av öar att kunna bo på?

  Gilla

 2. Häftigt att hitta ett ställe som man gillar på det sättet! Peter och jag var i Halifax 2012, och var positivt överraskade också där. För övrigt så bodde min familj på New Foundland året innan jag föddes, och min bror gick första året i skola där…

  Gilla

 3. Älskar Nova Scotia, inte bara för att det betyder nya Skottland hihi utan jag har varit faschinerad av området inkl Prince Edwards Island sen jag såg Anne på Grönkulla… Vill verkligen åka dit nångång!
  hälsningar scottishmoments.com

  Gilla

 4. Hej

  Jag undrar hur länge ni varit ute o seglat nu. Följde er för något år sedan och det känns som evigheter sedan . Vilken otrolig bedrift!!! Förstår att ni är i USA nu. Finns det en bortre deadline för er resa?

  Gilla

  • Japp, och den är mycket nära nu. Pengarna är slut och barnen ska börja skolan nu i höst. Vi räknar med att vara hemma redan om två månader om allt går som det ska. /Linda

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s