Mañana, mañana

En äldre man med gråsprängt rödlätt skägg sitter på en pall framför det kitchiga draperiet som täcker dörröppningen på den blåmålade husbilen. Han ser ut som en blandning av en gammal övervintrad hippie och en strandsatt sjörövarkapten. Señor Enrique, så ska han heta enligt uppgift. Señor Pedro, som driver Texaco-macken i hamnen här i Las Palmas, hade tipsat oss.

Ni som följer oss på Twitter vet att vi för ett par veckor sedan blev nekade fyllning av våra svenska gasolflaskor i Arrecife på Lanzarote. Den spanska gasolleverantören DISA påstod sig ha haft en olycka med svenska flaskor tidigare i år och har infört nationellt förbud av fyllning av svenska flaskor på alla sina anläggningar. Vi förstod senare att flera fått samma besked tidigare år. Så frågan är hur det var med den där olyckan.

Hur som helst så måste problemet lösas, att leva på kall mat ända till Karibien känns inte som ett särskilt attraktivt alternativ. Vårt hopp går till Señor Enrique. Han tar sig en titt på våra flaskor och adaptrar, kliar sig i skägget och tar fram sina egna kopplingar som han har i en container granne med den blå bussen. Efter en del fixande lyckas han få ihop en av sina egna kopplingar med en av våra och erbjuder sig åka ut till den lokala DISA-anläggningen nästa dag för att få flaskorna fyllda. Mañana, mañana, vi som skulle segla ner till södra Gran Canaria för att möta upp Ludvigs föräldrar. Jaja, en dag hit eller dit kan väl kvitta.

Så i förmiddags tog Ludvig jollen in till Señor Enrique för att hämta våra gasolflaskor. Men så lätt gick det naturligtvis inte. DISA hade även nekat Señor Enrique att fylla våra flaskor, trots att han är stammis. Men skam den som ger sig, tänkte Señor Enrique och lät pressa en slang för att försöka hälla över gasolen. Tanken hade slagit oss, men steget därifrån till att verkligen prova kändes långt. Så desperata var vi inte än, men det funkade faktiskt. Klockan ett skulle vi kunna hämta våra flaskor.

Don’t try this at home!

På klassiskt svenskt manér glider Mary af Rövarhamn in mot Texaco-macken prick klockan ett. Jag hittar Señor Enrique i hans container. Han ser bekymrad ut. ”Hade jag vetat att det skulle ta så här lång tid …”, säger han och betraktar innehållet i vår svenska tiokilosflaska. Den är snart full, men vi har två flaskor till. ”Kom tillbaka ikväll”.

Men inte heller ikväll var Señor Enrique klar. Imorgon kanske …

3 reaktioner på ”Mañana, mañana

 1. Inte heller nu på morgonen var alla flaskorna riktigt fulla, så klart. Men 20 kilo gasol räcker långt. Señor Enrique har kämpat tappert, och vi kan njuta nybakt bröd hela vägen över Atlanten. Om någon annan skulle ha vägarna förbi, har gott om tid och vill få sina flaskor fyllda kan vi avslöja att vi sålde vår adapter till Señor Enrique, för hela 60 Euro. En ny är redan beställd hos Watski för 205 kr. Rena vinstaffären : )

  http://www.watski.se/Butiken/Produkt/?EnovaId=20777

  Nu sätter vi kursen på Pasito Blanco!

  Gilla

 2. Exakt hur Enrique löste fyllningen framgår inte, men så här har jag gjort, bla i Norge där det kan vara nog så svårt att fylla en svensk flaska. (jag har också fyllt själv hemma i sjöboden från en P19)
  En slang, minst två meter lång, med påpressad adapter för ”leveransflaskan” i ena änden och anslutning till mottagarflaskan i andra änden. Anslutflaskorna sinsemellan. Hissa upp leveransflaskan upp och ned så att det blir så stor nivåskillnad som möjligt mellan flaskorna. Öppna kranarna. Gasolen rinner nu ner i vätskeform till mottagarflaskan. Så enkelt är det dock inte om man har ont om tid. När gasen kommer till mottagarflaskan stiger trycket där och i leveransflaskan sjunker trycket och temperaturen sjunker, så inget händer förrän leveransflaskan blivit varm och mottagarflaskan kallnat. Kan man kyla mottagarflaskan går det bättre. (I nordnorska farvatten gjorde jag detta genom att sänka ner mottagarflaskan i ishavet) I princip kan man också värma leveransflaskan, men jag tror inte sprängämnesinspektionen gillar projektet över huvudtaget. Fyll inte mottagarflaskan mer än till 2/3, det skall finnas gas ovanför vätskan för att ta upp tryckförändringar.
  Jag lever fortfarande.
  Bertil

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s