Farväl Perkins. Välkommen Vetus!

vetus

Ludvig drabbad av gula febern.

Vid vår brygga här i Boat Lagoon Marina finns en liten butik som säljer marinelektronik. I skyltfönstret står en motor av märket Vetus. En ny och alldeles gul och fin lagom stor motor. Och varje kväll under de tre veckor vi varit här har Ludvig stått där och tittat drömmande på den där motorn.  I morse gjorde vi banköverföringen. Nu är den vår.

För den där helrenoveringen av vår gamla Perkins gick det inte så bra med. Motorn var i sämre skick än väntat, och firman som skulle reparera den höjde priset för var dag trots att vi avtalat om ett fast pris för hela jobbet. Så arbetet gick i stå, och när vi ville diskutera saken fanns aldrig någon chef att nå. Kanske ville han vänta ut oss, i hopp om att vi skulle ge upp och lämna motorn till sitt öde. Men där gick han bet.

I sällskap av en bekant åkte Ludvig ut till verkstaden för att hämta hem det som var vårt. Själva fritagandet av motorn var både olustigt och hotfullt.  Och trots att utfört arbete var betalat sedan länge, krävdes det ytterligare 1500 kronor för att flytta den bil som blockerade Ludvig från att köra därifrån. Ludvig betalade, för han visste att om han inte fick motorn med sig den här gången skulle priset vara betydligt högre nästa gång. Om den överhuvudtaget fanns kvar.

Där stod vi sedan, rådlösa och frustrerade i främmande land. Med vår uttjänta motor i tusen delar, på ett lånat lastbilsflak. Ja, så kom det sig att Ludvig igår gav sig av på krämarerunda. I hopp om att finna någon som ville köpa motorn. Och minsann, mot alla odds. Framåt eftermiddagen fick han napp. Under förutsättning att motorn var komplett vill säga. Det var innan vi upptäckte vi att en kolv saknades. Så nu vet vi inte riktigt hur det blir.

Oavsett, vi har återtagit kontrollen och därmed fått tillbaka hoppet om att få båten redo för Indiska Oceanen innan monsunvindarna vänder för i år. Men än är vägen dit lång, och vi har bara tre veckor på oss …

29 reaktioner på ”Farväl Perkins. Välkommen Vetus!

  • Vi fick betala knappt 75 tuss. Sedan tillkommer nog fem för modifikationer i båten. Men tror det var ett ganska bra pris, den har stått i affären några år … /Linda

   Gilla

   • Jo, det var nog ett bra pris. När vi skulle renoverar vår låg billigaste alternativet på runt 150 tusen. Men det var ju förstås en 75 hästars… Får ni lika många hästar ombord nu som innan?

    Gilla

   • Just nu finns det inga hästar alls. Men om några dagar har vi förhoppningsvis 52 istället för Perkins 48 hästar. Så det blir väl ingen större skillnad. Hade väl egentligen velat byta upp oss lite, men det skulle blivit svårt att få plats med en större och det var den här som fanns. Frågade om offert på en Volvo Penta och det var 5-6 månaders leveranstid. /Linda

    Gilla

   • 7sutiofen tuss! dvs 75,000:- SEK? Det Ludvig var en mycket bra affar. Grattis och klart smart att du slog till innan dom andrade sig.
    Jag betalade cirka 50% mer for tre ar sedan for exact samma Vetus turbo diesel. Hoppas inte installationen (som ar 1/2-klar redan) inte andrar kalkylen alltfor radikalt. 75 tuss! aj aj aj aj aj!!

    Gilla

 1. Ni är bara helt fantastiska! Men varför går det inte att lita på människor? Gör jag upp en affär så står jag för den vad det än kostar mig. Ett ord är ett ord. Ett handslag är ett handslag. Förstår inte varför yrkesmänniskor försöker lura er som gör något de aldrig själva vågat.
  Tack för att ni finns! Maj & Per-Arne i Leksand och Gränna

  Gilla

  • Tack själva. Fulingar finns överallt. Firman var ny, men mekanikern erkänt duktig. Så vi trodde i vår naivitet att de skulle göra allt för att göra oss nöjda. Att de inte skulle ha råd att sköta sig illa. Men de tänkte tydligen inte så långt. Snart vet alla seglare via Noonsite att man inte ska anlita Global Marine Tech. Men vad hjälper det oss … /Linda

   Gilla

 2. Gott att det löser sig.
  Tänkte på er när jag var på båtmässan i veckan och kollade.
  Stod i 30 minuter och pratade i just Vetus monter och kände att det kunde vara ett passande byte till för våran del och även eran del. Vi har ju en likadan ”skördetröske motor” (säljarens komentar) i våran båt.
  Tror att ni gjort ett gott köp.
  Tycker gott att Vetus Sverige borde sponsra er, för bättre reklam kan dom inte få för sina motorer.

  Gilla

 3. Vi salde var kara bat, en Olympus 40 for 18 mander sedan med sin past-lade gula 52kp Vetus turbo som verkligen satte fart pa skutan. Den nastan nya motorn var det basta pa den gamla baten. Sa kopte vi var Beneteau Oceanis 440 som ni besokte onbord med hela familjen i Sydney. Vi var ny-foralskade agare av den ”nya” skutan da. Jag har just nu fatt en rakning pa $3100.00 Australian dollar for lite servise av var PERKINS Prima M60! Ny vatten pump, nytt kam-balte, nya filter extra bransle-filter, ny tim-raknare, men ingen storre skillnad annat an att vattenpumpen slutat lacka efter bytet. Killen som gjorder jobbet ar 70 ar ung och svensk ankeman i Sydney. Hoppas att det gar bra med bytet! Nar jag bytte rova pa gamla Olypic 40 (inget val heller…) gick antalet kusar upp fran 38 (troligen 20-25 de sista aren) till 52. Jag nadde upp till 9 knop och hacken satte sig i vattnet. For det mesta korde jag ekonomisk halv-fart, men i stormig motvind pa over 45knop kunde jag komma frammot i over 6 knop, Aven bra att ha en reserv nar strommar star mot staven. Underbart att ha en bra reserv. Mitt anda problem var med ZF-sail-drive som reparerades pa gauranteen. Lycka till och kolla alla slangar och ror noga nar ni provkor!!!

  Gilla

 4. Beratta mer!:
  Min Vetus var en turbo-diesel pa 52HP som sagt,
  Den hade en 110amp alternator. Fint med bra kram!

  Min Perkins ar en gammal Prima M60 pa 59 HP, och bara 70amp, och….?

  Gilla

  • Hej Bosse. Det måste ju vara en likadan motor som vi köpt. Också 52hp med 110A generator. Vår har däremot ett Technodrive (Twindisc) backslag. Skönt att du var nöjd med den. Vi har inte hört annat än gott om den så här långt. Volvo ville ha ett halvår på sig att leverera en lika stor motor till drygt 50% högre pris och Yanmar kom med ett liknande erbjudande, så valet var inte så svårt. Hoppas på att lyfta in den på onsdag. Ha det gott och hälsa Estie. /Ludvig

   Gilla

   • Hej Ludvig. Me again! Bra att Mary inte far en ZF-lada. Den jag fick var foremal for ett globalt recall. Sjalva motorn hade jag inget storre problem med annat an vid prov-turen lossnade en slang och all kylvatska rann it. Som tur var sa varnade en ljud-signal och jag slog av mitt i en farled och drev. Kolla alla slangar var ett rad baserat pa denna erfarenhet. Motorn kommer sakert ge mycken gladje och till ett bra pris. installationen ar det verkligt VIKTIGA! Om jag minns ratt ar det egentligen en Mitchubishi traktor motor som ”marinerats” av flera tillverkare, Vetus och Solo t.ex. Den ar latta att serva och jag var som sagt valdigt nojd, utom med ZF-ladan som du turligt inte har! Det pastas att den anda 100% marine motorn (med stort svanghjul) ar numera Danska Buch.
    Sa vi har omvanda roller eftersom jag numera ar en relativt nybliven PERKINS Prima agare! Beratta garna vad du anser om Perkins och vad var det som gjorde att du maste plocka ur den gamla diesel rovan? Halsningar Bosse

    Gilla

   • Hej Bosse.

    Jag skulle gärna ha en Perkins igen. Perkins är bra motorer. I och för sig kända för att låta mycket och läcka olja, men också för att vara driftsäkra. Det är ungefär så det varit med vår motor också. Men det här med oljeläckaget är ganska jobbigt. Nu på slutet rann det igenom ungefär 1 liter olja på tjugo motortimmar. Hade vår motor varit mer lättåtkommlig hade man kanske kunnat byta packboxar och tätningar på plats, men vår motor är långt ner i kölen och man kommer bara åt den uppifrån. Och när vi väl lyft ut den och fått den nerplockad visade det sig att en mängd andra saker behövde åtgärdas. Byte av lager, ventilstyrningar, kolvringar och cylinderfoder. Slipning av vevaxel. Reparation av avgaskrök samt ett motorfäste etc etc. Det skulle kosta ganska mycket pengar oavsett vem som gjorde jobbet, och med den firman som nu hade motorn skulle det bli väldigt dyrt. Också väldigt svårt att förutspå hur lång tid det skulle ta att göra jobbet för dem. Under de veckor som de hade motorn hann de bara med att plocka ned den och höja priset gång på gång. De ville nog tjäna en hel del pengar på delarna också, för vi fick aldrig veta priset på några delar förän de på kontoret pratat med chefen först. Och han ansträngde sig allt vad han kunde för att vara så upptagen som möjligt. Vi valde därför att spendera pengar på en ny motor även om vår gamla Perkins antagligen skulle kunna tagit oss hem och längre än så med lite tur. Vet inte hur det är med nyare Perkinsmotorer, men för oss har det tills nu varit smidigt och förhållandevis billigt att få tag på reservdelar. En lite nyare Perkins som du har är säkert en väldigt bra och pålitlig motor.
    /Ludvig

    Gilla

  • Ludvig prantade: ”Byte av lager, ventilstyrningar, kolvringar och cylinderfoder. Slipning av vevaxel. Reparation av avgaskrök samt ett motorfäste etc etc.”
   Det later som mitt byte fran en gammal Layland 38HP till en VETUS 52HP!!! Den gamla dieseln hade nog knappt halften av sin 38 kusar i livet sa Ludvig, du kan nog likasom jag snart uppleva en YSTER och UNGDOMLIG bat med sanna 52 kusar som drar at samma hall!. Det var verkligen en pataglig skillnad pa min Olympic-40.
   Mary av Rovarhamn kommer att ga som ett skollat troll tror jag fan i mig. Sla mig pa kaften om jag ljuger…

   Gilla

 5. Jädrar i vår lilla låda… vilken otur med motorn! Nu håller även vi tummarna att ni får allt att fungera tills monsunen vänder!! Vi är i Phuket i slutet av februari, ringer så fort vi landar i Boat Lagoon Krabi 🙂

  Gilla

 6. Jag vet hur kaptenen kände sig då han tittade på motorn i fönstret… hur mycket pengar det handlar om och många andra tankar. Hoppas att den nya motorn kommer på plats snabbt och fungerar felfritt.

  Gilla

 7. Lyckades jag missa ett motorbyte? Jisses, måste ha seglat för mycket i det sista… Samma motor som jag gått och tänkt på i ett år, fast även alternativen då å jisses vad mycket man ksn tänka… Än så länge sitter orginalspisen där men sjutton vet om inte den rasar snart för gått, då blir det inga mer jättereparationer. Då får det bli till att hitta ett skyltfönster med en gul klump i. Bra pris!

  Gilla

  • Det kom lite plötsligt. Motorn gick som aldrig förr, men läckte kopiösa mängder olja. Så vi tänkte att den behövde en översyn. Men när vi väl fått se den i delar förstod vi att den var värre däran än vi tidigare anat och att reparera motorn skulle kosta 30-40 tusen, om det hade räckt. Ändå skulle den kanske inte hålla hela vägen hem. Ja, så ledde det ena till det andra. Imorgon hoppas vi på att hinna starta den för första gången. /Linda

   Gilla

 8. Mmm jag tror att alla dina lasare haller tummarna for VETUS success. Och vantar pa test reporten fran premiar turen.

  Gar Mary med fart som ett skollat troll?

  Gilla

 9. MAXAD PROPELLER? Ludvig, nar jag installerad min 52HP VETUS Turbo 2010 sa informerades jag att det var viktigt att installera ratt propeller. Det var bara dyra propeller options sa jag valde en fast 3-bladig ljuten massing prop.

  Om du inte har ratt propeller sa kan inte motorn utnyttja all sina 52 hastar fullt ut. En fast propeller (i synnerhet) skall lasas med backslaget i back under segling. En fri-snurrande prop lar orsaka mer slitage och varre motstand i vattnet.. Ha kul med nya rovan!!!

  Gilla

  • Ludvig, dela garna med dig av dina erfarenheter med Marys sambo VETUS – har det bara varit ”smooth sailing” Mmm dvs har den jobbat bra?

   Gilla

   • Jodå, motorn funkar bra. Inga mekaniska problem så här långt. Det enda som har strulat hittills är elrelaterat. Generatorn kommer inte upp i tillräcklig laddspänning. Glödgningsreläet har inte funkat på ett tag men efter jag pillat lite på det idag fungerar det i alla fall tillfälligt. Sjövatten-temp-sensorn slutade funka i Franska Guyana, men vi fick en ny på garanti. Också glappar instrumentbelysningen lite.
    Men den går fint, tillsammans med den nya propellern har vi mycket mer kraft än med den gamla Perkinsen.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s