Kändislivets baksida

Nyfikna barn är en sak …

Det har plingats och trummats, dansats och hållits tal. Vi har blivit bjudna på galamiddagar, åkt på guidade turer, hälsat på landets alla skönhetsdrottningar och blivit underhållna av Indonesiens största artister. Ja, vi har blivit bemötta som celebriteter och fotograferade och filmade i det oändliga. Till och med självaste presidenten har varit här och välkomnat.

Som deltagare i eskaderseglingen Sail Morotai är vi hedersgäster i årets största maritima festival här i Indonesien. Antalet invånare i den lilla staden har mångdubblats under några dagar, och ett knappt trettiotal internationella segelbåtar och ett tjugotal krigsfartyg har kommit för att delta i festligheterna. Men Lovis och Otto är de enda vita barnen, ett faktum som fått oanade konsekvenser.

Här i Indonesien verkar varenda kotte ha en mobiltelefon, och alla – och då menar jag verkligen alla – vill bli fotograferade tillsammans med våra barn. Tulltjänstemän och militärer såväl som läskförsäljare och taxichaffisar. De väntar på bryggan, och stoppar oss på gatan. Och ju längre vi är stilla på samma plats, desto större folksamling. En så enkel sak som att sätta sig ner och äta en glass tillsammans är fullkomligt utesluten.

I sin iver glömmer många att fråga om lov, lyfter helt fräckt upp Lovis eller Otto, turas om att fotografera och skickar runt dem mellan sig. Radar upp dem och drar av dem solhattarna så att deras blonda hår och blå ögon ska synas bättre.  Om de äter middag, eller leker verkar kvitta. Som om människorna här glömde bort allt folkvett den dagen de fick en kamera i handen. Som om de inte förstår att under den ljusa huden faktiskt gömmer sig två livs levande människor, om än små.

Lovis och Otto är vana vid mycket uppmärksamhet, och har hanterat hela cirkusen med ett imponerande lugn. Men de ler allt mer sällan in i kameran, har slutat att vända sig om när någon ropar efter dem och tar oengagerat i hand utan att se folk i ögonen. Det är ingen bra utveckling, men fullt förstålig.

Idag stannar barnen och jag på båten, och Ludvig får förbereda det sista för att segla härifrån. Helst till en plats helt utan mobiltelefoner. Den goda nyheten är att flera av de andra besättningarna, som har tillbringat mycket tid i Indonesien, säger att den här delen av landet är extrem. Det kommer att bli bättre. Vi hoppas de har rätt.

14 reaktioner på ”Kändislivets baksida

  • Kolla längre ner på bloggen så ligger inläggen där. De postades via satellit redan för ett par veckor sedan ute på havet men publicerades av någon anledning . Så jag la upp dem igår igen, men ändrade publiceringsdatumet så att de skulle hamna i rätt kronologisk ordning. Ursäkta förvirringen. /Linda

   Gilla

 1. Indoneser=blackberry=gratis sms/textmeddelanden..(i alla fall för några år sen)..finns blackberrykopior där som inte går att ringa med men det går att skicka sms. Ett helt galet land, försök om ni kan att inte missa Bali. Bra tillfälle att skicka barnen på surfskola 🙂

  Gilla

 2. Idag är festivalen över, och det är färre människor i stan. Vilket betyder något färre foton. Skönt. Och när de väl fått fota färdigt är de flesta hur goa som helst. Men fy fabian med sopor. Överallt. Ingen verkar bry sig. /Linda

  Gilla

  • SVT sände för ett par dagar sedan ett program om sophanteringen bla i Indonesien. I Jakarta finns en av världens största soptippar. Där lever 6000 fattiga av att återvinna skräpet. Med risk för sina liv plockar de och sorterar avfallet – allt återvinns förutom löven.

   Gilla

 3. Fantastiskt och absurt!! Komodo? Var annu mera forsiktiga med uppmarksamheten pa den on eftersom ”Komodo-Dragons” faktisk ater sma barn. Jomenvisst, det KAN alltid bli varre…
  TIPS: Anvand vattenloslig brun sko-kram eller liknande pa barnens huvuden 🙂
  Bali ar Australiens Majorca – sprit – disco – ungdoms fylla och Islamistiska terrorister som har dodat flera hundra (sic) turister. Men dyk & surf skolorna ar bra sags det! Den locala Khmeer-lika Hindu-Buddist fusion culturen ar daremot helt ofarlig for oss fordomda ”infidels” blow-ins. Indonesiska terrorister kommer alla fran Java och andra Muslimska oar man bor undvika

  Gilla

 4. När, eller om, ni seglar till Indien, kommer det nog vara likadant. De fotograferar hela tiden om man är blond. Fast mig tycker de inte alltid lika bra om att fotografera, för jag har ju rött hår och det finns en del demoner som har det… 😉

  Bali bortanför Kuta är underbart, Ahmed på norra Bali är jättevackert, och om man hyr några motorcyklar och åker runt till templena så får man se det ”riktiga” Bali på vägen…

  Gilla

 5. Martin har ratt: ”Bali bortanför Kuta är underbart, Ahmed på norra Bali är jättevackert, och om man hyr några motorcyklar och åker runt till templena så får man se det “riktiga” Bali på vägen…”

  Men otroligt manga unga turister pa hyrda ”moto-cycklettas” blir svart skadade vart ar. Manga omkommer och kommer hem i en aluminium-lada!

  Hyr bara motorcykel om du har en MC hemma i garaget. Kanske battre att ga samman en grupp och hyra en ‘Dolma” med local shaffis? En mini-buss i Bali kan rymma ratt manga vasterlanska nasor, for att inte glomma allt sprangamne som har mini-bussats in.

  Gilla

 6. Muslinska fanatiker kan snart fira sitt 10-ars jubeleum av den forsta Bali-bomben, tyvarr kanske som dom har gjorde nyligen med mera blod-spillan september 2011. Muslimer offrar inte bara oskyldiga lamm som bekant.
  Boomis kallas inte boomis efter sina bomber, men det ar alltid Muslimska boomis bakom terrorismen i Indonesien. De kallar sig sjalva Boomiputtras som lar betyda ungefar ”jordens harskare”.
  Det var i Kuta Oktober 12, 2002 som den forsta Bali bomben exploderade och dodade 202 semestrande turister, de flesta fran Australian.

  Saledes ar det ett makabert 10-ars jubeleum om bara 10 dagar. Hela Australien kommer att minnas 10/10/2002

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s