PODD: Andra sätt

tidtillsammans

Gott om tid, finns det något lyxigare?

En av de saker jag gillar bäst med långseglarlivet, det är den enkla och minimalistiska livsstilen. Tillfredställelsen i att dra upp sin egen fisk, plocka svamp och odla groddar. Släpa vatten, tvätta och diska för hand. Reparera och laga, istället för att kasta och köpa nytt. Sånt man bara gör, när man har gott om tid.

Gott om tid, DET är lyx för mig. Tid att vara tillsammans. Ensamtid, dötid. Tid att låta saker och ting ta den tid de behöver. Tid att hjälpa andra. Tid att leva enkelt, tid att vara rädda om vår planet. Tid är nyckeln till lycka. Även om det är lätt att glömma bort. När man blir slukad av vardagen och normen runt omkring sig.

En annan som tänker i samma banor är Patrik Andersson. Han lämnade för ett par år sedan karriär och lägenhet i Stockholm och flyttade till ett litet torp i skogen utanför Katrineholm. Idag lever han ett enkelt liv med få utgifter, och jobbar bara ett par dagar i veckan. Lite av all den tid han får över lägger han på poddradiokanalen Andra sätt.

Patrik intervjuar andra personer som ifrågasatt rådande normer och har valt att leva en annan typ av liv, utan att för den delen segla till andra sidan jorden. Det pratas mycket om downshiftning, självförsörjning, ekologi, minimalism och konsumtion i Patriks blogg. Men framförallt om medvetna livsval.

Vi bestämmer själva vad vi vill göra med våra liv. Det finns inga rätt och fel. Men det finns andra sätt. Många sätt. Och det är inspirerande till tusen. För kan andra, då kan vi. Bara vi vill tillräckligt mycket, och är beredda att göra avkall på något annat. För det är just det som är så svårt. Att välja bort. Men är man nöjd som det är, då är det också bra.

Att mitt eget namn skulle stå på Patriks lista över personer han ville intervjua, det fanns inte på min världskarta. Vi har ju gjort lite tvärtom på sistone, lämnat ett ”enklare” liv ombord för ett bekvämare på land – åtminstone för ett tag. Men Patrik trodde tydligen att vi skulle ha en del att bidra med i alla fall. För frågan kom. Och jag sa ja.

Patriks senaste poddavsnitt handlar alltså om oss. Om vår resa, vad vi har lärt oss och hur den påverkar våra liv idag. Jag tycker det är svårt att bli intervjuad sådär, så jag vet inte hur bra det blev. Det är lättare att skriva, när man hinner tänka lite mellan orden. Men samtalet väckte viktiga tankar till liv och jag fick upp ögonen för en superinspirerande podd. Så jag är glad att jag fick vara med.

Lyssna på avsnittet via iTunes eller direkt på webben

Läs mer om Patriks podd Andra sätt

14 reaktioner på ”PODD: Andra sätt

 1. Det var ett så himla roligt sammanträffande att du dök upp i podden igår! Jag har gjort en minintervju med Patrik för att jag valt hans podd Andra sätt till månadens podd på Lanclin 🙂 Jag är en trogen lyssnare av podden och blev glad när jag hörde din röst dyka upp. Mitt inlägg om Patrik och Andra sätt ligger i pipeline för publicering om några dagar på Lanclin 🙂

  PS: Det verkade lite svårt att bli intervjuad så men det gick ju finfint!

  Gillad av 1 person

   • Ett förlåt behövs verkligen inte! Jag har ju inte varit med i podden och vill lyfta den av den anledningen 🙂 Nu kan jag ju dessutom lägga till att du är med i senaste avsnittet för fler av mina läsare har nog hört talas om dig mer jämfört med andra gäster som antagligen är i princip okända för dem 🙂

    Gillad av 1 person

 2. Blev så glad av att få läsa något här igen, och det var en bra och intressant intervju. Gott om tid = lyx! Håller med! En av de vanligaste frågorna vi fick inför Portugalflytten var ”vad ska ni göra för att få tiden att gå?”, som om den inte gick alldeles av sig själv och som att man måste fylla den med en massa. Nu har jag ju lite mindre tid eftersom jag säljer en del av min tid, men jag har det alltid i åtanke att man måste vara rädd om tiden, hinna känna den, inte stressa runt.

  Gillad av 1 person

 3. Fantastisk bra podcast avsnitt. Jag följer dig redan både på Twitter och på bloggen, Linda. Men det blev ändå intressant att lyssna till i denna form (podcast). Tack! Du förgyllde en trist novemberdag i mörkaste Småland.

  Gillad av 1 person

 4. Hittade hit via podden (önskar jag hade gjort det tidigare). Ville bara säga att jag blev så himla fascinerad av era resor, kanske särskilt för att ni hade barnen med er. Och du skriver så bra så det är lätt att ta till sig.

  Gilla

 5. Spännande att läsa om er och era äventyr. Jag har en fråga: även om ni nu har hittat en vardag i Sverige så undrar jag om ni har tagit med er något av de minimalistiska livsstilen som är ett måste på en begränsad yta som en båt in till er bostad och ert liv på land? Läs gärna mer om vårt livspussel med minimalistiska förtecken på http://www.1825dagar.se.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s