Smoke & Soak at Webster’s Wonderland

Detta bildspel kräver JavaScript.

GREAT BARRIER ISLAND, NYA ZEELAND: Helt plötsligt står det bara där, lite gömt bakom buskarna. Ett badkar, med två kranar. En för varmvatten och en för kallvatten. Jag vrider på den röda kranen, och det kommer varmvatten. Helt otroligt, det kommer verkligen varmvatten. Det är som en dröm. Nästan för bra för att vara sant.

Vi har ankrat i en bukt som heter Smokehouse Bay. Namnet har den fått efter den lilla fiskrök som markägaren Eric Webster redan 1948 byggde här ute på Great Barrier Island. Men han byggde också något annat. Ett litet badhus, för smutsigt båtfolk som oss. Vad hans incitament för detta var, vet jag ingenting om. Men här finns det än idag.

En liten stuga med ett badkar i, och ytterligare ett i det fria. En vattencistern, en vedbod och en kamin att elda i för att värma upp vattnet. Eric installerade också några rejäla tvättkar, och ett par tvättvindor om någon skulle behöva tvätta kläder. Och så slog han ner en rad rejäla pålar i vattenbrynet där man kunde förtöja båten i högvatten. Så att även båtens köl skulle kunna få sig en ordentlig skrubbning vid lågvatten.

Ett torrdass, en bokbytarhylla, en grill och några bänkar och gungor på det. Sedan var det klart. Webster’s Wonderland. Mitt ute i ingenstans, omgivet av vildmark. Eric Webster finns inte i livet idag. Men hans familj äger fortfarande marken och låter båtfolk komma och gå som de vill. Det finns en liten bössa på platsen för den som vill bidra med en slant. Och lokala båtklubbar hjälper tydligen till när det behövs.

Vi bestämmer oss för att stanna, och har stället för oss själva hela dagen. Men antagligen har någon annan varit här strax före oss; det finns fortfarande tillräckligt med varmvatten för att fylla båda badkaren.  Så medan den svårspottade Kaka-papegojan chattrar i träden ovanför oss får hela familjen en välbehövlig tvagning. Vårt första varma badkarsbad sedan Santo Antaõ på Kap Verde, två oceaner bort.

10 reaktioner på ”Smoke & Soak at Webster’s Wonderland

 1. Underbart! Och underbart att det kommer så många inlägg på bloggen nu!

  Här hemma glömmer man glädjen vid varmt vatten i kranen (vatten man inte själv måste fylle på en tank) och jag ska tänka på det när jag duschar igen i morgon bitti.

  Ha det så bra!

  Många hälsningas,
  Thomas

  Gilla

 2. Härligt med Webster’s wonderland! Fantastiskt när det helt oväntat finns sån lyx att tillgå =)

  Kramar från Oliverna som sjösätter i helgen trots utlovat snöoväder…

  Gilla

  • Ja, det där var stort. Och välbehövligt. Havet är inte är lika lockande här som i tropikerna. Lycka till med sjösättningen. Hoppas ni slipper snön. Själva ska vi återvända till civilisationen i helgen, för att förbereda oss själva och båten inför stundande säsong i Söderhavet. /Linda

   Gilla

  • Haha, ja det var fina farkoster det. Brukar säga att jag egentligen är landkrabba och att Mary är min första båt. Men det är ju faktiskt inte sant : ) På samma damm hade jag under en period också en flotte med en cykel på, vars styre gick till ett roder i fören och tramporna till ett skrovelhjul i aktern. Det var tider det. Tack för den påminnelsen. Kram, Linda

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s