När Måseskär kallar

Detta bildspel kräver JavaScript.

Jag gillar att lyssna på sjörapporten. Väderstationerna har så vackra namn. Nidingen, Vinga och Måseskär. Väderöarna, och Nordkoster. Det låter nästan som poesi. Namnen talar till mig. De lockar och kallar, dessa kustens landmärken.

Jag kunde känna dragningskraften tydligt, när jag stod där på Käringön och blickade ut över Måseskärs välkända siluett. Jag måste dit. Men hur äventyrliga, modiga eller dumdristiga vi än är så kan vi inte lägga till på Måseskärs brygga med Mary. Det är helt enkelt för grunt. 1.20 hade kanske gått. Men aldrig 1.60.

Vi bestämde oss för att försöka ankra utanför. Sagt och gjort. Några timmar senare hittade vi en liten sandplätt där vi kunde kasta vårt ankar på nordöstra sidan om Måseskär. Sedan var det bara att lasta barn och picknick-korg i lillbåten, och ro in till den lilla fyrplatshamnen.

Som mest bodde det tre fyrvaktarfamiljer med 10 barn på ön. Men den vackra gamla Heidenstamfyren togs ur bruk 1978 och ersattes av en ny fjärrstyrd fyr i plast. Då behövdes det inte längre någon fast fyrpersonal. Sedan 1988 är även väderstationen automatiserad, och ön obebodd.

Öns byggnader är i händerna på en stiftelse som öppnat ett litet fyrmuseum på ön. På sommaren anordnas det turer från Käringön och hit. Men så här en dag i maj är natur- och konstfotografen Erik Malm den ende vi möter på ön. Han har varit här i flera dagar, för att på sitt eget alldeles unika sätt göra bildkost av fågellivet på ön.

Det är naturligtvis inte en slump Måseskär kallas just Måseskär. I skydd av måsfåglarna häckar här också änder och vadare.  Man skulle kunna tro att en trut skulle utgöra ett hot mot en ejders eller strandskatas ägg. Men så är det tydligen inte. Tvärtom, de samarbetar. Det är den gemensamma fienden minken som måste besegras.

Vi håller oss på stigarna för att inte störa fåglarna och äter vår lunch vid det gamla Sirénhuset. Ångsirénen gav dåtidens sjöfarare vägledning i dimman. På ön finns också två kanoner som används i samma syfte. Men just den här dagen är soldiset över havet det närmsta dimma vi kommer.

Vi stannar några timmar och njuter av stillheten på platsen. Ror sedan tillbaka till vår båt, lättar åter ankar och styr mot en tryggare natthamn. Glada över att vi tog tillfället i akt. Och så förbaskat nöjda över att vi har en båt som ger oss tillgång till platser som denna.

12 reaktioner på ”När Måseskär kallar

 1. Om inte stormarna har tagit den….så finns det en lite brygga med tillräckligt djupgående.. Har själv legat där med två meters djupgående.. På insidan Måseskär finns den så kallade bunkerbryggan.. Den underhålls inte och kanske har den rasat, det var ett tag sedan jag var där senast..

  Maila mig så kan jag svara tebax med en liten karta..

  Gilla

  • Själva lotshamnen är alldeles för grund. Däremot så såg jag en brygga i sundet mellan Måseskär och den lilla holmen längst österut på ön. Är det den du menar?

   Gilla

   • ..i tillägg…det är inte ofta det är så stilla på havet att det går att ligga där.. dyningen sveper in även där och det behövs inte mycket för att det skall häva för mycket…
    Men…plötsligt händer det!

    Gilla

 2. Så härligt det låter att i timmar njuta av stillheten..jag kan höra vågskvalpet och fiskmåsarna skrika i bakgrunden ..och vindbyar som tar i med varierad styrka.
  Längtar ut till skärgården igen!

  Gilla

 3. Hej,
  Min pappa är född på måseskär, och min farbror bodde och jobbade där till när jag var liten…så det bodde folk där till åtminstone 1995 typ för jag minns när vi hälsade på =)
  Kul att ni gillar ön.
  Den känns som mitt hemma!

  Gillad av 1 person

  • Wow. Fantastiskt, och va roligt att du såg mitt inlägg då. Vi kommer gärna tillbaka. Förstod av en tidigare kommentar att man kanske kan lägga till vid den lilla bryggan nedanför bastun en stilla dag. Det hade varit skoj. /Linda

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s