Kulturkrock

Insjökräftor ratas av västkustborna.

Insjökräftor ratas av västkustborna.

MARSTRAND, BOHUSLÄN. Ibland behöver man inte resa särskilt långt för att uppleva kulturkrockar. Malmö till Marstrand kan räcka. Som igår, när jag fick syn på en reklamskylt utanför Coop på Koön. Kräftor 69 kronor kilot, stod det.  Utan att tänka lyfte jag luren och ringde till Tobias, vår infödde båtgranne. Vi hade tidigare på dagen pratat om att äta middag tillsammans. Entusiastiskt framförde jag mitt förslag om en spontan kräftskiva.

”Vad sa du att de kostade?” frågade Tobias. Jag upprepade. ”Men är det inte sådana där insjökräftor då?” Jag bekräftade, det var det så klart. Det blev tyst i andra änden. ”Du, sådana äter inte vi här”, sa han efter en stund. ”Vi äter bara havskräftor.” Jag hörde på tonen att jag lika gärna kunnat föreslå att vi skulle äta hund till middag, det hade varit lika främmande. ”Nähä, inte det nej” svarade jag snopet. Jag kände mig förlägen och lite upprörd på samma gång. Vilket snobberi. Även om man bor i Marstand kan väl vanligt folk äta några insjökräftor en tisdagskväll. Det trodde i alla fall jag, men så är det tydligen inte.

Senare på dagen åt jag lunch på Ludvigs jobb. Jag råkade nämna saken, och blev nerröstad ännu en gång. Av kollegerna. ”Riktiga havskräftor ska det vara, annars kan man lika gärna låta bli.” Någon hade aldrig smakat insjökräftor, och hade inte heller för avsikt att göra det. ”De smakar ju lera.” De andra nickar instämmande. Och hur kan ni veta det? tänkte jag. Men Ludvig hann sparka mig på smalbenet innan jag sa något mer. Han hade rätt, det var inte lönt. De skulle inte låta sig omvändas.

Själv har jag inget emot havskräftor. Tvärtom, det är mycket gott. Men så kostar de också sex gånger så mycket som vanliga importerade insjökräftor. Men varför jämföra? Det ena behöver väl inte utesluta det andra. Det vore som att inte äta falukorv då och då, eftersom älgstek är godare. Eller hummer. Vi åt hummer till frukost, lunch och middag förra sommaren. i Maine och Nova Scotia. Det var himmelskt gott. Men insjökräftorna blev inte mindre goda för det. Vare sig de svenska eller kinesiska.

Men det verkar ligga djupt rotat in kulturen här. Att sötvattenkräftor är äckliga, det är något man lär sig som barn. Något som går i arv, från generation till generation. Det blir svårt att ändra på. Men lite synd är det allt. Eftersom det betyder att ingen här kommer vilja ha en vanlig svulstig kräftskiva med oss, en sån med stora berg av knallröda kräftor, fula partyhattar och glada papperslyktor. Nåja, vi kanske kan leta reda på några andra utbölingar som vi kan slå oss ihop med. I Kroken är det ändå ingen som ser.

24 reaktioner på ”Kulturkrock

 1. Haha.. Redia kräftor eller saltvatten dito kan nog smaka detsamma… Det är tillagningen salt och kryddor som bestämmer ”smaken” men människans fantasi kan säkert få stekt torsk till att smaka rökt lax…

  Gilla

 2. Hmn, vi får väl göra ett försök! Partyhattar och papperslyktor funkar ju….och jag har ju faktiskt ätit insjökräftor 🙂

  Vi får ta nya tag en dag men nu skall jag sova en stund och klura på detta kulturella dilemma!!
  //Tobias

  Gillad av 1 person

 3. 🙂
  Jag har provat.
  Två gånger.
  Och jag tänker minsann inte slösa bort en kräftskivenatt med insjökräftor när vanliga vanliga kräftor är så mycket godare.
  Och ja, vi är obstinata i frågan i bohuslän.
  Kanske för att vi känner oss så missförstådda?
  Inte ett enda av alla tusentals kräfttest jag har läst innehåller en havskräfta.

  Gilla

 4. Nog kan man ha en vanlig svulstig kräftskiva med havskräftor? Det är ju som det normala i bohuslän =)

  Har ätit båda och håller med föregående, varför lägga sin tid på insjökräftor? Det är som med räkor och krabba. De ska ätas färska, annars kan det kvitta…

  Gilla

 5. Ännu en härlig historia Linda! Samma hände min mamma (från Skåne) då hon som nygift tillbringade sommaren med min pappas familj (från Bohuslän). Själv har jag tur, har fått ta del av det bästa från båda världar (för det är det, i vissa sammanhang!)

  F ö så vill jag tillägga att det ÄR skillnad på smak och konsistens, och jag tycker att båda är goda, på sitt vis. 😉

  Gilla

 6. Själv tycker jag att 69 kronors kräftorna är långt mycket godare än dyra havskräftor! Men kräftskivor är ju bra på det sättet, att det är knyt så att man själv tar med sig det man vill äta och då löser det sig ju smidigt 🙂

  Gilla

 7. Härlig o rolig historia.
  Sitta där du sitter o säga/tänka så om kräftor. Lite som att svära i kyrkan 😉
  Fast man kan väl ha båda två. Så går får de ta va de vill ha. Med risk att du får äta de små röda själv 😊
  Smaklig spis 👍🏼

  Gilla

  • Nej. Inte båda på samma bord. Vem vill äta champinjoner när det finns kantareller. Men när det inte finns några kantareller smakar champinjonerna riktigt gott. Dessutom är det ju inte så kul att äta något som folk tråkar en för och säger är äckligt.

   Gilla

 8. Vanliga kräftskivor från 99 – 290kr går bra också men föredrar Svenska. Har ätit havskräftor en gång vist var det bra men lite för lite salta.
  Minns i Spanien där köpte vi råa räkor och kokte skälva också där för lite salt.
  Visst blir det kräftskivor i år också både med havskräftoroch i nsjö kräftskivor även räkor
  Är själv uppvuxen på ostkusten med den fisken Gädda som ingen kan äta. Flyttade till västkusten och där är det torsk.
  Nu måste jag berätta, cyklade ofta till Möle hade en hundring/Femtilapp i fickan. Frågade fiskaren om han hade fisk jag fick köpa torsk Nej torsken ska jag ha själv men lite annat skräp har jag sjötunga den fick jag för femtilappen. Före mig en gång var det några 08 som frågade efter sjötunga Nej jag har ingen fisk sa fiskaren. Sen kom jag ska du ha sjötungan sa han till mig. Så kan det också vara
  Det där med kultur.
  Nisse

  Gilla

 9. Hahaha! Väldigt roligt! Jag är också bohusläning och tänkte i mitt stilla sinne – varför säljer de insjökräftor på Coop på Koön, det är väl ändå ingen som köper dem? 🙂

  /Nina

  Gilla

  • Jag tänkte det samma ungefär. Att det var lite dumdristigt att sätta upp den där reklamlappen där. Risk att nån bränner ner hela stället ju 😉

   Gilla

 10. Haha så sjukt roligt att läsa! Om det har mes smak att göra är det ju sjukt löjligt, men kanske är det av lojalitet till fiskarna? Hur som helst, varför säljer de det då? Själv tycker jag att båda är goda, men jag äter ju insjökräftor betydligt oftare. I år blir det nog varken det ena eller det andra 😉

  Gilla

 11. Jooo men klart ni kan ha en svulstig kräftskiva med hattar o lyktor! Det har alltid vi västkustbor nedsnför Götet…. Meeeen med havskräftor, mycket viktigt! 😉 😉

  Gilla

 12. Oj, förlåt, jag råkade trycka in en trea i betyg på din blogg. Menade inte att betygsätta alls. Det är intressant att se hur det gått för er. Vi är i planeringsstadiet för en långresa med barn. Kul att bli inspirerad. Lycka till i Bohuslän. (Med tanke på detta blogginlägg kan jag tillägga att min sambo tycker att vi ska flytta till Bohuslän. Men jag äter inte fisk, och har tänkt att då ska man nog inte bo där. 😉)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s