Hemkomsten, en gång till.

Foto: Hampus Brefelt

Foto: Hampus Brefelt

VÄSTRA HAMNEN, MALMÖ. Stora tårar rullar ner för min kind. Jag kan inte hejda dem. Jag vet inte hur många gånger jag har sett den där snutten nu. Scenen i sista avsnittet där vi seglar in i hemmahamnen efter fyra år på världshaven. Jag grät inte då. Men jag grät innan, och jag gråter nu. Så många känslor. Saknad, lättnad och glädje i en enda röra. Allt väller upp igen.

Den 30 augusti 2014 var en stor dag i våra liv. Hemkomsten. Brytpunkten när vårt stora äventyr var över, och ett nytt började ta form. Något nytt och okänt. Vi har under vintern bestämt oss för att flytta ut på landet, eller till skärgården. Närmare naturen. Vart är inte klart ännu, men vi jobbar på det. Det är en häftig känsla, att inte ha en aning vad som väntar.

Vill du veta hur det går? Följ oss på Facebook eller titta in här på bloggen då och då. Jag lovar att berätta, när vi vet mer. Annars tackar vi för oss. För alla fina ord, härliga kommentarer och glada hejarop. Trogna följare, och tv-tittare. Det är lätt att vara kritisk, men ni är många som valt att stå vid vår sida. Det betyder mycket.

47 reaktioner på ”Hemkomsten, en gång till.

 1. Västra Ingelstad kan rekommenderas.
  På Söderslätt en kvart från stan och en skola i sverigetopp. Dessutom Pågatåg i december.

  Gilla

   • Dalarna är underbart, och så fina och billiga hus det finns där. Men nära till allt? Jag vet inte jag. Man skulle också kunna motstå motsatsen – att det var långt till allt 🙂 /Linda

    Gilla

   • Haha, ok ja allt är ju relativt, apropå min förra kommentar om Dalarna och nära till allt.. Dock beror det förstås på var i Dalarna man bor/är. Själva har vi ca 1 timme till havet, 2 till Stockholm, 1,5 till Arlanda, 3 till Sälen, 1 till närmaste något större skidbacke… Fast… Vi drömmer ju lite om att flytta längre norrut vi… 🙂

    Gillad av 1 person

 2. Jag saknar redan tv-serien och allra mest det som handlat om er! Ni har absolut gjort helt rätt prioriteringar och jag håller med dig om att nyckeln till lycka är tid, tid tillsammans. Jag har nu gillat er på fb och hoppas att ni någon gång föreläser i Västerås! Lycka till med allt!

  Gillad av 1 person

 3. Tack för att ni delat med Er av denna fantastiska resa och nu senast TV-serien också. Lycka till med att bli landkrabbor igen!
  PS. Har besökt Mary af Rövarhamn två gånger i Västra hamnen, tyvärr så har ni inte varit hemma.DS

  Gilla

 4. Lycka till och TACK för er blog, det har varit helt fantastiskt att få följa med på resan. Ser fram emot att få höra om framtida planer, mycket spännande kan ske i det lilla vardagslivet med.

  Gilla

 5. Jag har samma livsfilosofi som ni har, har inte vetat det förrän efter jag ”lärt känna” er bara. Jag älskar hur ni värdesätter tid för varandra och att allt som krävs egentligen är kärlek och närhet. Kan låta så banalt, men det är sant. Har inga barn än, men hoppas på det inom en snar framtid och även om jag inte kommer att segla jorden runt, kommer jag bära med mig er livsresa och se vart det bär av!

  Tack för glädje, inspiration, livsfilosofi och tårar.
  Önskar er all lycka!

  Gillad av 1 person

 6. Tack för att ni var med i tv serien som egentligen bara hade kunnat handlat om er och erat äventyr.
  Det är roligt att titta tillbaka i eran blogg och läsa om resan.
  Önskar er fortsatt lycka till.
  Kram Yvonné

  Gillad av 1 person

 7. Vilken resa! Fantastiskt! Googlade precis fram den här bloggen efter att ha tittat på sista avsnittet av tv-serien, från vårt eget lite annorlunda småbarnsfamiljsliv i USA (åtminstone jämfört med Sverige). Så inspirerande och härligt att få följa er resa – jag har njutit av varenda sekund vi fått ta del av! Och vilka charmiga barn ni har. 🙂 Lycka till med era fortsatta äventyr!

  Karolina

  Gillad av 1 person

 8. Blev riktigt berörd av eran resa. Satt och funderade på hur det skulle kännas att komma hem, öppna dörren och lägga sig på soffan efter ett sånt långt äventyr. Man måste ju känna en enorm tomhet och smått vilsen? Att säga ”det var det” efter en sån lång och utmärkande del av ens liv måste vara bland det lustigaste och kanske obehagligaste man kan känna.

  Men vad jag har förstått så har ni bott kvar på båten i hamnen? Det kanske var bra för att tona ner alla förändringar lite och kanske också tomheten som jag antar att man känner av.

  För övrigt så verkar barnen helt fantastiska.

  Hälsningar från norrtälje

  Gilla

  • Hej. Jo, det är lite märkligt. Försöker se det positiva, Att inte hela tiden behöva vara på väg. Att kunna träffa familj och vänner nästan när man vill. Att göra allt det där andra kul man göra som vi försakat för att komma iväg på den här resan. Men visst, helt enkelt är det inte. Går lite upp och ner. /Linda

   Gilla

 9. Nu rinner mina tårar BARA älskar er alla , er berättelse och ja allt med er 💕 går in på fb senare många kramar från Anna Å i västerås en liten främling för er

  Gillad av 1 person

 10. Kan bara hålla med alla övriga kommentarer, har följt er resa hela vägen. Kan ta fram ett inlägg och läsa, och kan inte sluta läsa utan måste ta fram nästa inlägg o s v Tack för alla fina upplevelser ni har gett mig genom er blogg.
  Önskar er allt gott vad ni än tar er för. Det finns många fina öar i Blekinge skärgård. Tack för allt! 🙂

  Gillad av 1 person

  • Ja, Blekinge skärgård är fint. Det står på listan över platser där vi gärna skulle bo. Kikar lite extra på jobb i de trakterna … /Linda

   Gilla

 11. Tack för tiden som varit och ett underbart avslut och en ny början i Sverige. Är inte med på FB men kommer att skicka ett utförligare mail till er från oss i Phuket. Hälsa alla från familjen Håkansson.

  Gillad av 1 person

 12. Tack det kommer vi att göra, men först skall åka och se om träffar på nya zeeländarna och deras stora foodtrack.

  Gilla

 13. Det har varit ett nöje att följa er! Efter att ha hittat hit via TV har jag hunnit läsa en hel del på bloggen. Mycket inspirerande och vilka fina kort sedan. Vad har ni använt för kamera förresten? Jag önskar er allt gott i framtiden!

  Gilla

 14. Det har varit så roligt att följa er på er tv. Kommer att sakna att kunna följa er varje tisdag..ni får kanske göra en fortsättning om livet som landkrabbor 🙂

  Gilla

 15. Kan tänka mig att det var starkt! Man började ju nästan gråta själv när man tittade på er hemkomst på tv… Tack för att vi kunnat följa er även på tv, det har varit intressant och tankeväckande! Och så sant det där med tid!

  Gilla

 16. Jag storgrät när jag såg eran hemkomst igår kväll, vad mycket känslor, att få ha gett sina barn all den tiden! Jag blev också så glad när jag hörde ni hade hittat vägen till lycka med just tid. Det har vi insett här hemma med, även om jag inte kan ge mina barn en världsomsegling, så får de en uppväxt så gott som utan förskola, utan istället en massa tid & lek, med äventyr hemifrån om det så bara handlar om skogspromenader, museum eller svennebanansemestrar:-) Vilket runt om kring oss är väldigt ovanligt idag. Lerum är annars ett helt förträffligt ställe;-)

  All lycka & all tid.

  Gilla

 17. Fina underbara familjen där!
  Ni är helt fantastiska.
  ALL LYCKA TILL till er i framtiden, med jobb, barnen, skolan, hus, livet helt enkelt!
  Att få ha tid tillsammans och njuta i vardagen är nog något av det viktigaste som finns – nyckeln till glädje, jag håller med dig helt och hållet!
  Stor kram till er alla!

  Gilla

 18. Hej Linda och Ludvig!
  Linda – du sa: vi har identifierat nyckeln till lycka. Tid.” Det är det hela er sagolika berättelse om jordenruntresan förmedlar. Det berör på djupet och jag känner så starkt att jag vill dela med er av mina tankar och erfarenheter om just detta: lycka och tid. Jag har inte seglat jorden runt, men jag har genomfört andra resor och upplevelser och landat i samma slutsats. Att vara tillsammans (och att vilja vara tillsammans) är en stark drivkraft. Det ligger så mycket i det och att kunna vila i den insikten väger ton. Vi har skapat ett relativt enkelt liv med fokus på tid tillsammans. En bit utanför Malmö – med mod, lust, drivkraft, hjärnvilja och mycket kärlek. Så, Linda och Ludvig, det spelar ingen roll var ni hamnar – ni har rätt fokus.
  Många kramar,
  från Malin
  som
  alltid hämtar barnen tidigt
  älskar att se dem leka fritt och ostyrt,
  som jobbar med det hon älskar hemifrån
  inte tjänar mycket pengar
  men
  njuter av vardagen
  och
  reser med mina barn
  korta distanser än så länge,
  men ofta.

  Tack för att ni delar med er.

  Gilla

 19. Hej,
  Jag och min flickvän tittade på varandra och skrattade och sa! Inte en chans att de kommer leva ett Svensson liv 🙂

  De personligheterna jag ”lärde känna” i TV serien drar ett varv till runt jorden när barnen blivit större/vuxna.

  Vi blev väldigt inspirerade av er och drömmen skulle vara att göra nått liknande i framtiden. Vi förstår givetvis att det krävs en hel del skicklighet att göra er resa så den får man väl jobba på innan man tar steget isf.

  Jag hoppas att ni fortsätter att blogga nu för vi är intresserade hur era framtida äventyr kommer att bära er.

  Ha det gott / Niklas

  Gillad av 1 person

  • Jo, så är det nog. Vi kommer med största sannolik segla långt igen. Jag vill till Antarktis, Patagonien, Japan och Alaska. Och blir vi för skruttiga för det köper vi en båt i Sydostasien och seglar runt där. Tror jag 🙂 /Linda

   Gilla

 20. Hej!
  Jag har gråtit floder när jag sett er i ”Familjer på äventyr”. Vilken gåva ni givit era barn, de kommer säkert bli fantastiska världsmedborgare! Vi är en drömmande familj med mycket äventyr i våra kroppar. Många har skakat på huvudet åt oss. Jag, min man och våra tre söner (nu 3,6,8 år) har varit ute på många långa äventyr med bla vår ”Äventyrsbil och taktält” men har nu tyvärr hamnat i ekorr-hjulet och känner att vi liksom fastnat. Programmet rörde upp mycket känslor och drömmar. Vi får se om vi lyckas förverkliga vår ”jorden-runt-på-hjul” en dag. Stora idoler är också familjen Ringdahl där nere i Skåne som kuskat runt med sina fyra barn. Har ni träffat dem? Hoppas ni kommer till Stockholm och föreläser, då kommer jag!
  Hoppas ni fortsätter leva lyckliga liv lugna liv! Allt gott till er! Sanna

  Gilla

  • Japp. Ringdahls kontaktade oss när vi kom hem. Har träffats några gånger. Fin familj. Jag vill också kuska runt i en sån där bil en dag. Det vore kul. /Linda

   Gilla

   • Vad kul att ni träffas! Skulle också önska mer än allt att få ha sådana vänner som ni. Vi känner oss mer udda än normala 😉 Jag får dock en hel del äventyr genom att jag nu engagerat mig inom Global Hälsa och reser ffa till Sub-Sahara för att lära ut återupplivning av spädbarn. Jag arbetar som barnläkare och det känns fint att göra en insats där hjälpen verkligen behövs. Land Rover Defender och taktält är underbart! Kör på det! Sanna

    Gilla

 21. Sitter här i Moskva och tittar på sista avsnittet. Häromdagen kom min man hem från jobbet och berättade att han inte kunde sluta tänka på ”den där svenska familjen som seglade jorden runt med sina två barn” och tyckte att vi kanske skulle ta en paus från vårt liv här i Ryssland och dra till Australien ”eller något”.. Tack för underbar inspiration! Det kan verkligen inte vara lätt att komma tillbaka och jag vet egentligen inte om jag ska önska er en smidig återanpassning till det inrutade svenska samhället eller en spännande uppladdning inför ert nästa äventyr. Hur som helst, lycka till!!
  H

  Gilla

 22. Hejsan. Såg just sista avsnittet av familjer på äventyr. När din pappa pratade lär det precis som om han skulle kommit från där jag bor, eller i alla fall i närheten. Kan det stämma tros? Ganska långt nord öst i skåne??
  Själv kommer jag och bor i lönsboda
  Hoppas ni har det bra nu vad ni än gör 🙂 Hela familjen!

  Gilla

  • Hej, Inte långt ifrån. Pappa kommer från en liten by som heter Kulla i västra Blekinge. Ligger ett par kilometer inåt landet från Pukavik till. Och jag också för den delen 🙂 /Linda

   Gilla

 23. Hej, vilken fantastisk resa ni verkar ha gjort! Det var jätteroligt att följa er och de andra familjernas resa på tv, synd att det är över redan.. Men jag måste säga att jag är full av beundran över ert mod över att ge sig av så där, häftigt!
  Ha ett fortsatt underbart liv! Kram från Viktoria i Tygelsjö

  Gillad av 1 person

 24. Hej familjen!
  Varje tisdag har vi suttit där alla fem, efter stallpyssel och handbollsträning. Vi, utefamiljen som gillar upplevelser och natur – som så många andra 🙂 Vet att du tidigare ställt frågan vem som läser bloggen. I vår familj har alla (utom den icke läskunnige) läst lite här och där sedan TV-programmen, tittat på kartor och härliga bilder. Vi är absolut inga seglare men gillar friluftsliv både i närområdet och lite längre bort. Tycker det du sa om tid är intressant. Vi har alltid pratat mycket om det och jag tycker att vi har mycket tid tillsammans i vardagen – den finns där om man vårdar den 🙂 Hoppas ni hittar lugnet på landet. Tack för att ni delat med er av ert äventyr!

  Gillad av 1 person

 25. Å sådan fantastisk resa, helt tagen när jag tittat på er.
  Något som alla ni föräldrar verkar fundera över är om man gör rätt eller fel att ta med barnen på dessa äventyr. Era barn verkar må så bra och tänk vilken tid ni har haft med varandra. Så modigt av er att göra detta och tack för att vi har fått tagit del av detta. All lycka till er

  Gilla

 26. Hej, hittade till eran blogg häromdan efter att ha tänkt på att leta rätt på den efter att ha sett Familjer på äventyr. Slutade med att jag var helt fast, sträckläste inlägg i 2,5 (!!!) timme. Läser den baklänges men det funkar det med =) Vilka härliga platser ni besökt, blir sååå avundsjuk! Tyvärr är jag jääätterädd för vatten så åka båt är uteslutet, kanske därför jag blir så imponerad av er som klarat av så mycket ute till havs.

  Gillad av 1 person

  • Tack. Vad glad jag blir. Fortsätter nog blogga så länge vi bor på båten i alla fall. Sedan får vi se. Måste ju finnas något att skriva om också 🙂 /Linda

   Gilla

 27. Vilken fantastisk familj ni är! Jag grät och grät när jag såg sista avsnittet ikväll. Att få vara så nära sina barn en så lång tid, det är det jag tycker är extra fantastiskt. Vilken otroligt fin start på livet de fått. ❤

  Gillad av 1 person

 28. Har dröjt lite innan jag hunnit se sista avsnittet men gjorde det nu ikväll. Så härligt, jag blir så glad av att se programmet. Tack för att ni förgyllt vintern för oss med härliga bilder och en fantastiskt inställning till livet.
  Maria

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s