Färgkoder på Los Roques

Detta bildspel kräver JavaScript.

”Lite styrbord, lite till. Bra så, rakt fram.” Jag står längst fram på peket och dirigerar in båten mellan reven. För att undvika missförstånd pekar jag med hela armen åt det hållet rorsman ska svänga. Vi befinner oss på Los Roques utanför Venezuela, och här är det eyeball navigation som gäller. Sjökorten visar flera hundra meter fel, och stora områden är inte utmätta alls. Att segla här i annat än dagsljus är uteslutet. Ju högre solen står på himlen desto bättre kan man se de olika färgskiftningarna. Allra bäst ses de från masttoppen.

 • Mörkblått: >10m – bara att tuta och köra
 • Klarturkost: 2-10m sandbotten, sakta ner
 • Mörkgrönt: 2-10m sjögräs/korall, sakta ner ännu mer
 • Ljusturkost: <2m sandbotten, kryp fram
 • Brunt: <2m sjögräs/korall, undvik
 • Sandfärgat: <0,5m sandbotten, utforskas bäst till fots

Väl innanför revet väntar belöningen. ”The finest little anchorage I have seen or been in my years in the Caribbean.” Ja, så beskrivs lagunen Cayo Carenero i guideboken. Och vi har inget att invända. Kritvita stränder varvade med mangrove. En rocka glider förbi i det kristallklara vattnet. Stora pelikaner störtdyker efter fisk bredvid båten. Det är paradisiskt. Den ende som har något att klaga på är Otto, han tycker det hade varit trevligare om det fanns lite fler bilar här : )

13 reaktioner på ”Färgkoder på Los Roques

 1. Hej äventyrarevänner, med våren i antågande i Skåne börjar också längtan efter värme och sköna bad det är där ni befinner er och helt klart njuter av tillvaron. Vi får väl inte lika varmt i Alaska i sommar men vi kommer söderut vad det lider! Vi fick ett långt mail från Anders Hellberg som ville precis som ni besvara frågor om Sponsring, låter väl kanske ok? Segla lugnt! Bonaire var vår favorit bland ABC-öarna, dykningen outstanding! Kram på er, E & B

  Gilla

  • Bonaire låter nice, men väntar besök på Curacao idag så det blev lite brådis. Kanske kan gå tillbaka, men vinden ligger ju rätt i näsan. Får se, kanske en lugn dag. Hoppas på att möta er i Söderhavet. Kram.

   Gilla

 2. Wow. Följer er på kartan. Tittade på Los Roques härom dagen och tänkte att där verkar det jätte fint att stanna till. Så avundsjuk jag blir på er! Själv sitter jag fast vid skrivbordet bakom skärmen…

  Gilla

 3. Wow, vilka foton, synd att vi inte kunde synkat vår(a) resor så hade våra barn kunnat leka varje dag…
  Stannar ni inte ett år till? 🙂

  Gilla

   • Vi kastar loss nästa höst, dvs 2012.
    Sen är är det västindien som gäller, dvs vi fortsätter inte längre än så, inte längre väster ut iaf.
    Hur länge, det blir stålarna som avgör men pengarna borde räcka ett par år…

    Gilla

 4. Vilka underbara bilder ni tar! Värt ett besök här bara de.. Sedan att ni skriver roligt är ju ett plus! 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s