Gått på pumpen igen

Sålt smöret och tappat pengarna

Jag vankar av och an i salongen. Fram och tillbaka. Som Baltazar. Vår gast, Magnus, sitter på däck och spelar munspel. Vi har alla våra sätt att hantera väntan, oro och besvikelse. 

Motorn dog igår natt. Tvärt, när kapten sänkte gasen för att gå in mot ankringen på Las Perlas. Det lät skrämmande bekant. Precis så betedde den sig när den första bränsleinsprutningspumpen skar mellan Gran Canaria och Kap Verde. Med ett undantag, den här gången tände motorn igen, även om den inte startade. Det fanns fortfarande hopp, kanske var det inte helt kört. Men det fanns inte utrymme för vidare diagnos, inte just då. Vi var på väg in på grunt vatten. Nu gällde det att fånga den lilla vind som fanns innan vi drev upp på land. Rullade ut genuan illa kvikt och fick båten på kurs. Ännu en gång tvingades vi gå in i en okänd hamn för bara segel, i mörker. Med en 17 ton tung båt. Det knöt sig i magen. Att regnet vräkte ner gjorde inte saken lättare. Men det gick vägen den här gången också. Vi börjar bli bra på det här. Mot vår vilja.

Kapten svettas i motorrummet, försöker förstå vad som hänt. Kan det verkligen vara bränsleinsprutningspumpen igen? Det känns som en evighet, men så säger han plötsligt: ”Ok, då är det dags. Antingen startar den nu, eller så skär pumpen.” Jag avbryter mitt vankande och går bort till tändningsnyckeln vid nedgångsluckan, tar ett djupt andetag och vrider om.

Motorn låter som om den funderar på saken en stund, sedan händer det som inte får hända. Det gnisslar till, pumpen kärvar och kör fast. Jag försöker en gång till. Den här gången går startmotorn lätt igen, för lätt. Utan att starta. Pumpen gör inte längre något motstånd. Mina farhågor är bekräftade, axeln har gått av. Jag sjunker ihop vid navigationsbordet, energin tar slut.

Jag behöver kanske inte säga att stämningen är ganska låg ombord. Tre bränsleinsprutningspumpar går inte sönder på ett halvår av en slump. Vi har ett allvarligt fel som måste identifieras, och vi behöver en ny pump. Hur lång tid detta kan ta, eller vad det kommer att kosta är svårt att sia om. Men en sak är säker; vi måste tillbaka till Panama City. För att ta tjuren vid hornen. Ännu en gång.

26 reaktioner på ”Gått på pumpen igen

 1. Hej,
  Detta kan bara inte vara tillfälligheter som gör att era pumpar havererar. Med risk för att vara tjatig – är verkligen tankarna kliniskt rena från föroreningar? Att era problem hänger ihop med bränsletillförseln är väl inget att tveka om. Världen är full av tappade sugar, utom på S/Y Mary 🙂

  Gilla

 2. Fan vad trist. Har ni kollat det där jag skrev om som Motorman T sa – att filtret ni köpte kanske är för stort? Hoppas på en snabb lösning för er! Bästa hälsningar från SRT

  Gilla

 3. Såg inte bilden innan… Lider med er. Idag är det vår bröllopsdag och när vi tittar på bilderna från då ser vi glada miner på Linda, Ludde och Magnus… Hoppas de kommer tillbaka till er! Stor kram på er!

  Gilla

 4. Hej och upp med hakan! Jag har tänkt på det flera gånger, men kanske är det fel läge att komma med råd nu, när skadan redan är skedd? Min tanke är att det hade varit bra med en holdingtank som ni pumpar upp dieseln i och som sitter högt och har självtryck ner till motorn. Tanken kan vara ganska liten och genomskinlig, gärna en glasburk, som tillåter observationer av eventuella föroreningar och vatten. Den bör förstås också sitta så att den är lätt att kolla. Jag har också en känsla av att filtret är för stort med tanke på den lilla bränslemängd som motorn använder. Kanske kan du göra om filtret till holdingtank? Kram, ANDY

  Gilla

 5. Hej,

  För att få bort alla bakterier i tanken måste man använda en speciell tillsats.
  Gjorde ni det? Ett litet antal bakterier kvar i tanken innebär att de förökar sig som kaniner och växer till snabbt påhejat av den höga temperaturen omkring er.

  Gilla

 6. Har spenderat dagen med att åka runt till olika specialister i stan. En av dom håller just nu på att analysera orsaken till att den första pumpen havererade. Ikväll monterar jag loss den senaste pumpen för analys på en annan firma som verkar seriös. Huvudspåret verkar vara att det är problem med linjäriseringen av den bussning som pumpens drivaxel sitter i. Dieseln har varit på analys och bedöms ha god kvalitet utan vatten eller andra föroreningar. Att pumpen skulle skära på grund av tjuvluft bedömer alla de jag pratat med som omöjligt. Nya pumpar finns att köpa från USA för runt 1300USD. Andy! Jag har också tänkt på alternativet med dagtank. Ska överväga om det är något jag ska passa på att installera under dessa dagar. Men även om filtret är stort så rymmer det inte mer än runt 4 liter. För litet för holdingtank och troligtvis inte för stort för motorn, i alla fall inte enligt Racors egna specifikationer.
  /Ludvig

  Gilla

 7. Let me know if you want me to buy something for you and send it … but I will be leaving for Sweden June 2…. (sorry, no Swedish keyboard on the new computer yet) / Catrine

  Gilla

  • Tack Catrine, finns en kille här som är van att arrangera expressleveranser från USA så vi använder oss nog av honom. Skönt att veta att det finns sådana som du där ute. Kram.

   Gilla

 8. Fy vad tråkigt för er! Jag hoppas att det löser sig snabbt. Hör av er om vi kan hjälpa till på något vis.

  Hälsningar Ulla

  Gilla

 9. Åh vilken otur ni har med den där jäkla motorn! Hoppas att ni nu hinner iväg västerut i rimlig tid. Men det finns många som seglat under ”fel” säsong. Om ni ska spendera nästa orkansäsong i Stilla Havet, och inte måste skynda er över, så är det kanske inte katastrof att så mycket tid försvinner nu.

  Vi har själva beslutat oss för att försöka SÄLJA MAZARIN för att kunna köpa en lite större båt och segla vidare. Det är med sorg i hjärtat för vi har lagt ner så mycket tid, energi och pengar på henne, men Fox blir allt större och Mazari passar bättre för två personer eller t.o.m. en ensamseglare. Så som det var tänkt för oss från början. Vi har lagt upp massa info på vår blogg http://www.sy-mazarin.se så tipsa alla ni känner om världens chans! Man sparar ju mycket tid och pengar på att inte segla Europa-Atlanten (som ju inte var resans höjdpunkt ändå). Det gäller att få folk att förstå det och hoppa på äventyret!

  Gilla

 10. Hej igen!
  Jaså, du överväger dagtank? Det är svårt att ha en seriös uppfattning hemma ifrån Sverige, men lutar det ändå inte åt att det är på insidan pumpen det skär? Detta tyder ju på något fel på bränslet. Efter senaste rapporten verkar det ändå kunna bli en pump av delar från de andra! Drivaxeln är visst hel i den senaste… Glädjande att du tycks ha fått kontakt med servicemän som kan jobbet! Jag håller förstås tummarna… ANDY

  Gilla

  • Ja, jag tyckte också precis som du att det borde vara dieseln som är problemet. Men de två experter jag har pratat med här i Panama säger att det inte alls är så, utan att pumpen mycket väl kan skära på grund av dålig linjärisering av drivaxeln. Se även Görans kommentar nedan. Och ja, eftersom axeln var hel så tror de sig på en av firmorna vi varit i kontakt med kunna bygga ihop en fungerande pump. Den är lovad till kl 13 imorgon lokal tid för 250 USD. Ett fynd jämfört med vad alla andra alternativ skulle kosta.
   /Ludvig

   Gilla

   • När axeln brister så är det högtrycksdelen som nyper fast. Troligen så är den skuren i båda pumparna, det är bara det att i det ena fallet så var det axeln som var den svaga punkten och brast. Du kommer nog behöva en ny rotor artikelnummer 7180-550G Tidigare benämnd 7123-340G samt ett gasket kit 7135-114. Good luck.

    Gilla

 11. Hej. Har pratat lite med Anders ang era problem, om det är så att bränslet är OK, så är infästningen på pumpen a och o. Har ni en hydraulisk pump DPA3247F190? Den är superkänslig på den ingående axeln, då den inte har någon egen lagring, utan den är lagrad i motorns drev / hub. Problemet kan mycket väl ligga i mellandrevets bussning i transmissionen, om den är sliten så trycker kugghjulet på det kugghjulet som driver pumpen, det blir snebelastning och pumpens högtrycksdel smäller av i försvagningen.
  Jag anser att du ska riva av transmissionskåpan för att säkerställa att kugghjulet inte glappar på huben som sitter i motorn.
  Hoppas att jag kan vara till hjälp / Göran, uppvuxen med Perkins & dieseltekniker sedan 30 år.

  Gilla

  • Ja, jag ska ta av kåpan. De experter jag har pratat med har nämnt en bronsbussning som ev skulle kunna vara orsak till problemen. Men jag trodde de pratade om den bussning som pumpaxeln går in i som i sin tur är fixerad vid drevet. Kanske har jag missförstått. Imorgon kommer förhoppningsvis en mekaniker som ska hjälpa oss att försöka hitta orsaken. Jag ska diskutera möjligheten att det är den bussningen som glappar med honom. Tack för tipset.
   /Ludvig

   Gilla

  • Hej igen! Har lyft av kåpan nu och man kan tydligt vicka lite på det kugget som insprutningspumpen och sjövattenpumpen drivs av. Är detta vårt problem tror du eller ska det gå att vicka lite på det när insprutningspumpen är avmonterad? /Ludvig

   Gilla

   • Hej. Ja det är en trolig orsak att det glappar, dock måste ni kolla mellandrevet så det inte är glappt det med. Om mellandrevet är glappt, så trycker det på pumpdrevet som i sin tur drar drivaxeln till pumpen snett med en skärning av pumpens högtrsycksdel som resultat.
    Jag har för mig att det är en lös hub som monteras i blocket på mellandrevet, bussningen sitter i drevet. Hur gick det på pumpverkstan? Fick dom ihop en pump som fungerar? / Göran

    Gilla

 12. Hej,

  Det verkar som om Göran ”Dieselmekens” förklaring till era problem kan vara rätt spår. Saker och ting slits ju och håller inte i evighet. Kanske ni t.o.m. borde ha en komplett ny pump i reserv innan ni åker vidare?
  Nu håller jag tummarna för att saker och ting blir till det bästa. Avvaktar med spänning era vidare rapporter.

  Gilla

 13. Hej och GRATTIS till att det trots allt fanns en förklaring till det oförklarliga. Nu tror jag att alla pumpproblemen är borta och det måste kännas skönt för er!
  Kramar från ANDY.

  Gilla

  • Än ska vi inte ropa hej. Först ska mekanikern dyka upp. Och sedan ska han få loss bussningen, förhoppningsvis utan att ta ut motorn. Och så ska det bekräftas att det faktiskt är här felet ligger. Än så länge går vi bara på pumpanalysen, men han var å andra sidan bombsäker på sin sak …

   Gilla

   • Hallå igen!
    Förlåt, men jag vill så gärna kunna ropa ”hej”, men efter alla problem med detta förstår jag att du har svårt att känna dig övertygad. Jag trodde också att Kenny Brazil hade varit ombord och konstaterat felet. Det verkar ju åtminstone väldigt troligt att det är den där bussningen som är sliten. Jag återgår till att hålla tummarna och avvaktar besked… ANDY

    Gilla

 14. Ja jisses. Denna motor… Lider med er men är inte förvånad. Murphy verkar vara en baddare på segling 🙂 När jag läser er resume svänger pendeln över igen för motorbyte ombord hos oss. Frågan är bara HUR mycket man skall fundera, som ett helt kompani av Baltazar hitintills och ändå kommer man inte närmare sanningen. Dock kommer ni ju bli grymt proffsiga på nattsegeltilläggningar och lite av experter på Perkins dieselpumpar. Och något skall man ju vara bäst på!

  Ha det fint på sjön, till ankars och i alla dom där dyra båtmekaraffärerna

  Gilla

 15. Hej på er hela familjen. Ni lär kunna sälja tjänster som motormekaniker efter den här erfarenheten. Det är ju det positiva i eländet att ni lär er massor.
  Poff, så ske mirakel och snart kommer ni att minnas och le åt denna lilla anekdot i er fantastiska världsomsegling.
  STOR KRAM och lyckospark inför den fantastiska seglingen i Stilla Havet.
  Heléne Thomas Milla o Milou

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s