På drift mot Kap Verde

På drift mot Kap Verde

Vi flyter sakta fram över ett platt hav som inte ens vinden orkar göra krusningar på. Dyningen häver sig självsäkert, och nästan omärkligt upp och ner. Men tillräckligt för att få båten att rulla och seglena att slå. Det är stiltje.

Det har gått en vecka sedan vi lämnade Gran Canaria och satte kursen mot Kap Verde, en resa totalt 830 sjömil – om man kan segla raka vägen vill säga. Vi trodde nog att vi skulle vara framme vid det här laget, men så havererade motorn. Det är fyra dagar sedan nu. Fyra dagar med inga eller lätta vindar. Fyra dagar mer eller mindre på drift. Men tack vare 0,5-1,0 knops sydgående ström driver vi åtminstone åt rätt håll.

I så lätta vindar som vi har haft de senaste dagarna får vi betala priset för att vi har en så tung båt (16-17 ton). Svag vind tillsammans med den dyning som nästan alltid finns på havet – även när det inte blåser – sätter båten i rullning på ett sätt som gör att båten rör sig obekvämt och tappar sin fart. I vanliga fall brukar vi starta motorn när farten är under 2-3 knop. I hopp om att passera lokala områden med stiltje eller svag vind, för att sedan kunna segla igen. Istället för att fastna i timmar eller dygn i stiltjebälten. Som nu.

Utan motor förlorar vi inte bara vår möjlighet att ta oss framåt när vindarna sviker, utan också möjligheten att ladda batterierna med motorns generator. Hade det inte varit för de solceller vi installerade innan avsegling hade vi befunnit oss i en ganska besvärlig situation vid det här laget. Men att kunna starta motorn för att ladda batterierna innebär en trygghet. En garanti som gör att man kan våga använda en stor andel av batteriernas kapacitet med vetskapen att om inte solcellerna eller vindgeneratorn lyckas ladda batterierna tillräckligt kan man alltid starta motorn. Så nu när denna möjlighet saknas, måste vi vara extremt sparsamma trots att vi har 60-70 procent av kapaciteten kvar.

Väderprognosen utlovar fortsatt svaga vindar de kommande dagarna. Det senaste dygnet har vi lagt 50 sjömil bakom oss, jämfört med normala 100-150. Fortsätter det så här så tar det ytterligare tre dagar innan vi når Mindelo på Kap Verde. Men det kan också gå mycket snabbare. Eller ännu långsammare. Nåja, det går ingen nöd på oss. När man är ute så här länge spelar inte några dagar hit eller dit någon större roll. Det viktiga är att vi är framme till julafton. Vågar inte chansa på att tomten kan landa sin släde på vattnet …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s