Teknikstrul med dålig tajming

I februari meddelades världen att en dansk långseglarfamilj tagits gisslan av pirater utanför Somalias kust. Med denna händelse i färskt minne var det kanske inte så konstigt att jag var lite extra orolig när det var dags för oss att segla västerut längs Venezuelas pirathärjade kust, även om vi med råge höll vad som anses vara tryggt avstånd till kusten. Under överseglingen skrev jag ett blogginlägg om min paranoia. Naturligtvis inte i avsikt att göra någon orolig, utan bara för att ge ett exempel på hur man kan skrämma upp sig själv helt i onödan.

Senare blev jag varse om att vår SPOT satellitsändare slutat sända ut vår position några timmar efter det att inlägget publicerats. Detta hade sin enkla förklaring i att batterierna tagit slut, vilket apparaten inte indikerar på ett tydligt sätt. Enligt bruksanvisningen ska en röd lampa blinka när 30 procent av batteriet återstår. Normal batteritid är 2-3 veckor. Satellitsändaren blinkade visserligen rött, men vi hade ingen anledning att misstänka att den redan slutat sända.

Under den följande natten, då vi låg tryggt i hamn på Los Roques, fick vi ett meddelande på satellittelefonen som vi glömde läsa i vår iver att upptäcka den nya övärlden. Det var först på kvällen när vi återvände till båten som vi förstod den dåliga tajmingen i dessa sammanträffanden, och kunde meddela oss till omvärlden.

Först och främst. Förlåt till alla er som oroat er, nästa gång byter vi batteri på en gång när lampan börjar blinka. Samtidigt är vi glada för att det finns så många där ute som följer oss och bryr sig, vilket i sig ger en känsla av trygghet. Jag vill dock påminna om att inte ta tekniken på för stort allvar, särskilt inte när vi kommer ut på Stilla Havet där vår satellitsändare inte har full täckning.

SPOT täckningskarta: Orange betyder bra täckning, och ljusgrå ingen alls.

Om du vill ha ett livstecken, eller ser någon anledning till oro ser vi gärna att du skickar ett textmeddelande till vår satellittelefon (gratis), och gör oss uppmärksamma på detta. Precis som flera gjorde den här gången. Och glöm inte bort att det faktiskt går bra att ringa till oss. Det är visserligen ganska dyrt men det kanske det kan vara värt för att få svar direkt. Svarar vi inte, ring igen!

Och när det gäller pirater så lovar vi dyrt och heligt att även i fortsättningen undvika riskområden så gott det går. Glädjande nog kan jag berätta att vi inte kommer att passera några kända piratvatten på mycket länge. Inte förrän på andra sidan Stilla Havet. Såvida det inte är så att Kapten Långstrump fortfarande härjar där borta i Söderhavet …

Läs mer om pirater i vårt senaste inlägg på Europeiskabloggen

7 reaktioner på ”Teknikstrul med dålig tajming

 1. Ja, orolig blev jag, trots att jag inte alls känner er. Många vändor fram och tillbaka på bloggen för att höra och se livstecken, så när nästföljande inlägg kom blev det stor lättnad.

  Tack i övrigt för en mycket välskriven och fin blogg, som jag varje dag besöker för att få se vilka äventyr som vänter er just nu.

  Linda

  Gilla

 2. Hej på er! Det var kanske bara jag som gissade att felet var dåliga batterier, men så har jag ju också själv seglat några gånger med en SPOT. Innan ni kommer ut på Stilla Havet kan ni kanske anmäla er till Pangolin? De tycks ha täckning över hela det stora sjöhavet! Ha det gott, önskar ANDY

  Gilla

 3. Hej, tack för trevligt och nyttigt inlägg, man behöver påminnas om alla omständigheter som kan inträffa och att ni skall hinna njuta av seglarlivet 🙂

  Men jag är glad över att ni tar det försiktigt, det Danska piratdramat har satt igång tankarna.

  Just nu, 07.10 är Thomas på väg till Göteborg för att göra nya båten vårklar. Så om isen bara släpper…så skall vi snart segla hem! Kram till er alla, fam Veber

  Gilla

 4. Hej Lovis!

  Ja mår du leva ja mår du leva uti hundrade år. Hoppas du får en riktigt bra
  födelsedag med alla dina badsaker. Hälsa mamma, pappa och Otto.

  Vi alla i Kulla

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s