Klädesholmen – sillkonservernas ö

Detta bildspel kräver JavaScript.

Vi seglade till Klädesholmen härförleden, och blev varse att 40 procent av all inlagd sill i Sverige kommer från denna bohuslänska lilla pärla. Det hade vi ingen aning om. Redan på 1500-talet var Klädesholmen ett välkänt fiskeläge. Som mest fanns det 25 sillkonservfabriker i det lilla samhället. Och de som inte fiskade eller jobbade i fabrikerna reste land och rike runt för att kränga de inlagda delikatesserna.

För några år sedan slog de sista fabrikerna samman och förenade sig under det gemensamma varumärket Klädesholmen. Idag gör de också sill till företag som sätter sin egen etikett på burkarna. IKEA till exempel. Tänk att den sill vi köpte på IKEA i Singapore och Brisbane troligen kom därifrån, en liten holme med mindre än 400 invånare. Det är en kul tanke.

Vi älskar sill och passade förstås på att bunkra lite extra när vi ändå var där. Den lokala lilla mataffären stoltserade med två stora kyldiskar fulla med lokaltillverkad sill. Sedan firade vi med årets första sillunch i sittbrunnen. Dillsill och Senapssill med Maltwhisky vann omröstningen efteråt. Men bara i avsaknad av skånsk Brantevikssill som är och förblir vår stora favorit.

Vilken sillinläggning gillar du bäst?

17 reaktioner på ”Klädesholmen – sillkonservernas ö

 1. Det ser jättevackert ut, men sill gillar jag inte så mycket. Vi köpte faktiskt en burk på IKEA här i Lissabon när vi var där bara för att men nej. Inte gott. En sillinläggning som jag vet att jag har gillat i alla fall var matjessill med rödlök, oregano(?) och krossad tomat, tror jag det var. Till det gräddfil och kokt ägg.

  Gilla

 2. Vad roligt att sillfabrikerna kan leva kvar! Kanske i ny konstellation men oj så värdefullt att ha kvar de där företagen ute i landet 🙂 Tyvärr har ingen sillfabrik i världen mig som kund men ni som gillar det måste ju ha redig fisk att köpa 🙂

  Gillad av 1 person

   • Tydligen brann sillfabriken/tillverkningslokalen för någon av de mer välkända tillverkarna av Brantevikssillen ner, nere i Skåne. Sedan dess tillverkas sillen i stället i Ytterby av Prinsens och fraktas ned till Skåne.

    Gilla

 3. Vill bara önska en trevlig helg till världens bästa Linda Ludde Lovis och Otto. Kramar från Tjoppe och Helena ni är fantastiska.

  Gilla

 4. Senapssill med maltwhiskey lät god.

  Finns mest Abbas sortiment här uppe, av dom brukar vi köpa skärgårdssill, vitlöksill och senapssill.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s