Långseglarlivets baksida

Monterar nya däckslådor.

”Vajern håller på att gå av här bak” hör jag Ludvig säga med matt röst. Han är i akterhytten och byter ut våra slitna gamla trissor till styrningen mot nya som vi låtit tillverka här i Nelson. ”Inte det också” suckar jag tyst för mig själv. Hela båten faller i bitar, och budgeten med den. Ja, så känns det just nu.

Att saker slits och går sönder är egentligen inte särskilt konstigt. Vi seglar mer på några månader än den vanlige fritidsseglaren gör på en hel livstid. Och inte har de senaste månaderna på roaring forties gjort situationen bättre. Vi försöker ligga steget före. Att prioritera rätt. Men allt går inte att förutse, åtminstone inte på ett för oss ekonomiskt försvarbart sätt.

Majoriteten av tiden befinner vi oss på så svårtillgängliga platser att vi måste klara oss med de reservdelar och den utrustning vi har ombord när något går sönder. Vilket ofta resulterar i provisoriska lösningar som funkar ett tag, i väntan på något bättre. Men när vi väl återvänder till civilisationen igen, ja då är inköps- och åtgärdslistorna desto tyngre. Som här i Nelson.

Att köpa/göra i Nelson:

Sätta nya glas i däcksluckorna (pågående)
– Lämna in autopilotens skärm på reparation till Simrad (måste ersättas)
– Lämna in autopilotens drivenhet på reparation till Raymarine (reservdelar saknas)
– Låta tillverka och montera nya däckslådor i aluminium (montering pågår)
– Beställa nytt försegel eller reparera det gamla (reparerat och förstärkt)
– Låta tillverka och montera nya trissor för styrningen, samt byta (fixat)
– Installera nytt gaslarm (fixat)
– Undersöka varför vindkraftverket wobblar, och låter konstigt. (påbörjat)
– Beställa och dra ny antennkabel till satellittelefonen (kabeldragning återstår)
– Byta tamp till bombromsarna (återstår)
– Reparera automatisk länspump (fixat)
– Genomgång av motorn, och tillverkning av nya packningar (fixat)
– Köpa nya livbojsljus (återstår)
– Köpa färg för att behandla rostfläckar och måla däck (fixat)
– Köpa nya skärm- och nätverkskablar till datorn (fixat)

Ja, det är lätt att romantisera kring långseglarlivet, men det finns alltså en baksida. Båtmeck tar upp en stor del av vår tid, även om det kanske inte speglas här på bloggen. Det finns så mycket roligare att skriva om. Men förra året blev det faktiskt en hel artikel i Praktiskt Båtägande om vår utrustning och de påfrestningarna den utsätts för, om någon skulle vilja läsa mer på temat.

20 reaktioner på ”Långseglarlivets baksida

  • Hej Kalle, Arbetet och slitaget kommer inte som någon överraskaning, Men jag måste ärligt erkänna att jag hade räknat med att viss utrustning skulle hålla betydligt bättre än den gjort. Autopiloten och satellitelefonen toppar listan på besvikelser. Men mitt syfte var inte att fiska efter sympatier, även om uppmuntrande ord alltid välkomnas. Ville bara ge en bild av vad vi gör hela dagarna, när vi inte simmar med delfiner, badar i vattenfall och rider ut stormar. /Linda

   Gilla

 1. Känns igen, men tycker nog att er lista är lite kort ändå. När vi knöt fast båten för vintervila var vår lista 4 A4 sidor lång…….

  Gilla

  • Ja, det skulle nog gå att skriva en hel bok tyvärr. Men när varken tid eller pengar räcker till får man prioritera lite hårdare. Det här får räcka för den här veckan. Mecka lugnt! Linda

   Gilla

   • javist ,linda,vi som kör lastbil brukar säga va vi tycker på ett vänligt sätt eller med glimten i ögat alla är vi vänner å hjälpsamna det brukar ofta ta en månad för en resa till theran å hem igen alt som händer får man ju fixa själv ,så jag vet precis hur jobbigt ni har det på en båt,men ni har ju roligt oxå ,jag kollar va ni skriver,men nu ska jag ut några resor , men jag tänker ofta på det ni upplever,vänligst martin ,

    Gilla

 2. klart det blir förslitning av transportmidlen,bil eller båt, vil du inte ha bry med det ska du resa med taxi eller flyg,vill du helt slippa kostnaden för din resa,bli hemma å tälta i skogen ,men klart det koster arbete å penga så som ni reser,jag kör lastbil på utland,till å med just nu i 42 olika länder ,klart det blir underhåll på grejorna,varför gnälla ?

  Gilla

  • Och du blir förstås strålande glad varje gång din lastbil går sönder. Betalar reservdelarna med egen plånbok i lastbilsaffären och lagar den själv med glad min medans de körningar du planerat skjuts på framtiden eller uteblir helt. /L&L

   Gilla

   • nej ,fel fel, men om man nu reser på ett sånt sätt måste man ju förstå att alt förslites å måste repareras,för min del är det ju bara att laga eller missa jobb,heltklart,men när jag kör med min husbil som privatperson är det ju klart att det som går sönder å förslitas måste jag laga å betala för,det är ju en del av kostnaden för min nöjesresa,samma på en båt,att vara båtturist koster en del jobb å penga det oxå,vill du slippa alt detta ,stanna hemma i skogen

    Gilla

 3. Ja det där med att det alltid finns saker att fixa på en båt, det får ni verkligen uppleva. Hoppas nu att inte något mer dyker upp. Letar febrilt efter min nästa långfärdsbåt (i tropikerna) och får väl se om jag kan bestämma mig.

  Ang. varför Bjelke och fru ej använder sele. Var på föreläsningen/filmen i Västervik för en dryg månad sedan och där förklarade dem varför. Dem menar att det även kan vara en risk att använda sele och spänna fast sig och fastna, vilket Bjelke hade erfaret för många år sedan och höll på att kosta honom livet. Vidare menade dem att de känner båten såpass väl och hur hon rör sig/beter sig. Om någon våg eller vind kastar omkull båten så vet man att det ska hända någon sekund innan och hinner då att ”förbereda sig”

  Det var förklaringen….även om jag själv försöker använda sele vid hårt väder samt på nattpass (för att den andra halvan ska känna sig trygg).

  Kul att följa er och också väldigt bra frekvent tvittrande!

  Gilla

  • Jo, så är det ju många som säger. Om sele alltså. Minns att min pappa länge propsade på att inte använda bälte för man kunde fastna om bilen voltade och började brinna. Även om han fått svart på vitt att bältet sparar betydligt fler liv än det tar. … De flesta argument mot både sele och flytväst tll havs brukar vara ungefär lika svaga.

   Innan vi hade barn seglade vi med bara sele, dvs utan flytväst. Men idag har vi både och. Måste ju vara god förebild och fördelen med flytväst är att man kan koppla loss selen med gott samvete på dagen när det är lugnt väder och man inte är ensam ute. Har fått tag på en fantastiskt bekväm väst som man kan ha på sig hela dagen utan att få ont i axlarna. Heter Watski2Star Pro: http://www.watski.se/f/Uppblasbar-Flytvast-Iso-Watski2star-Pro-2916622

   Lycka till med båtköpet!
   /Linda

   Gilla

 4. Ser inte detta som gnäll utan en realistisk beskrivning av den verklighet man lever i som båt (och bil-, mc-, hus..) ägare. Tyvärr gäller beskrivningen också för nya båtar – även där är listan lång… Har ofta undrat över hur det skulle se ut ifall bilar levererades lika ofullständiga som båtar gör. Undrar om det finns någon som har gjort en för låg budget för sina underhåll- reparationskostnader ;-(

  Gilla

  • jag tycker det är roligt att läsa om seglars resor å besvärligheter,å upplevelser dom har i fjärran land, jo biler säljas billigt å du måste köpa till alla grejor du vill ha som tillbehör,vinterdäck,radio aircon, sen måste du besiktiga bilen ,kör du lite ,inga problem,kör du jättemycket stora problem å utgifter ,helt klart, samma på en segelbåt,sen är det erfarenhet som gör hur man kan få alt att funka ändå.men just denna segelbåt å folk skriver en trevlig å läsvärd blogg som är underhållande,jag önskar dom all tur på resan ,vänligst martin

   Gilla

 5. Ler lite när jag läser att din pappa inte hade bälte i bilen, nä inte min heller. Och mina föräldrar var ju storrökare men veva ner rutan kunde man ju inte för drag i nacken var ju farligt på 70 tidigt 80 tal:-)

  Gilla

 6. Jag om-laste er utmarkta artikel i Bat tidningen. Korta kommentarer om:
  – rost fri katting ar onekligen fint och bra, men det har en nackdel. Lankarna ar pa nagot vis ”hala” och slinter forbannat latt pa kugg kransen, atminstone pa Suzi-Q.
  -Utombordare: De ger onekligen plats i jollen for minst en pasagerare extra, men om man ror tyst och stilla i en vik far man latt kontakt med andra seglare 🙂
  – Winchar: En elektrisk winch (kan konverteras?) ar verkligen en ‘equalizer”. Dessutom kan man lagga rep over andra winchar till en enda elektrisk kvarn. Vi har bara en och det racker. Jag har aldrig provat pa en reverserande winch, men jag anvander bada handerna och autopilot, men visst vore en back-vaxel bra ibland.
  – HF-radio: Bra (och dyr) grunka men jag saknar egentligen bara vadret fran Australiens SSB sandningar och kopte darfor en billig ”Grundig Satelite” SSB radio mottagare fran Amazon i USA. Jag saknar numera TX knappen pa min ICOM 710 annu mindre.
  Vatten: Grattis, jag har mycket att lara. 400 liter racker for mig och Estie bara tva veckor. Men en vatten maker tycks vara bade dyrt och krava standig tidskravande omvardnad, och anda gar dom sonder och konstrar.
  – LED: Ni namner inget om LED lampor, men de ar for mig en av de viktigaste nya produkterna for oss seglare. Lyser bra numera och sparar strom. Suzi-Q har nu bara en halogen-lampa kvar och det ar dacks belysningen som vi nastan aldrig anvander. Jag gillar ocksa skarpt vara tva oberoende sol-laddade s/s ”tradgards lampor” som hanger i varsit horn av pushpitten och alltid lyser alla natter. IKEA’s ditto goose neck laslampa med lostagbar solfangare inbyggd i foten gillar vi ocksa. Om allt annat gar ‘down” kan vi anvanda dessa att se och synas. I morka svarta natten pa havet ar det faktiskt allt ogonen behover for att se vad som hander i cockpitten och laga mat och lasa en bok. IKEA har mycket anvandbart pa sjon.

  Gilla

 7. hej till Linda,nu ska jag ha nöjet att läsa om livet på vatten, alt detta med dator är en bra grej, som gör det enkelt att hälsa på folk på undersidan av jorden,håll i dig linda,vänligtst martin

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s