De uteblivna detaljerna …

Mary af Rövarhamn bogseras in till Mindelo Marina

MINDELO, KAP VERDE. Jag ser att Ludvigs detaljer om motorproblemet uteblev i förra inlägget. Jaja, så kan det gå när man sitter mitt ute på havet och kommunicerar via satelliter. Ändå ganska häftigt att det funkar överhuvudtaget. Men nu är vi alltså framme i Mindelo, Kap Verde, efter tio lugna dagar till sjöss. Det var läskigt att gå in i hamnen mitt i natten för att ankra i de kraftiga kastvindarna. Men allt gick bra och i eftermiddags blev vi inbogserade till marinan, som också har lovat att skicka en mekaniker för en ”second opinion”. Vill passa på att tacka alla er som kommit med motormeckartips så här långt. Verkligen uppskattat; vi har fått ett och ett annat hett spår att jobba vidare på. Nedan de detaljer som uteblev i förra inlägget, kanske kan de leda till ännu fler ledtrådar …

________________________________________________

DETALJERNA: Efter att ha ägnat första halvan av dagen till att hitta vad det är som är fel på motorn kan jag konstatera att vi måste ha problem med bränsleinsprutningspumpen. Det var luft i hela bränslesystemet när jag började undersöka motorn vilket antagligen orsakats av en spricka i en bränsleslang som ansluter en manuell liten matarpump som används vid avluftning av förfiltrena. Hur som helst är det inte luft i bränslesystemet som är orsaken till att motorn inte går även om det möjligen skulle kunna vara orsak till att bränsleinsprutningspumpen havererat. Jag har alltså luftat bränslesystemet och sett till att bränslet kommer fram till insprutningspumpen. Trots detta kommer det inget bränsle när jag lossar högtrycksrören vid spridarna och kör startmotorn. Vad jag då inte förstår är varför motorn inte ville drivas runt av startmotorn när vi försökte starta om den första gången. Batteriet och startmotorn funkar som de ska. Kan en skuren bränsleinsprutningspump göra så mycket motstånd att startmotorn inte orkar dra runt motorn? Efter att jag idag har dragit runt motorn något varv för hand orkar startmotorn återigen dra runt motorn. Motorn låter som vanligt vid start (bortsett från att inte startar).

Så här ser pumpen ut. Klicka för förstoring.

Det enda alternativet till ovanstående fel, som jag kan se det, är att drivningen av bränsleinsprutningspumpen skulle ha havererat. På vår motor, en Perkins 4.108M, drivs bränsleinsprutningspumen mekaniskt av ett kugg som ansluter till vevaxeln. Samma kugg driver också impellerpumpen, som fortfarande snurrar.

Hör gärna av dig om du har några teorier om vad som kan tänkas ha hänt med vår motor. Eller om du vet var vi kan få tag på en ny eller begagnad bränsleinsprutningspump till en Perkins 4.108M. Det lutar åt att vi kanske får en gast med oss över Atlanten, så vår förhoppning är att han också skulle kunna ta med sig lite delar från Sverige.

/Ludvig

14 reaktioner på ”De uteblivna detaljerna …

 1. Hej Ludde och linda. Tråkig situation ni hamnat i. Att oljelampan tjöt kan bero på oljetryck men även laddning, vattentemp etc. Stannade motorn av sig själv? Gick den på väldigt låga varv, hackade den innan den stannade? I så fall kan det vara laddningen som gjorde tjutet, alternativt lågt oljetryck. Då skulle jag nog inte bry mig så mycket om tjutet tills vidare, felet ligger nog i bränslesystemet som du skriver. Om den stannade genast så kan det tyda på mekaninskt fel, som du är inne på att drivaxeln skulle skulle vara trasig. Om den gick ett tag innan den stannade låter mer som att bränslet inte kommer fram, vad nu det beror på… Att den inte gik runt när du provade första gånge var lite märklgit. Går den ”tyngre” nu än innan haveriet?

  Ni har förmodligen redan en bra beskrivning, finns enpå länk http://www.bluemoment.com/manuals/Perkins-4.107_4.108_4.99-WorkshopManual.pdf.

  Lycka till!

  Gilla

  • Hej! Jag har förstått att vår beskrivning av problemet har varit lite missvisande. Vi har inga problem med oljetrycket. Problemet är som du säger att det är något som gör att det inte kommer något bränsle från insprutningspumpen. Och även om jag inte förstår hur så gjorde detta fel att morn inte gick att dra run med startmotorn direkt efter den stannat. Detta går dock nu och jag tycker inte att det är tyngre än vanligt. Imorgon kommer förhoppningsvis en mekaniker och tittar på det.

   Tack /Ludvig

   Gilla

 2. Hej på er!
  Lite fundersam på när ni beskriver att startmotorn inte kunde dra runt maskin! Har ni lossat spridarna och kollat så att det inte står vatten i någon cylinder. Ejdern, på sin resa till Brasilien, hade detta problem. Det visade sig att det var läckage i mellankylaren och vattnet kom in i maskinen via luftintaget. Löste det med ett bypassrör förbi mellankylaren och de tog sig både ner och tillbaka till Norge igen:-) Förmodligen finns det ingen mellankylare på en 48HK Perkins maskin men det kan komma vatten vi en defekt topplockspackning framförallt efter det att maskinen stått still ett tag. Går vattnet ner i oljetråget så får ni ”klegg” inuti locket till oljepåfyllningen och gråaktig olja men då går oftast maskin runt vid startförsök såvida den inte skurit i någon cylinder. Se det inte som att jag målar f-n på väggen men flera bäckar små kanske löser problemet till slut.

  Med önskan om en riktigt God Jul och tänd upp däcksbelysningen så att tomten kan landa!!!

  Må gott
  Gunnar

  Gilla

  • Hej Gunnar!

   Ja just den detaljen att motorn inte gick att dra runt är mycket märklig. Men jag utgår från att det på något konstigt sätt är kopplat till att det inte kommer något bränsle från insprutningspumpen. Det vore ju f-n om bränsle insprutningpumpen pajar samtidigt som det börjar läcka in kylvatten i cylindern.

   Ja jag får tända däcksbelysningen. Har just klätt (plast)granen och lyssnar på julmusik. På kvällen när det är mörkt kan man nästan få lite julstämning:)
   /Ludvig

   Gilla

   • Gunnar hjälpte oss med startmotorn (igen och igen…) häromdagen, tack Gunnar! Att det skulle vara märkligt att motorn inte går runt OCH att ni har annat fel är väl inte så konstigt, förbannade Murphy! 😉

    Lider med er även om Mindelo väl egentligen inte är så tråkigt ställe att fira jul på. Snacka med tysken som driver marinan, han verkar kunna saker och ting. Sen ligger det en engelsk långseglare som verkar ha fastnat där nere som vi såg plocka ner en hel motorcykel och sätta ihop den på kajen, kanske få honom att kika över, såg ut som om han gillade öl… Stor kille med HD-utseende och skägg 🙂

    Vi hoppas att det går bra med motorn, vi har dragit lärdom och har nu massor av PDF om motorer, dieselmek och sprängskisser på både datorn och i pappersform. Man blir ju så sur när man inte har koll och när man väl löst en sak så glömmer man hur man gjorde. Å felen återkommer ju ibland (säger Nemo som nog monterat ur startmotorn över 20 ggr…)

    Sjörövarkramar och julhälsningar från Nemo of Sweden, Fernando do Noronha, Brasilien

    Gilla

 3. Jag skall parata med de vita gudarna så att dom hjälper till med det lilla problemet.
  Dom gillar inte diesel men dom gillar folk som vågar förverkliga kärleksfulla drömmar. Stora kramar och lyckönskningar från er vän Amadeo som ligger infrusen bakom Sjömagasinet, Göteborg!!!

  Gilla

 4. Det visade sig idag när jag skruvade av bränsleinsprutningspumpen att axeln gått rakt av en bit in i pumpen. Tack alla som hört av sig med tips. Nu gäller det att få tag på en ny pump /Ludvig

  Gilla

 5. Hej och GOD JUL.
  Har en kamrat som reser till kap verde snart.Vad är det som ska transporteras?
  Och när måste ni ha det?

  MVH mona o crister från lagunen(loppisen)

  Gilla

  • Hej, när åker han/hon? Vet ni till vilken ö? Det är en ny bränsleinsprutningspump (om vi lyckas få tag på en där hemma). Väger väl sisådär 4 kilo och är ca 20×15 cm stor. Självklart kan vi tänka oss att betala för besväret. Mejla gärna till symary@gmail.com.

   Tusen tack!
   Linda

   Gilla

 6. Hej!
  Det var väl en himla tur att den gick sönder nu och inte under nästa etapp!!!!!!

  Hoppas tomten har hört era önskningar!

  Albin älskar att titta på filmen där Lovis är med delfinerna och att titta på alla era fina kort. Han tror att det är precis vad han kommer uppleva nu när vi snart skall Gran Canaria. Jag försöker påminna honom om att han skall bo på hotell men han vill bo på båt. Risken att han blir besviken är rätt överhängande…..

  God jul på er, önskar hela familjen Björnemo.

  Gilla

 7. Hej LoL. En liten tanke… Kolla även i traktor- och maskinvärlden. Perkins lär vara tämligen vanlig som motor i traktorer och entreprenadmaskiner och kanske kan ni finna reservdelar den vägen. Lycka till!

  /R

  Gilla

 8. Hej Ludvig! God, eller kanske bättre, fortsättning önskar jag er. Har du fått tag i en inspr.pump? Jag har engagerat min kamrat Torbjörn, motorkunnig man som bl.a. hjälper Ralph med hans motor och han går i gång med att leta nu. Om du löst problemet själv, hör av dig! Vi undrar också vad det är som sitter på splinesen på pumpens drivaxel. Är det bara skräp som fastnat eller finns det en skada där?
  Hälsa familjen från ANDY

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s