Grönländska byar

Detta bildspel kräver JavaScript.

 Jag har just tittat på femte avsnittet av Familjer på äventyr ännu en gång. Så härligt att kunna återuppleva lite av Grönland precis när man vill. Men det är något som saknas. Först kunde jag inte sätta fingret på det. Men det är byarna förstås. Inte ett hus finns med i avsnittet från Grönland, inte en levande själ. Överhuvudtaget inga tecken på mänsklig närvaro.

Grönland är visserligen ingen tätbefolkad ö. Men de finns där. Inuiterna – utspridda i de mest bedårande små samhällen längs kusten. Bortsett från huvudstaden Nuuk har ingen by mer än ett par tusen invånare, de flesta är betydligt färre än så. Byar dit man bara kan ta sig med helikopter, eller egen båt under sommarmånaderna. Byar där inga vägar når längre än till sista huset. Byar där folk bor, jagar, fiskar, lever.

Inuitsamhällena var en viktig del av vår upplevelse av denna världens största ö. Men att inuiterna själva inte är med i tv-programmet är inte särskilt konstigt. Vi filmade dem aldrig. Vi upplevde att många inuiter var lite tillbakadragna, nästan misstänksamma. Kanske berodde det på att de inte förstod vad vi sa, kanske var de bara blyga. Men det skulle också kunna vara en konsekvens av hur de historiskt behandlats av vårt grannland Danmark. Oavsett, vi ville inte tränga oss på.

Detta är en av de saker som hindrar mig från att bli en bra fotograf, jag är inte fräck nog att fotografera människor på nära håll. Men husen misstyckte inte.

10 reaktioner på ”Grönländska byar

 1. Fantastiska bilder och vyer Grönland bjuder på. Jag förstår dig angående att ta bilder på människor ..jag är heller inte så framfusig som man bör för att fråga om man får ta bilder. En gång ”tänkte” jag ta en bild på en man med en åsna på en liten bro på Kreta och hann bara lyfta kameran ej trycka av och så fick jag värsta utskällningen. Så jag avskräcktes den gången och har ej försökt fler gånger.
  Jag avundas er livsstil ..jag som egentligen inte är någon båtmänniska blev det ändå för min x-sambo har båt.. en Nimbus. Vi kajkade runt i Västerviks skärgård och jag som har stor respekt för vatten blev en ganska bra hoppilandkalle till slut. Jag saknar verkligen det enkla livet till sjöss och då jag ser er på sjön längtar jag åter efter sjölivet. Det är så fritt och enkelt inga man har inga speciella måsten utan man tar dagen som den kommer och man flyttar sig efter vinden.
  Det är livet..tänk va ni har fått uppleva tillsammans med era barn ..de kommer att ha med sig det hela livet.

  Gillad av 1 person

 2. Vill bara skicka några rader nätkärlek och hälsa att vi (jag och min man) har suttit bänkade framför ”Familjer på äventyr” varje tisdag och önskat att hela programmet kunde handla om er. Vad fina barn ni har och vad fina värderingar och tankar om tid och lycka ni har. Tack för att vi fick lite av ert facit på lycka. Vi håller med! Idag grät jag jättemycket när ni gick i land. Knasigt. Vill önska er lycka till och ha det fortsatt fint! Hälsningar från Cecilia

  Gillad av 1 person

 3. Jag vill liksom Cecilia bara säga hur otroligt fascinerad och imponerad jag är över er resa. Jag såg precis sista avsnittet av ”Familjer på äventyr” och kände bara att jag ville skicka en hälsning till er. Jag är snart 25 år och som barn tillbringade jag mina sommarlov på en segelbåt i Stockholms skärgård och de minnen jag har från dom sommarveckorna är mina absoluta bästa och jag är så glad och tacksam att mina föräldrar gett mig just dom minnena (även om dom är långt ifrån jämförbara med era). Så jag tror absolut att Otto och Lovis kommer tacka er när dom blir äldre! Er resa och er familj kommer att vara en inspiration för mina närmast kommande år!

  Stor tack och lycka till med allt!

  / Sandra

  Gilla

 4. Tittade precis klart på sista avsnittet av Familjer på äventyr och känner direkt lite separationsångest, haha. Har sett alla avsnitt och tycker att det har varit otroligt kul att följa! Ni kunde haft en egen serie eftersom era inslag lätt var bäst. Tycker det är ganska tydligt att ni faktiskt är huvudpersonerna i serien, speciellt efter att ha sett hur sista avsnittet var upplagt. 🙂 Hursomhelst, ville bara säga att det var så roligt att få lite inblickar på er häftiga resa! Mycket inspirerande. Ha det fint!

  Gilla

 5. Hej, även jag tittade med stor behållning på sista avsnittet igår och fällde en tår vid er ankomst till Malmö. Så fint! Ni verkar vara underbara människor med fina värderingar. Jag och min man gick sedan och la oss och diskuterade detta med tid. Vi kommer aldrig segla jorden runt men lika stort är att ni genom er medverkan får igång den typen av samtal även om slutsatserna kanske blir olika. Varma hälsningar Ulrika

  Gillad av 1 person

  • Jag tror att det egentligen är ganska få som skulle trivas med att göra den resa vi har gjort. Men det finns ju så mycket annat man kan göra. Det viktiga är kanske att bara stanna upp och fundera lite. /Linda

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s