Vatten, vatten överallt

FRANSKA GUYANA – MARTINIQUE. ”Vatten, vatten överallt… men inte en droppe att dricka”. Så lyder ett berömt citat. Hemingway om jag inte minns fel. Hur som helst, så känns det nu. Vi är omringade av hav. Och det har regnat i snart två veckor, med bara några korta stunders uppehåll. Våra regnställ är genomdränkta, och båten dryper av fukt. Möglet frodas, och mossan är inte långt borta. Ja, det är verkligen vatten överallt, i överflöd. Förutom möjligen i vattentanken då.

Vi fick nyligen en fråga om hur vi gör med färskvatten ombord, så jag tänkte skriva några rader om det. De flesta moderna långfärdsbåtar är utrustade med en watermaker, en slags avsaltningsanläggning. Vi har ingen sådan apparat, den är förfärligt dyr och kräver mycket underhåll. Vi har istället två vattentankar, som tillsammans rymmer 500 liter vatten. Det är ungefär lika mycket som 2-3 medelstora badkar. Det räcker för hela familjen i två månader. Om vi snålar, och det gör vi.

Mary af Rövarhamn har varken tryckvatten, varmvattenberedare eller dusch ombord. Vi badar i havet, när temperaturen tillåter. Är det kallt värmer vi vatten på spisen. När vi kokar potatis använder vi havsvatten istället för att salta. Att diska går lika bra i saltvatten, bortsett från att osthyveln rostar. Och tvättar kläder gör vi bara i land. Men framförallt så använder vi fotpumpar, och förbrukar därför aldrig mer vatten än vi behöver.

Ibland har vi tur, och kan fylla tankarna med slang direkt vid en brygga. Men oftast är det dunkar som gäller, och ibland måste vi betala för vattnet. Vi brukar höra oss för hur lokalbefolkningen gör, dricker de vattnet i kranen eller brunnen så gör vi det också. Ibland kan vi fylla tankarna med regnvatten, under förutsättning att vi är långt från närmsta stad, flygplats eller bolmande skorsten. Vår regnsamlare kräver också att båten ligger någorlunda stilla, och att det inte blåser för mycket.

Det är viktigt att färskvattnet är rent. Inför långa överseglingar tillsätter vi ett slags konserveringsmedel för att förhindra bakterietillväxt. Men vi har också ett kolfilter på kranen för att rena vattnet och ta bort eventuell klorsmak. Det vatten vi har kvar i tanken nu är en blandning av vatten från Sydafrika, Namibia, St Helena och Franska Guyana. En ovanligt god mix faktiskt.

Ja du, Bosse. Hoppas det besvarade dina frågor. Förhoppningsvis var det även någon annan som också fann informationen intressant. Skriv gärna en rad om det är något annat ni vill vet mer om. Så länge det inte är för tekniskt. Jag tycker det är tråkigt att skriva om tekniska prylar. Så det låter jag helst bli, såvida jag inte får bra betalt : )

8 reaktioner på ”Vatten, vatten överallt

 1. Man har t.ex hört om ett helt hotell i Turkiet som blivit magsjuk efter att någon i personalen blandat juicen på kranvatten, som lokalbefolkningen dricker. Har ni blivit härdade av alla världens bakteriekulturer eller drabbas ni av ”turistmagsjuka” på varje ny kontinent?

  Gilla

 2. Jomenvisst Linda! Tack, mycket informativt inlagg. Klokt att ni anvander klorine i vattnet. Det ar en mycket billigt och overtraffat effiktiv vatten-renings ”schemekal”. Om du behover rensa farska gronsaker ar det kanske klokt att satta till lite Potassium Permanganate till vattnet. (Ger vacker farg och ocksa bra for viss sarbehandling !)

  Som du vet ar jag en ”drommare” som nastan aldrig lamnar bryggan med min valurustade 44 foots havskryssare. Nastan… (E ar int som L) Vi kokar dricksvattnet och filtrerar det i en Brita filter-kanna efter(!) att det har gatt igen ett pre-filter pa kall-vatten kranen. Vi har ocksa ett filter med slang-stumpar som vi satter till pa slangen nar vi fyller tankarna. Jo, vi undviker helst ”schemekals” i Australian, men nog inte klokt i tropiska latituder!

  Vi har en KATADYN 35 ”handjagare” for att halla var biceps i form och som ”learning tool”. Att fylla tanken med den ar orimligt, men kan kannas som en trygg-pryl kanske. Just nu tycks manga begade (fran US military?) saljas billigt pa natet. KATADYN tillvarkar aven effectiva virus, bakterie och protozoa filter for en betydligt mindre kostnad an ett NaCl filter. ”Vatten vatten overallt, men mycket ar tyvarr dodligt farligt, sarskilt for barn”

  Gilla

 3. Jag slutar aldrig att förundras över hur ni lever! Här vrids det på kranen i tid och otid. Det duschas och vattnas om vartannat. Men…….numera så kommer avrinningsvattnet från varmvattenberedaren (solvärme!) ut genom en slang istället för rätt ner i marken. Det vattnet vattnar jag med. Alltid något!
  Kram från oss alla!

  Gilla

 4. Alltid kul att läsa allt som du skriver!! Jag har läst regelbundet sedan stilla havet ungefär och tänker hänga med hela vägen! Tror detta blir första kommentaren dock:) Jag vill gärna se mer video från er segling, är så nyfiken på hur tillvaron kan kännas ombord. Du skrev nyss en massa spännande om hur dagarna går när ni är ute länge till havs! Mer sånt! Eftersom jag är novis och inte direkt strävar efter att få min båt att luta så skulle jag gärna läsa lite om hur mycket ni själva och båten klarar i form av sjö och väder… vad är extremt, och vad är vardagsmat? När vänder ni, och när kör ni bara på?

  Om ni stöter på mina vänner i båten Tua-Tua (de är påväg norrut från Grenada, idag verkar de vara på väg till Tobago cays) så säg hej! de finns på enseglingsresa.wordpress.com.

  mvh Simon

  Gilla

  • Hej Simon,

   Video ja, in our dreams. Men jag tror inte du kan föreställa dig hur illa det står till med internet ute i världen. Och även om det hade varit möjligt så är det ruskigt svårt att filma på en båt där det blåser och gungar – i alla fall för amatörer som oss. Nästa resa kanske : ) Men några småsnuttar har det blivit, se http://www.youtube.com/thesymary

   Det där med vända är en intressant fråga, det är ganska sällan det går. Att vända om är ofta mångt värre än att fortsätta, i alla fall om man har vinden i ryggen. Däremot har vi ju ibland valet att fortsätta eller gå i hamn och de besluten kan vara väl så svåra att fatta. Här är ett tidigare inlägg på temat:
   https://symary.com/2012/01/16/kalla-fotter/

   /Linda

   Gilla

 5. Allt handlar om att vänja sig, vilket ni har gjort. Det bästa tipset jag kan ge när det gäller att spara vatten men ändå har tryckvatten och lite lyx, det är att införskaffa water savers. Vi har haft det på båda våra stilla havsseglatser. En liten pinne som skruvas fast i blandaren. Vi hade alltid blandaren öppen så när vi t.ex. tvättade händerna räckte det att man rörde på pinnen så kommer vatten. Vi sparade mycket på det!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s