Världens godaste glass!

En dryg vecka har gått sedan vi kom hem från Italien, och vad tror ni vi saknar mest. Ja, så klart. Gelaton, den italienska glassen. Godare än all annan glass i hela vida världen. För det är den, vi lovar. Vi har provat många. Otroligt många. Under världsomseglingen hoppade vi ofta över lunchen, och åt oss mätta bara på glass. När det gick, för det gäller  att passa på. Vi har nämligen ingen frys ombord. Värst frossade vi inför långa överseglingar, när vi visste att det inte skulle bli någon glass på ett tag.  Och till havs kunde vi ibland sitta i timmar och fantisera om den där första glassen vi skulle äta när vi kom iland.

Men den godaste av dem alla – världens godaste glass – hittade vi i Rom förra veckan. Den heter Cioccolate Fondante, och säljs på Gelateria Frigidarium  (Via del Governo Vecchio 112), i närheten av Campo di Fiori. Inte så att det var den mysigaste gelaterian eller trevligaste personalen. Men glassen, just den här smaken, var så himmelskt krämig och smakrik att jag saknar ord. Utan tvekan den godaste vi någonsin ätit trots att vi under bara några dagar i Italien hann prova minst 50 andra smaker på tio olika gelaterior som alla fick mer än väl godkänt.

Skillnaden på gelato och vanlig glass

Vad är det då som gör att den italienska gelaton är så mycket godare än vanlig glass? Jag har forskat lite, och så här ligger det tydligen till:

 • Gelaton är gjord på mjölk eller vatten, som framhäver smaken mer än grädde.
 • Gelaton rörs istället för vispas. Det gör att den blir kompaktare och smakar mer än vanlig glass.
 • Gelaton innehåller större mängd färska smaksättare – som nötter, frukt och bär.
 • Gelaton serveras några grader varmare än vanlig glass, det framhäver smaken mer.
 • Gelaton innehåller mer kärlek, eftersom tillverkningen är ett stolt hantverk.

Vilken är din favoritglass?

Man kan ju undra varför inte alla gör som italienarna? Om man nu vet hemligheten. Inte så att annan glass inte brukar vara god. Vi är inga glass-snobbar på så sätt. Vi äter det mesta i glassväg. Nåja, helst inte den malaysiska som smaksätts med majs och röda bönor. Den är faktiskt riktigt äcklig. Men får vi välja så föredrar vi alltså den italienska. Utan tvekan.

Vilken glass föredrar du, har du någon favorit?

17 reaktioner på ”Världens godaste glass!

 1. Pröva gärna Pipers italienska glass i Hamburgsund, nås lätt per båt. För mig ett ”måste” varje sommar😎🍨🍨
  Hälsar StigE på SIRONA III

  Gilla

 2. Jag skulle vilja påstå (men kan ha fel) att den spanska glassen är lika god som den italienska (har bara varit en långhelg i Italien). Inte lika känd, men samma tillverkningsförfarande och proppfull med riktiga ingredienser i den krämiga glassen. Mitt favoritställe ligger i Sevilla, La Fiorentina heter det, på Calle Zaragoza i centrum. En stor, glad farbror som hittar på nya smaker, och som låter en smaka om han har kommit på något ovanligt konstigt. Älskar hans citronglass med mynta, och chokladglassen med ingefära, men min absoluta favorit är hasselnötsglassen, som jag beställer i alla Sevillas heladerior när den finns. Det är som att äta nötkräm i glassform!

  Grattis till det fantastiska glasstället i Rom förresten! En anledning att åka tillbaka!

  Gilla

 3. Det finns många bra glass-ställen här också, En av de pouläraste heter Santini. Grundaren till Santini var förstås italienare och öppnade sin första glassbar här 1949. Köerna var långa redan då och är det fortfarande. Nu finns det flera Santiniglassbarer här i Portugal. Jag gillar också Ben&Jerrys chokladglass med kakdeg i. 🙂

  Gillad av 1 person

 4. Bästa glassen hittar ni på Köld i Malmö. De har bas i MittMöllan och popup på Södertull om somrarna. Oslagbara spännande smaker med antingen cashew, kokos eller mjölk som bas. En favorit är chokladbullesmak!! Prova nästa gång när ni kommer till Skåne❤

  Gilla

 5. Stikki Nikki i Stockholm gör fantastiskt god gelato. Massor med spännande smaker. Salted caramel smarrigt. Dolce Sicilia i Malmö inte så dumt heller.

  Gilla

 6. Egentligen samma sak då det är utvandrade italienare som gör den mesta glassen även i BsAs. Samma koncept med rena smaker och mycket naturliga prylar. En förutsättning som är bra är ju att det är varmt ute. Och inte dumt att man kan få levererat en enkilos frigolåda direkt till båten på tjugo minuter, praktiska sen att ha saker i. Glassmak efter dagsform men ofta blandningar av citrus och choklad. Här hemma vinner Lejonet & Björnen på Danska vägen eller Tom&Jerrys Salted Caramel ur egen frys.

  Gilla

 7. Har ni inte testat kokosglass i en brödskiva… Säljs i Thailand.. Pröva Figogelatti nästa gång i italien annars kokos o choklad MumsMums

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s