Brattön – de västsvenska häxornas favoritnäste

Häxorna på Blåkulla

Häxorna på Blåkulla

Vi har varit ute och utforskat våra nya hemmavatten igen. En av öarna vi besökte nu i helgen var Brattön, eller Blåkulla som den också kallas. Med sina 131 meter över havet är den skärgårdens högsta ö, och det var hit de påstådda häxorna som fängslades i Marstrand på 1600-talet skulle ha flugit på sina kvastar för att fira häxsabbat med självaste Djävulen.

På sydsidan av den mytomspunna ön finns en jättelik grotta med en smal ingång som lär vara svår att hitta om man inte vet var den ligger. Vi nöjde oss med att bestiga toppen den här gången eftersom det redan var sent på dagen. Men troligen är det denna grotta man ansåg vara ingången till helvetet där dåtidens sjömän påstod sig ha sett en strid ström av häxor komma utfarandes i påsktider. Idag lär den bebos av stora spindlar.

Häxförföljelserna i Sverige kulminerade 1670-1680, bara i Bohuslän avrättades ett 40-tal kvinnor för trolldom. Det var regeringens särskilda Trollkommission som fastställde domarna. Men så sent som för någon generation sedan oroade sig öborna fortfarande så mycket för häxornas vilda framfart att barnen fick stränga förmaningar om att alltid stanna inne på påskhelgens kvällar.

Idag är Brattön ett sommarparadis, med ett tiotal bofasta. Vi såg bara fem personer på ön. Två män, en kvinna och två barn. Ingen av dem det minsta häxlika. Men så var vi också lite tidigt ute. Chansen, eller risken, lär vara störst under skärtorsdagsnatten. Är det någon som vågar sig på ett besök, men inte har en egen båt, går det färja hit från Rörtången.

Oavsett vilket skäl man har att besöka ön så är en tur upp på toppen ett måste. Utsikten över skärgården är fantastiskt. Den branta stigen börjar på öns norra sida och går genom en trolsk skog med massor av mossa, lavar och krokiga rötter som fäller krokben på en. Otto misstänkte att det var häxfingrar. Ja, helt säker kan man aldrig vara. På Blåkulla kan allting hända.

GLAD PÅSK på er allesammans. Vi hoppas på vackert väder, och fler utflykter i vår fina skärgård. Fler bilder från helgens äventyr finns på Instagram.

14 reaktioner på ”Brattön – de västsvenska häxornas favoritnäste

 1. Det är så häftigt att ha följt er över hela världen, i flera år, och nu upptäcker ni våra ”hemöar”!

  Gilla

  • Äventyret fortsätter på hemmaplan 🙂 Vi seglade faktiskt längs hela Sveriges kust innan vi gav oss av på den stora resan. Från Haparanda till Strömstad, men det är länge sedan nu och vi missade mycket. /Linda

   Gilla

 2. Så fick man lära sig att häxorna på östkusten flyger dit. På västkusten flyger dom väl till Blå jungfrun.

  Gilla

 3. Ja häx jakten var spridd över hela den kristna varlden, men fortfarande anklagas kvinnor för ”spells & wichcraft” i dagens PNG t.ex. Typiskt förr och numera ror det c sig om avunsjuka grannar som söker tillskansa sig allt som en ensam änka äger och haver.
  Helt enkelt en lagligt välsignad egendoms stöld där offret offentligen mördas som underhållning. Inget att skämta om igentligen…

  Gilla

  • Antar att de lokalpatrioriska västkusthäxorna tyckte det var för långt till Blå Jungfrun och krävde ett närmare tillhåll. Det finns säkert fler Blåkulla i vårt avlånga land. Ni har ju faktiskt ett i Solna – området med de blå höghusen i Hagalund. Jag jobbade extra som lärarvikarie där för många herrans år sedan. Inget kul ställe, inte på den tiden i alla fall. Glad Påsk på er. /Linda

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s