Båtsman mönstrar av

Båtsman

NORRA FISKEHAMNEN, LIMHAMN. Steg just ut ur bilen efter att varit uppe hos familjen i Blekinge i helgen. Lyssnade som vanligt instinktivt efter Båtsmans jamande. Han brukar komma springandes och berätta om allt som hänt när vi har varit borta. Ena saltstänkta skepparhistorien värre än den andra. Men den här gången kom det ingen katt. Tyst och tomt. Kaninerna skuttade istället omkring helt obekymrat en bit bort på gräset. Jag tyckte mig ana något hånfullt i deras uppsyn.

Båtsman har mönstrat av efter 10 000 sjömil och åtta år av trogen tjänst som skeppskatt ombord på Mary af Rövarhamn. För honom väntar nu livet som bondkatt på den blekingska vischan. Han har nämligen vissa krav på sin arbetsmiljö som vi inte kommer att kunna tillgodose på de sju haven: nattseglingar gillar han inte alls, än mindre att ligga på svaj. För Båtsman ligger hela tjusningen i livet som skeppskatt i att utforska nya hamnkvarter och med dem nya jaktmarker. En sisådär 300 hamnar har han hunnit med genom åren.

Men nu är det alltså slut med det ljuva båtlivet för Båtsmans del, i alla fall för ett tag framöver. Han verkar inte helt nöjd med situationen men jaktmarkerna i Blekinge kan han i alla fall inte klaga på. Bara under senaste dygnet lyckades han fånga både en mus och en liten fågelunge, vad vi såg. Och min gamle far har nog inget emot att få lite extra sällskap på gamla dar. Men vi på båten kommer att sakna honom något alldeles förfärligt. Något alldeles förfärligt.

Artikel om Båtsman i Praktiskt Båtägande, maj 2006 (pdf))

7 reaktioner på ”Båtsman mönstrar av

 1. Ouzo er vist også afmønstret..?
  Hej besætning;
  Jeg Carl Emil kender kun alt for godt den tomme fornemmelse efter at jeres sorte skibskat ‘bådsmand’ er afmønstret 😦
  Min kulsorte kat ‘Ouzo’ er en helt utrolig, nysgerrig og sød kat som bor hos os min far og jeg her i Limhamn. Forrige søndag forsvandt han imidlertid og vi har ikke set ham siden. Måske for at udforske nye jagtmarker – vi ved det ikke. Men han plejer nu altid at komme glad hjem om morgenen og spise lidt efter nattens udflugter.
  Vi ønsker det bedste for ‘Bådsmand’ og for jeres kommende jordomsejling – og håber ‘Ouzo’ kommer tilbage snart…
  Sørøverhilsner Carl Emil

  Gilla

 2. Stackare er som inte kan ha Båtsman med längre.
  Vår äkta skeppskatt , Alfred, har vi svårt att tänka oss att leva utan. Faktum är att den nya båtens våtutrymmen är designade för att kunna passa med katt-toalett. Dusch heter det stolt i andra båtar – vi får väl duscha på badbryggan.
  Men när vi kastar loss mot Engelska Kanalöarna får Alfred stanna hemma hur mycket EU-medborgare med pass han än är – där är de strängt. Så strängt att djur som lagligen fått komma dit per flyg eller färja inte är välkomna i land igen efter besök på fritidsbåt. Det blir med blandade känslor vi kastar loss då. Fin artikel, Båtsman och Alfred skulle nog kunna trivas tillsammans 🙂
  /Cia

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s