Kung Kalle af Kurrekurreduttön

Mary af Rövarhamn för ankar utanför Kung Kalles plantage

TABAR ISLANDS, PAPUA NYA GUINEA. ”I så fall vill jag segla till Kurrekurreduttön”. Så sa lilla Lovis den dagen vi introducerade idén för barnen om att segla jorden runt. För drygt tre år sedan. ”Ja visst”, sa jag. Glad över att den positiva responsen. Men den stora frågan var: Var sjutton ligger Kurrekurreduttön? I Söderhavet, så långt var allting klart. Resten lämnade Astrid Lindgren åt fantasin. Men nog måste hon väl haft en förebild.

Efter en del efterforskningar kom jag i kontakt med Saltkråkan AB som drivs av Astrid Lindgrens familj. Där fick jag tips om att det en gång fanns en svensk man vid namn Carl Emil Pettersson som år 1904 led skeppsbrott och flöt iland på en söderhavsö där han gifte sig med kannibalhövdingens dotter och blev kung. Pettersson hittade guld på ön, och blev mycket rik. Kroppsligen var han urstark. Men han beskrivs också som en ovanligt god och generös man, vilket var ovanligt för vita plantageägare på den här tiden.

Petterssons äventyrliga liv som ”negerprins” och ”plantagekung” omskrevs i många svenska dags- och veckotidningar under 20- och 30-talet. Astrid Lindgren kan helt enkelt inte ha undgått att läsa om Pettersson i spalterna. Likheterna med Pippis pappa är för många. Men sambandet uppdagades först för elva år sedan när Joakim Langer en sömnlös natt satt och rotade bland sin far Pekkas gamla tidningsurklipp. En upptäckt som resulterade i boken om ”Kung Kalle av Kurrekurreduttön”.

Ögruppen som Pettersson flöt iland på heter Tabaröarna, och tillhör Papua Nya Guinea. Tabar fick därmed bli målet för vår resa. Och idag ligger Mary af Rövarhamn, som första främmande segelbåt någonsin (bortsett från Hoppetossa), ankrad precis utanför Teripax – en av Kung Kalles två plantager här på Tabar. En äldre man, vars far hjälpt till att bygga svenskens residens, visar oss till platsen.

Det känns märkligt vandra här, bland de kokospalmer som planterats av vår landsman, för mer än hundra år sedan. De bär fortfarande frukt. Plötsligt stannar vår guide upp, hugger en gång från stranden in i den svårgenomträngliga vegetationen och visar oss en stenmur som omringar det som en gång var Petterssons trädgård. Ett äkta svenskt stengärde. Här, på andra sidan jorden. Vi är på rätt plats, utan tvekan.

Kung Kalle och hans hustru Sindu fick inte mindre än nio barn tillsammans, varav åtta överlevde. Vi har träffat flera ättlingar, och nästan alla här känner till historien om vår gode landsman. Att han däremot blev förebild till Pippis pappa, och att deras ö är känd som Kurrekurreduttön över hela världen. Det var det ingen i byn som kände till. Fram tills igår.

20 reaktioner på ”Kung Kalle af Kurrekurreduttön

  • Härligt att ni nått Kurrekurreduttön! Ni gör en fantastisk resa och har gett oss många tips på annorlunda resmål på vår nästa segling. Tack för en fin hemsida. Vi är inne på den varje dag. Hälsningar Micke o Ann-Mari på Eos

   Gilla

   • Så det blir en till resa minsann. Minns så väl när vi träffade er på bryggan därhemma, och ni just kommit hem från er förra resa. När seglar ni igen, lagom till vi kommer hem eller? Kram, L&L

    Gilla

 1. Hejsan och GRATTIS till att ha nått Kurrekurreduttön!!! Jag är en landskrabba som har följt er härliga hemsida sedan ca 1 månad innan ni ankrade loss från Malmö. Det har varit daglig inloggning (är ingen datanörd) enbart för att få uppdatering av er resa. Du Linda är så fantastisk på att få ner så mycket som ni är med om på ett sätt som gör att vi som är på landbacken (och ALDRIG har suttit i en segelbåt) får känslan av att vara med er. Jag har en ”dröm” om att segla jorden runt – men det finns flera hinder – jag är otroligt rädd för stora båtar, ubåtar och djupt vatten,så det kommer aldrig att kunna genomföras ………förrän nu, jag är ju med ute på de 7 haven……..genom er underbara hemsida!!! Den är så levande skriven och innehåller så fantastiska bilder, så ett tips är att skriva en bok när ni kommer hem, ni har ju redan allt klart då – det är bara tryckeriet kvar.Jag lovar att den kommer bli en bästsäljare!!! Många kramar till hela besättningen från en okänd landkrabba i Småland (Victoria)

  Gilla

 2. Hejsan idag igen!
  Kan väl egentligen bara hålla med de som skriver innan….
  De är en fantastisk rolig och spännande blogg att följa…
  Och ni kom fram till denna häftiga ö. Som har en sådan historia.
  OM vi kommer ut på de 7 haven skall jag dit.
  Må så väl.

  Gilla

 3. Helt underbar läsning. Nu finns det verkligen underlag till en efterföljare till Pippi böckerna. Vilken story det kan bli, men detta blir ju verklighet. En barnbåt som hittade ön där Pippis pappa bodde!
  Jag följer er resa sedan starten. Kan ibland längta till kvällen när jag sitter vid köksbordet och följer era uppdateringar. Igårkväll hade jag ”högläsning” för vår 17 åriga dotter vid köksbordet när hon grejade med sitt fotoalbum. Hon har inte fattat vad jag sitter o läser. Men nu frågade hon idag om det kommit något nytt brev! Hon tycker att era barn är lyckligt lottade som får se allt detta.

  Gilla

 4. Ramlade på er underbara blogg och när jag läste högt om Kurrekurreduttöns bakgrundshistoria för hela familjen så fick jag ALLAS uppmärksamhet. Har väl aldrig hänt förr…
  Fenomenal vinkel på en långsegling och härlig inspiration för oss som just ger oss ut på vår drömresa, om än ”bara” till Medelhavet. Ser fram emot fler uppdateringar. Ohoj!

  Gilla

 5. Inte mycket att tillagga an att Marys besattning ar med och skriver historia bade i Soderhavet och for alla Astrid Lidgren beundrare. Grattis!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s