Den sanna historien om Kurrekurreduttön

LIMHAMN, MALMÖ. När man frågar vår lilla Lovis, fyra år, om vart hon vill segla blir svaret tveklöst: ”Söderhavet, som Pippi.” Tidigare i våras efterlyste vi därför koordinaterna till Kurrekurreduttön, där kapten Efraim Långstrump en gång flöt iland och blev mäktig Söderhavskonung över kurrekurredutterna.  Det hetaste tipset vi fick här på bloggen var ett litet dykrev på 6-30 meters djup utanför Yap i Mikronesien. Sannolikt bottennapp med andra ord. Men nog måste Astrid Lindgren haft en förebild.

Hos Saltkråkan AB som ägs och drivs av Astrid Lindgrens efterlevande barn och barnbarn var fisket bättre. Enligt dem fanns det en svensk man vid namn Carl Emil Pettersson som år 1904 led skeppsbrott och flöt i land på en Söderhavsö där han gifte sig med kannibalhövdingens dotter och blev kung. Pettersson var kroppsligen en mycket stark man och hans äventyr omskrevs i många svenska dags- och veckotidningar på den tiden. Astrid Lindgren kan helt enkelt inte ha undgått att läsa om Petterson i spalterna, och låtit sig inspireras. Likheterna med Pippis pappa är för många.

Ögruppen som ”Kung Calle” flöt iland på heter Tabaröarna (2°50′ S, 151°56′ Ö) och tillhör Papua Nya Guinea. Tabar blir därmed målet för vårt stundande äventyr och i början av augusti inleder vi vår resa i Hoppetossas kölvatten. Vilken rutt kapten Långstrump tog till och från Söderhavet förtäljer dock inte historien …

10 reaktioner på ”Den sanna historien om Kurrekurreduttön

 1. Hej besætning ombord på Mary af Rövarhamn;
  Jeg blev meget glad af at læse jeres sande historie om Pippi’s far Efaraim Långstrump. Jeg hedder nemlig selv Carl Emil, er 4 år, en farlig sørøver og bor nu i Gamla Limhamn.
  Jeg har fulgt jeres forberedelser til jordomejlingen hele foråret på mine gåture på havnen og nu senest når jeg skal ud og snorkle efter hajer ved Sibbab Kaldbadhus.
  Behøver jeg, at fortælle, at jeg selvfølgelig er en stor fan af Pippi, ikke mindst fordi min egen far selv har boet i mange år i Salomonøerne på sin egen lille ø inde i verdens længste lagune. Salomonøerne ligger lige ved Papua Ny Guinea og min far boede hos kanibalerne og lærte sig som gammel sømand om deres smukke kulsorte krigskanoer og farlige hovedjagtsekspeditioner. Han var vildt forelsket i kanibalhøvdingens datter og blev selv Big Man hos kanibalerne, men giftede sig alligevel med min blonde svenske mor på Fiji øerne nogle år senere, – men det er en anden historie og så flyttede min far og jeg til Limhamn. Vi vil nøje følge jeres sejltur og ønsker jer ‘sweet trade winds..’ og måske når vi lige at vinke farewell til jer når I sejler. Sørøverhilsner fra Far & Carl Emil

  Gilla

  • Wow Carl Emil, det låter som en riktigt spännande historia – du måste be far din tipsa oss om de bästa ställena på Salomonöarna. Och stanna gärna och lek en stund med smågastarna Lovis och Otto näst ni passerar; ni verkar ha ett och annat gemensamt. Avsegling sker någon av de första dagarna i augusti. Vi annonserar ett par dagar innan på bloggen så ni kan komma och vinka farväl : )

   Gilla

 2. Tak alle sørøvere det gør vi meget gerne 😀 Jeg (Carl Emil) holder ferie med min far fra onsdag og til og med første uge i august. Alle mand ombord… er skibet klar til afgang…javel hr. kaptain … lad os starte med en slagsang.. javel hr. kaptain ..:)) Carl Emil

  Gilla

 3. Kung Calle var min hustrus farfarsbror. Farfar stannade i Australien. Carl Emil fortsatte. Ingas får, John Ekeby föddes i Australien. Men far och farfar kom åter till Sverige. Hennes farfar hade bondgård i närhetenav bro. Ingas bror har varit tillbaka till Tabaröarna. Nu är det han som blir mottagen söm kung. En del saker som Carl Emil fört med sig till Sverigefinns på Etnografiska Museet i Stockholm. BYG

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s