Amazonas akter om tvärs

Amazonas delta från rymden

Amazonas delta sett från rymden

BRASILIENS NORDKUST. Genom världens största regnskog rinner världens största flod. Amazonasfloden, vars 6400 kilometer långa vattendrag rymmer 20 procent av världens samlade färskvatten. Denna märktiga flod som varje dag spär ut den salta Atlanten med 770 miljarder liter färskvatten. Jag har hört att dess chokladbruna vatten kan synas flera hundra sjömil ut till havs. Men det verkar inte stämma. För där befinner vi oss nu, och Atlanten är lika blå här som överallt annanstans.

Vi hade bra gärna tagit oss en närmare titt på den mäktiga floden. Segla några veckor i deltat, in genom en flodarm och ut genom en annan. Det fåtal seglare som varit där beskriver det ofta som en höjdpunkt på sin resa, men erkänner också att området har sina utmaningar. Banditer, malaria och starka tidvattenströmmar är några. Listan kan göras långt längre. Men vi har besökt illa beryktade platser förut, där gömmer sig ofta de bästa upplevelserna. Och det mesta brukar ju ordna sig bara man är lite extra försiktig. Men visst, man kan ha otur också.

Hjärnan och hjärtat har länge fört en hård och jämn kamp om huruvida vi ska besöka Amazonas eller inte. Men det var faktiskt känslan i magen som avgjorde till sist. Om vi har fattat rätt beslut lär vi nog aldrig få veta. Troligen var det fel. Man brukar sällan ångra sådant man gör, bara det man inte fick gjort. Men jag har under den här resan fått lära mig att glädjas åt det vi faktiskt får, snarare än att sörja det vi missar. Ändå har jag känt mig lite nedstämd de senaste dagarna. Nu när beslutet blivit så definitivt, när vi seglat förbi den flodarm vi skulle gått in i.

Barnen är också lite besvikna. Vi har pratat mycket om Amazonas på sistone. ”Nu slipper vi i alla fall blodiglarna”, säger Otto i ett försök att trösta. Det hjälper något. Amazonas blodiglar kan bli 30 centimeter långa, och biter sig fast med vassa tänder. De är tydligen rätt vanliga. I Amazonas bor också världens största skalbaggar och spindlar, de sistnämnda stora som familjepizzor. Till och med de vandrande pinnarna lär vara jättelika i Amazonas, 45 centimeter. Fast en sådan hade jag förståss gärna sett. Ett monster till vandrande pinne, och en rosa floddelfin. Nåja, kanske en annan gång.

13 reaktioner på ”Amazonas akter om tvärs

 1. Det hade varit kul att fått följa er till Amasonas eftersom jag själv skulle vilja resa dit (dock ej med båt) men jag är lika spänd på att hänga med er dit ni nu ska. Har jag förstått rätt kommer ni med säkerhet att resa dit senare.
  Kram

  Gilla

 2. Jag gissade ratt pa destination! ”Trust your instincts”. Det ar inte roligt att ta risker med barn ombord gissar jag. Manga seglare har haft ohalsosamma erfarenheter i Amazonas. Rena vilda western! Brasilien har en mycket stor handeldvapen industri. Ni gjorde ett besinnat klokt val som alltid.

  Har ar ett trakigt exempel med en beromd seglare tragiskt ihjal skjuten:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Blake_(yachtsman)

  Gilla

 3. Jag sag filmen ”Papillion” med Dustin Hoffman och en mangd andra skadisar ratt nyligen. Den filmen gav mig ett otroligt starkt intryck och jag minns den tragiska historien val. Historien som givetvis finns i bokform utspelade sig just dar ni befinner er. Sa se upp med spindlar, ormar, spetalskan och en massa annat oknytt. Men Fransmannen haller nog ordning pa detta idag, som dom tidigare holl ordning pa sina manga straff fangar.Harregud vilken tillvaro…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s