KROKEN, BOHUSLÄN. För ett tag sedan bloggade jag om västkustbornas lite aviga inställning till vanliga insjökräftor. Nu har vi upptäckt en annan märklig lokal egenhet, en mycket allvarligare sådan. Det gäller lussebullar. Dessa julens läckerheter som får komma i vilken form som helst – så länge de innehåller saffran. Mycket saffran.
Det började redan på julbasaren på Marstrandsön i november. Ludvig gick iväg för att köpa årets första glögg och lussebulle. Och vad kom han tillbaka med? Jo, en blek vetebulle i lussekattsform. Saffranen var ersatt av kardemumma. Jag kunde inte ens förmå mig att äta upp. Inte så att jag har något emot vetebröd med kardemumma i, utan för att det helt enkelt inte är en lussebulle.
Jag har nu blivit bjuden på dessa bleka lussekatter i en rad olika sammanhang. Någon gång finns båda varianterna att välja på, men kardemumma är alltid default. Så vad beror då detta på? Ja, det är ganska oklart. ”De är helt enkelt godare så”, påstår de. Inte så konstigt i sig. De har ju lärt sig fel från början, att det är så lussebullar ska smaka. Kanske är det de gamla fiskargenerna som spökar. Ett budgetalternativ helt enkelt. Oavsett, upprörande är det.
De flesta verkar uppriktigt förvånade över vår reaktion, de fattar inte grejen. ”Vaddå, har man inte kardemumma i lussebullarna där ni kommer ifrån?” Nej, vi har inte kardemumma i lussebullarna där jag kommer ifrån (Blekinge). Inte där Ludvig kommer från (Stockholm). Och inte där våra barn kommer från (Malmö). Men vem vet, det kanske finns fler konstiga kryddningsvarianter i vårt avlånga land.
Låt oss göra en undersökning.
Med detta inlägg vill vi även passa på att önska er alla en riktigt fröjdefull jul. Nästa gång tänkte jag skriva om Göteborgshumor 😉
Men vad konstigt! Det är ju inga lussekatter då, det blir ju bara vanliga kanelbullar?
GillaGillad av 1 person
Lussebullar ska vara gula och smaka saffran. Jag gör en variant som min farmor gjorde ”pojkar” så jag för den traditionen vidare i vår släkt. De är saffransgula och så goda. Man rullar degen som vanligt viker degrullen på mitten och snurrar den och vips så är det en ”pojk”
GillaGillad av 1 person
När min blivande fru och jag flyttade till Stockholm 1958, var en av sakerna vi förvånades över att man sålde bullar som var gula. Att det var saffran fick vi så småningom veta. Dittills hade vi ALDRIG sett detta! Så, traditionen från Skåne är kanske inte så väldigt gammal! Önskar er alla en GJ och ett GNÅ!
De
Den gamle och havet.
GillaGillad av 1 person
Bohuslänningarna är sparsamma. Saffran är dyrt. Om de närliggande Tjörborna sägs det: Sätter man en smålänning på en kal klippa i havet så överlever han. Sätter man dit en Tjörbo så blir han rik!
GillaGillad av 1 person
På barnens Kindergarten här i Bayern hade de förra året en temavecka om varje land de utlandsfödda barnen kommer ifrån. I december var det dags för den svenska veckan och de försökte baka lussebullar 🙂 Det färdiga resultatet gick tyvärr inte att ens gissa att det var Lussebullar men jag blev varm i hjärtat av deras engagemang för våra barn och saffran är faktiskt galet mycket dyrare här i Tyskland än i Sverige. Kardemumma hade de dock inte kompenserat med 😉
GillaGillad av 1 person
Lussebullar ska det vara saffran i gula och smaka saffran. I vårt avlånga Sverige skiljer sig traditionerna åt.
Nu vill vi önska er en trevlig JUL och GOTT NYTT ÅR.
GillaGillad av 1 person
När jag var liten bakade mig mamma alltid gula saffran bullar och några utan saffran eftersom nån var känslig mot saffran. Men det var verkligen ingen kardemumma i dom bleka. Är från Lund med föräldrar från Blekinge.
GillaGillad av 1 person
Dottern bor i Stavanger i Norge och där är lussebullarna gula minsann…av GURKMEJA!!! 🙂
Gula bullar som inte smakar någonting….
I år skickades saffran upp till de nödställda i brev lagom till 1:a advent så de kunde baka RIKTIGA lussebullar.
Uppskattat!
🙂
GillaGillad av 1 person
Intressant! När jag var liten bakade mamma alltid två satser lussekatter: en med saffran och en utan. Men det kändes mest som en tradition från förr för att ”saffran var dyrt”. En gång skulle vi ta med en lussekatt till skolan för att äta i nåt sammanhang. Jag var den enda som hade med en bulle som inte var gul – sååå pinsamt! Ska kanske tillägga att mina föräldrar kommer från Halmstad och vi bodde i Lund när jag växte upp.
GillaGillad av 1 person
Då har jag lärt mig något nytt! Spännande med vårt avlånga land 🙂 Däremot har jag någon gång köpt gula lussebullar i vanlig matbutik och de har inte smakat saffran. Misstänker att de endast var tillsatta med gurkmeja. Trist. Önskar er en god jul och ett gott nytt år!
GillaGillad av 1 person
Jag är då inflyttad till Bohuslän för 19 år sen från USA, så att Lussekatter görs med kardemumma finner jag inte konstigt. Är dessutom inte nåt över sig förtjust i saffransmaken. Däremot tycker jag den gula färgen är härlig, så i år har jag kompromissat och bakat katterna med en påse saffran. De var faktiskt helt okej, då de var mild i smaken.
GillaGilla
Är det bara färgen du är ute efter kan jag rekommendera gurkmeja. /Linda
GillaGilla
Jag är uppväxt i Östergötland och mamma bakade alltid med saffran i lussekatterna. Där emot bakade min svärmor alltid vita lussekatter och det var mer som en vanlig bulle tyckte jag.
Själv bakar jag alltid med saffran….annars känns det inte som lussekatter 🙂
GillaGilla
Jag kommer från Kungälv (Marstrand ligger i Kungälvs kommun) och jag håller med om att lussekatter ska innehålla saffran! Men varianten finns för dom som inte gillar saffran 🙂
GillaGilla
Ser fram mot ditt inlägg om Göteborgshumor 🙂
/T
GillaGilla
Suger lite till på det 🙂 /L
GillaGilla
Jag är infödd Bohuslänning och 50 år och när jag var liten var det sällan det förekom saffran i vårt lussebröd, utan kardemumma i istället. Min mamma på 77 år skulle aldrig baka något med saffran i, då som hon säger att saffran smakar som att ”hänga ut tungan i regnväder”…
Nu, sedan ca 20-30 år har det kommit mer och mer saffran, för att nästan enbart finnas i våra lussebullar och även i mycket annat, som hör julen till. Så vi ”yngre” har då saffran i våra lussebullar i mellersta Bohuslän nu förtiden. Äääääälskar saffran!
GillaGillad av 1 person
Bohuslän är lite som fjärran oupptäckt matland . Spänningen finns inte bara bland kräftor och kaffebröd .! Ta ” hönökaka” olika kryddning olika delar . En Harrestad kaka smakar inte som Orust och på Orust är inte öst och väst kakorna lika. Kardemumma ja den hör Åstol s kakorna till så där finns lussebröd med smör och ost på ….
Och av det hårda kakbrödet gjordes på Tjörn en ” skorsten ” kaffe smör och stark ost . Det finns möt i värla ….mvh Helena
GillaGillad av 1 person
[…] Kulturkrock I: Havskräftorna Kulturkrock II: Lussebullarna […]
GillaGilla